Ga direct naar inhoud
Polder Schieveen

Nieuws uit Polder Schieveen

 • 14 november 2023 | Natascha Hokke

  Kom paddenstoelen kijken op Rotterdamse Buitenplaats De Tempel

  De Rotterdamse Buitenplaats De Tempel is in het najaar één groot paddenstoelenparadijs! Er groeien hier zoveel paddenstoelen in alle soorten, maten, kleuren en vormen. “De paddenstoelen schieten uit de grond”, vertelt boswachter Kees Perquin van Natuurmonumenten.

 • 09 november 2023 | Natascha Hokke

  Nieuwe impuls voor droomproject Rotterdam de boer op!

  Dankzij een bijdrage van 8,8 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij kan Rotterdam de boer op! de komende jaren verder werken aan de broodnodige systeemverandering op het platteland rondom Rotterdam. Rotterdam de boer op! werkt aan een ambitieuze droom: een landschap vol natuur, goed eten voor de stad en een verdienmodel voor groene boeren.

 • 02 november 2023 | Natascha Hokke

  Column stadsboswachter Maurice Kruk: Nature knows best

  Stadsboswachter Maurice Kruk werkt aan de Noordrand van Rotterdam, op het Rotterdams platteland en bij Melkschuur Zuidpolder. Samen met de vrijwilligers van Natuurmonumenten onderhoudt hij hier de oer-Hollandse poldernatuur. Of laat hij natuurliefhebbers tijdens een wandeling vanaf Rotterdam CS zien dat natuur overal is, ook in de stad!

 • 27 oktober 2023 | Jan Hordijk

  Webinar ‘Opkomen voor biodiversiteit’

  Bijna nergens ter wereld is de biodiversiteit zo hard achteruitgegaan als in Nederland. Dat blijkt uit tal van rapporten en analyses. Is het echt zo slecht gesteld met de flora en fauna in Nederland en in Zuid-Holland? En zo ja, wat zijn daarvan de oorzaken? Waarom is een rijke biodiversiteit belangrijk? En wat kan je als burger doen om flora en fauna te beschermen en versterken? Deze vragen komen aan de orde tijdens het webinar ‘Opkomen voor biodiversiteit’, georganiseerd door de Ledencommissie Zuid-Holland in samenwerking met de boswachters

 • 05 oktober 2023 | Juriaan van Leeuwen

  Column stadsboswachter Maurice Kruk: Kalenderbeheer

  Stadsboswachter Maurice Kruk werkt aan de Noordrand van Rotterdam, op het Rotterdams platteland en bij Melkschuur Zuidpolder. Samen met de vrijwilligers van Natuurmonumenten onderhoudt hij hier de oer-Hollandse poldernatuur. Of laat hij natuurliefhebbers tijdens een wandeling vanaf Rotterdam CS zien dat natuur overal is, ook in de stad!

 • 25 september 2023 | Tanja Greve

  Laatste kaarten zondag 8 oktober!

  Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar voor de unieke buitenconcerten van het Edson Ensemble bij Buitenplaats de Tempel op zondag 8 oktober

 • 21 september 2023 | Natascha Hokke

  Hulp gezocht voor Buitenplaats De Tempel: herstel Rotterdamse groene oase

  Buitenplaats De Tempel en het naastgelegen Nieuw Rhodenrijs zijn ooit gesticht om het onrustige Rotterdam te ontvluchten. Tegenwoordig is Buitenplaats De Tempel een publiek park en kan iedereen er ontspanning zoeken. Sinds 2021 beheren de boswachters van Natuurmonumenten de tuinen. Er moet nog veel gebeuren om na decennia van achterstallig onderhoud het park in oude luister te herstellen. De boswachters hebben dan ook de opgaaf om 375.000 euro aan te trekken voor het herstel van deze groene Rotterdamse parel. Daar hebben we jouw hulp hard bij nodig!

 • 21 september 2023 | Juriaan van Leeuwen

  Nieuw onderkomen voor steenuil aan de Oude Bovendijk

  Natuurmonumenten gaat een nieuw onderkomen bouwen voor de steenuil die al jaar-en-dag leeft in de Zuidpolder, een natuurgebied ten noorden van Rotterdam. Boswachter Maurice Kruk van Natuurmonumenten legt uit: “De steenuil zit in een oud ketelhuisje, te zien vanaf de Oude Bovendijk. De afgelopen jaren is de hele polder veranderd in een groot natuur- en recreatiegebied, echter is het vervallen ketelhuisje blijven staan, vanwege de uil. De staat van het huisje is nu helaas zo slecht dat het op instorten staat. Als dat gebeurt, dan heeft de uil er helemaal geen leefruimte meer. We moeten dus nu iets doen. En dat gaan we ook.”

 • 15 september 2023 | Juriaan van Leeuwen

  Belevenisboerderij Schieveen binnenkort nòg leuker

  Vandaag heeft wethouder Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur, Erfgoed en Evenementen) van gemeente Rotterdam de starthandeling verricht voor de verdere ontwikkeling van Belevenisboerderij Schieveen. Op de populaire publieksboerderij direct ten noorden van vliegveld Rotterdam The Hague Airport zal vanaf zomer volgend jaar nòg meer te beleven zijn.

 • 24 augustus 2023 | Natascha Hokke

  Agrarisch erfgoed in de schijnwerpers: reizende expositie strijkt neer bij Belevenisboerderij Schieveen!

  Deze zomer reist de buitententoonstelling ‘Iconen van het platteland, historische boerderijen op weg naar de toekomst’ door Nederland. Van 30 augustus tot en met 1 oktober is de gratis toegankelijke tentoonstelling op bezoek bij Belevenisboerderij Schieveen in Rotterdam. De tentoonstelling schenkt op deze bijzondere locatie aandacht aan het verleden, het heden en de toekomst van de historische boerderij in de context van het veranderende platteland.