Wandelen

Wandelroute vanuit de stad naar het Rotterdams platteland

Wandelen

Wandelroute vanuit de stad naar het Rotterdams platteland

Combineer je bezoek aan het Natuurhistorisch Museum Rotterdam met een wandeling naar het Rotterdams platteland. Onderweg leer je alles over de stadsnatuur van de havenstad. Aangekomen bij Melkschuur Zuidpolder kom je tot rust in de tuin met bloeiende polderbloemen en slootjes met kwakende kikkers.

Eenden, halsbandparkieten, vleermuizen, de vos... Rotterdam barst van de wilde dieren. Net als op het Rotterdams platteland, waar dan juist weer de grote zilverreiger, grutto en argusvlinder een plekje vinden. Verbaas je over de stadsnatuur van Rotterdam en laat je verrassen door de polders ten noorden van de stad.

Compleet dagje uit

Met deze wandelroute loop je vanaf het Natuurhistorisch Museum Rotterdam in Museumpark langs een van de groene aders van Rotterdam naar Melkschuur Zuidpolder. Dit informatiepunt van Natuurmonumenten ligt 5 minuten wandelen vanaf metrohalte Rodenrijs. Je kunt met de Randstadrail weer terug naar de stad. Of stap op de fiets en vervolg je weg bij de melkschuur over het Polderpad.

Het museumrestaurant in de Kunsthal is een ideale plek om even te pauzeren. De Kunsthal ligt direct naast Het Natuurhistorisch.

Ontspanning vanachter je beeldscherm

De boswachters laten je op Instagram zien dat natuur overal en heel dichtbij kan zijn. Ook in Rotterdam. Verbaas je over planten die tussen de stenen een weg naar het zonlicht vinden, of over de zeldzame vogels die op fietsafstand van de stad een slaapplek vinden in Midden-Delfland.

Volg Natuurmonumenten bij Rotterdam op Instagram >

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Natuurhistorisch Museum Rotterdam
  • Westzeedijk 345, 3015 AA Rotterdam (ZH)
  • Bij Rotterdam centraal zijn diverse betaalde parkeergarages

De route

 Startpunt

1Start je wandeling bij Het Natuurhistorisch

Dat er in de stad ook natuur te vinden is, laat de tentoonstelling 'Pure Veerkracht' zien. Begin deze wandeling bij het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en laat je inspireren voor je wandeling richting het Rotterdams platteland!

Kijk hier voor meer informatie, tickets en openingstijden. 

Bekijk de expositie 'Rotterdams Platteland' in Het Natuurhistorisch
Start je wandeling bij Het Natuurhistorisch
Bekijk de expositie 'Rotterdams Platteland' in Het Natuurhistorisch
Start je wandeling bij Het Natuurhistorisch
Bekijk de expositie 'Rotterdams Platteland' in Het Natuurhistorisch
Start je wandeling bij Het Natuurhistorisch

2Letters van Erasmus MC als prima schuilplek

Middenin Rotterdam kun je het allersnelste dier op aarde tegenkomen! En nee, dit dier vind je niet in Diergaarde Blijdorp. Op de letters van het Erasmus MC houdt de slechtvalk zich ‘in rust’ op. Hier zit hij uit de wind te dutten of heeft hij juist een prachtig overzicht op zijn gebied en zijn potentiele prooien. Deze roofvogel kan wel snelheden tot 260 km per uur halen. In natuurgebieden zijn smienten een van de favoriete vogels die de slechtvalk ‘slaat’. De duikvlucht van de slechtvalk gaat zo snel en hard dat de prooi op slag dood is. In de stad zijn de stadsduiven vaak de pineut. 

Letters van Erasmus MC als prima schuilplek
Letters van Erasmus MC als prima schuilplek

3Groene flits en veel kabaal

Een groene flits en veel kabaal. De halsbandparkiet is in veel Nederlandse steden niet meer weg te denken. Deze exoot, die in de jaren ’70 is losgelaten op Landgoed de Tempel in Overschie, doet het verrassend goed. In elk Rotterdams stadspark zie je ze wel rondvliegen. Ook hier in het Museumpark, waar ze een knus holletje zoeken om te broeden. De slechtvalk zal niet protesteren. 

Groene flits en veel kabaal
Groene flits en veel kabaal

4Stadssingels

We geven je graag een uitdaging mee tijdens deze wandeltocht: Hoeveel vogelsoorten kom jij tegen? We beginnen hier bij de Westersingel! Natuurlijk helpen de stadsecologen van Bureau Stadsnatuur en de boswachters van Natuurmonumenten je een handje. Zo zie je op het wateroppervlak wilde eenden, meerkoeten en misschien een fuut dobberen. In de bomen zie je stadsduiven, van oorsprong rotsduiven die hun thuis in de holtes van gebouwen hebben gevonden. 

Stadssingels
Stadssingels
Stadssingels
Stadssingels
Stadssingels
Stadssingels

5Natuur op Rotterdam Centraal Station

Zelfs op een van de meest drukbevolkte plekken in Rotterdam vind je natuur! Zoals hier op Rotterdam Centraal Station. Weet jij over welk dier het gaat? Op het treinstation zie je regelmatig enkele spreeuwen rondvliegen. De spreeuw is een algemene stadsvogel die graag een gemakkelijk hapje zoals een stukje brood of frietje meepikt. Bekijk deze zwarte vogel eens goed wanneer je op de trein zit te wachten. Zijn verenkleed is schitterend en glinstert in het licht. Wanneer de spreeuwen samen komen voor de vogeltrek, vormen ze indrukwekkende spreeuwenwolken die met elkaar meedeinen in de lucht. Let op: Wil je door het station lopen om de spreeuwen te bekijken? Toegang kan alleen met een opgeladen OV-chipkaart.

Natuur op Rotterdam Centraal Station
Natuur op Rotterdam Centraal Station
Natuur op Rotterdam Centraal Station
Natuur op Rotterdam Centraal Station
Natuur op Rotterdam Centraal Station
Natuur op Rotterdam Centraal Station

6Boomkruiper

Hier, aan de Spoorsingel kun je een niet zo heel erg bekend vogeltje tegenkomen, de boomkruiper. Wel goed opletten, want zijn bruin-gevlekte verenkleed geeft hem de perfecte camouflage ten opzichte van de bast van de boom waar hij graag overheen kruipt. De snavel van de boomkruiper is spits en buigt naar beneden. Hiermee kan hij gemakkelijk insecten uit de spleten van de boomstam peuteren.Kieskeurig is deze vogel niet. Hij kan op bijna elke plek leven waar bomen staan. Zo zie je hem ook vaak bij de Kralingse Plas. De tip om een boomkruiper te spotten, is door er wat meer gefocust op te zijn. Kijk zo nu en dan gewoon eens omhoog in een boom wanneer je van punt A naar B wandelt. 

Boomkruiper
Boomkruiper
Boomkruiper
Boomkruiper

7Dikke boomstam, dunne boomstam

Grote, statige bomen zoals de populier of paardenkastanje vind je op verschillende plekken in Rotterdam. Hier aan de rand van de Bergsingel staan in mei de paardenkastanjes prachtig wit in bloei. Kun jij je armen om de boomstam slaan? Tamme kastanjes zijn door de Romeinen geïmporteerd uit het Middelandse Zee-gebied. De Romeinen gebruikten deze bomen als voedsel.Let tijdens de wandeling ook eens op plantjes die tussen de stenen door tóch een weg naar het zonlicht weten te vinden. 

Dikke boomstam, dunne boomstam
Dikke boomstam, dunne boomstam
Dikke boomstam, dunne boomstam
Dikke boomstam, dunne boomstam

8Vos

Waar het 80 jaar geleden nog ondenkbaar was om een vos in het westen en noorden van Nederland tegen te komen, is hij nu een echte Rotterdamse stadsbewoner geworden. Veranderingen zoals het verlagen van het water in polders hebben er voor gezorgd dat de vos de oversteek naar de Randstad een stuk gemakkelijker kon maken. En dat deed hij ook. In 1993 werd de eerste vos, een verkeersslachtoffer, gevonden bij verkeersknooppunt Kethelplein in Schiedam. In 2002 is de vos voor het eerst in de database van Bureau Stadsnatuur opgenomen, toen hij levend werd gezien bij vliegveld Zestienhoven.Langzaam trok de vos via de omliggende polders rondom Rotterdam verder richting stad. Hier is nu eenmaal genoeg voedsel te vinden. Er is regelmatig een vos te zien op de campus van de Erasmus Universiteit. Een andere reden voor een verkozen leven in de stad, is dat hij hier relatief veilig is. Zijn enige vijand is het verkeer, die dan ook wat zo nu en dan een vossenleven eist op de snelweg.

Vos
Vos
Vos
Vos

9Tuindieren

Bomen vol met klimop zijn een fijne plek voor tuinvogels zoals de merel en de heggenmus. Zij nestelen graag in struiken. Wil je zelf een levendige stadstuin? Hier wat tips!Liguster trekt insecten aan, en op de bessen komen vogels af;Laat hout eens liggen. Op dood hout groeien namelijk paddenstoelen en in het hout huizen insecten;In een takkenril (gemakkelijk zelf te maken met gestapelde takken) kunnen vogels en muizen schuilen;Houd vooral rekening met de 'circle of life'. Heb jij een goede plek voor insecten? Dan zie je vanzelf meer vogels verschijnen die aangetrokken worden door een uitgebreid menu.

Tuindieren
Tuindieren
Tuindieren
Tuindieren
Tuindieren
Tuindieren

10Gierzwaluwen

Kijk eens omhoog op een mooie zomerdag. Een silhouet van sikkelvormige vleugels vliegt pijlsnel door de lucht. Het is de gierzwaluw! De vogel brengt het grootste gedeelte van zijn leven in de lucht door en slaapt waarschijnlijk zelfs vliegend. Het geluid van de gierzwaluw zal iedere stadsbewoner bekend in de oren klinken: een typisch zomergeluid! Deze vogel broedt graag in de kieren en spleten van gebouwen. Zoals hier waar de oude woningen een perfecte broedplaats zijn. Een stedelijke omgeving is net een rotslandschap. De boerenzwaluw vind je juist op het Rotterdams platteland, waar ze over de poldersloten scheren op zoek naar een lekker hapje en een nest bouwen in de boerderijen.

Gierzwaluwen
Gierzwaluwen

11Vleermuizen

Ook vleermuizen hebben zich als goede buur in Rotterdam gevestigd. Deze nachtdieren nestelen graag in de stad, in gebouwen en oudere bomen. De laatvlieger is de vleermuizensoort van de stadsrand. Hij woont wel in (hoge) gebouwen, maar heeft de weilanden nodig voor bijvoorbeeld kevers die hij vanaf de grond pakt. De laatvlieger wordt veel waargenomen boven de Bergse Achterplas. De rosse vleermuis kun je hier ook overvliegend tegenkomen. Deze boombewoner trekt dan weer uit het Kralingse Bos vanuit de boomholtes naar het buitengebied. Hij jaagt vaak hoog in de lucht boven water, door weilanden en aan bosranden. In dit specifieke geval zoekt hij voor even voedsel bij de Kralingse Plas en trekt dan verder naar het buitengebied om daar zijn maag te vullen.

Vleermuizen
Vleermuizen

12Snoekenpaaiplaats

Je wandelt hier langs een heuse snoekenpaaiplaats, een soort ‘kraamkamer’ voor snoeken. Kleine snoekjes kunnen hier door voldoende schuilmogelijkheden groot worden en voeden zich met de visjes die hier zwemmen. Aan het begin van de zomer wordt het water uit de paai gelaten zodat de snoeken in de Bergse Plassen terechtkomen. Snoeken leven van andere vissen, maar ook van amfibieën, kreeftachtigen, knaagdieren en soms muskusratten of jonge watervogels. Zelfs soortgenoten zijn niet veilig voor hem. De grootste vijand van een snoek is dan ook een grotere snoek. Door zijn levenswijze is de snoek veroordeeld tot een eenzaam bestaan. Alleen in de paartijd wordt een soortgenoot voor korte tijd getolereerd.

Nieuwkoopse Plassen Bezoekerscentrum Snoek in aquarium
Snoekenpaaiplaats

13Bosuil in het Schiebroekse Park

Hier in het Schiebroekse Park woont een bosuil, een mysterieuze vogel die alleen ’s nachts actief is. Het leven van de bosuil is dan ook compleet aangepast aan het donker. Bij het kleinste spoortje maanlicht kunnen ze prima zien. Door de fijne vleugelrand kunnen ze geruisloos door de lucht vliegen. Maar als ze overdag slapen en ’s nachts geruisloos op jacht gaan, hoe kun je dan een bosuil herkennen? Je weet of er een bosuil in de buurt is door de spookachtige roep van de mannetjes. Deze roep wordt vaak met een ijselijke kreet beantwoord door een vrouwtje.

Bosuil in het Schiebroekse Park
Bosuil in het Schiebroekse Park
Bosuil in het Schiebroekse Park
Bosuil in het Schiebroekse Park

14Buizerd

Hier kom je langs een oud-populierenbosje gewandeld waar een buizerd vaak cirkelend in de lucht zichtbaar is. Vliegt hij er nu ook? De buizerd is een grote roofvogel met brede vleugels. Je ziet hem vaak op paaltjes langs een weiland rusten. Deze roofvogel is vooral een aaseter. Omdat hij zo groot en grof gebouwd is, is hij niet erg wendbaar. Hij eet daarom soms gewonde konijnen, of verkeersslachtoffers.

Buizerd
Buizerd

15Melkschuur Zuidpolder

Je bent aangekomen bij Melkschuur Zuidpolder bij het Rotterdams platteland. De karakteristieke houten melkschuur is in oude luister hersteld en dient als informatiepunt voor het te realiseren natuur- en recreatiegebied ten noorden van Rotterdam. Rondom de melkschuur is een tuin vol wilde bloemen ingezaaid.

Melkschuur Zuidpolder
Melkschuur Zuidpolder
Melkschuur Zuidpolder
Melkschuur Zuidpolder

16Argusvlinder in de wilde bloementuin

De wilde bloementuin is niet alleen een lust voor het oog, maar trekt ook veel beestjes aan. Je ziet hier sprinkhanen, hommels, kleine zoogdieren en verschillende vlindersoorten. Zo is de prachtige argusvlinder al door de boswachter waargenomen. Deze vlinder is in het oosten van ons land uitgestorven, maar komt in het westen nog wel voor. In de wilde bloementuin creëren we precies de omstandigheden waar deze vlinder zo van houdt. De argusvlinder is vernoemd naar een reus uit de Griekse mythologie: Argus. Dit wezen had 100 ogen, net als de vlinder op zijn vleugels.

Argusvlinder in de wilde bloementuin
Argusvlinder in de wilde bloementuin

17Verder gaan? Fiets over het Polderpad

Ben je uitgewandeld en wil je terug naar de stad? Metrohalte Rodenrijs ligt op 5 minuten wandelen. Je kunt er ook voor kiezen om deze weg - het Polderpad - te vervolgen, zeker als je op de fiets bent gekomen. Er zijn maar liefst zes Polderpadroutes rondom Rotterdam uitgezet. Allemaal ingesproken door Radio Rijnmond-journaliste Chris Vemer! Download de fietsroutes gratis via de route app van Natuurmonumenten. Stap achterop bij Chris Vemer en luister naar de verhalen over het Rotterdams platteland.Wil je alle uitgebreide verhalen uit de polder horen? Kijk op www.polderpad.nl.

Help mee om het Rotterdams platteland te beschermen! De boswachters van Natuurmonumenten werken hard om de natuur mooi te houden. Dit kunnen ze niet zonder jouw bijdrage. Steun de natuur en word lid van Natuurmonumenten.

Verder gaan? Fiets over het Polderpad
Verder gaan? Fiets over het Polderpad
Verder gaan? Fiets over het Polderpad
Verder gaan? Fiets over het Polderpad
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.