Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute vanuit de stad naar het Rotterdams platteland

Waar: Rotterdams platteland

Wandelroute vanuit de stad naar het Rotterdams platteland
3 uur 22
10,1 km

Over de route

Combineer je bezoek aan het Natuurhistorisch Museum Rotterdam met een wandeling naar het Rotterdams platteland. Onderweg leer je alles over de stadsnatuur van de havenstad. Aangekomen bij Melkschuur Zuidpolder kom je tot rust in de tuin met bloeiende polderbloemen en slootjes met kwakende kikkers.

Eenden, halsbandparkieten, vleermuizen, de vos... Rotterdam barst van de wilde dieren. Net als op het Rotterdams platteland, waar dan juist weer de grote zilverreiger, grutto en argusvlinder een plekje vinden. Verbaas je over de stadsnatuur van Rotterdam en laat je verrassen door de polders ten noorden van de stad.

Compleet dagje uit

Met deze wandelroute loop je vanaf het Natuurhistorisch Museum Rotterdam in Museumpark langs een van de groene aders van Rotterdam naar Melkschuur Zuidpolder. Dit informatiepunt van Natuurmonumenten ligt 5 minuten wandelen vanaf metrohalte Rodenrijs. Je kunt met de Randstadrail weer terug naar de stad. Of stap op de fiets en vervolg je weg bij de melkschuur over het Polderpad.

Het museumrestaurant in de Kunsthal is een ideale plek om even te pauzeren. De Kunsthal ligt direct naast Het Natuurhistorisch.

Belang van stadsnatuur & biodiversiteit

Het Publieksplatform Biodiversiteit is een samenwerking van verschillende Rotterdamse natuurorganisaties. Zij werken samen om de waarde en het belang van stadsnatuur en biodiversiteit kenbaar te maken bij Rotterdammers en bestuurders. Deze route helpt je op weg!

 

Waar kun je starten

Rotterdams platteland
Startpunt

Natuurhistorisch Museum Rotterdam

Wat kom je onderweg tegen?

Bekijk de expositie 'Rotterdams Platteland' in Het Natuurhistorisch
Bekijk de expositie 'Rotterdams Platteland' in Het Natuurhistorisch
Bekijk de expositie 'Rotterdams Platteland' in Het Natuurhistorisch

1. Start je wandeling bij Het Natuurhistorisch

Dat er in de stad ook natuur te vinden is, laat de tentoonstelling 'Nationaal Park Rotterdam' zien. Begin deze wandeling bij het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en laat je inspireren voor je wandeling richting het Rotterdams platteland!

Kijk hier voor meer informatie, tickets en openingstijden. 

Letters van Erasmus MC als prima schuilplek

2. Letters van Erasmus MC als prima schuilplek

Middenin Rotterdam kun je het allersnelste dier op aarde tegenkomen! En nee, dit dier vind je niet in Diergaarde Blijdorp. Op de letters van het Erasmus MC houdt de slechtvalk zich ‘in rust’ op. Hier zit hij uit de wind te dutten of heeft hij juist een prachtig overzicht op zijn gebied en zijn potentiele prooien. Deze roofvogel kan wel snelheden tot 260 km per uur halen. In natuurgebieden zijn smienten een van de favoriete vogels die de slechtvalk ‘slaat’. De duikvlucht van de slechtvalk gaat zo snel en hard dat de prooi op slag dood is. In de stad zijn de stadsduiven vaak de pineut. 

Groene flits en veel kabaal

3. Groene flits en veel kabaal

Een groene flits en veel kabaal. De halsbandparkiet is in veel Nederlandse steden niet meer weg te denken. Deze exoot, die in de jaren ’70 is losgelaten op Buitenplaats De Tempel in Overschie, doet het verrassend goed. In elk Rotterdams stadspark zie je ze wel rondvliegen. Ook hier in het Museumpark, waar ze een knus holletje zoeken om te broeden. De slechtvalk zal niet protesteren. 

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes