Ga direct naar inhoud
Rotterdams platteland

Buitenplaats De Tempel

Buitenplaats De Tempel

Buitenplaats De Tempel

Wanneer je Buitenplaats De Tempel in Oud-Overschie ontdekt, kun je je ogen niet geloven. Dit, aan de rand van Rotterdam? Ja, het bestaat echt! Verwonder je over dit unieke stukje Rotterdam. Met de eeuwenoude lanen, slingerende paden, sierlijke bruggetjes, geometrische vijvers én een unieke beeldencollectie.

Cynthia Meulenkamp-Nooteboom

Boswachter van dit gebied

Meer over Buitenplaats De Tempel
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Over het gebied

  Buitenplaats De Tempel en het naastgelegen Nieuw Rhodenrijs zijn een van de laatst bewaarde buitenplaatsen aan de rand van Rotterdam in Oud-Overschie. Beide zijn gesticht om de onrustige stad te ontvluchten. Ook nu kom je hier bij van de drukte van alledag; dwaal over de eeuwenoude lanen, geniet van de vogels, stinsenplanten en beeldencollectie.

  De Tempel is een kenmerkend voorbeeld van een vroeg achttiende-eeuwse buitenplaats in classicistische aanleg met geometrische tuin, waarmee de eigenaar – in dit geval de burgemeester van de Rotterdam - zijn status uitdrukte.

  Op veel buitenplaatsen zijn de baroktuinen en beelden verdwenen. Wanneer een nieuwe tuinstijl in de mode kwam, verving deze vaak de andere. Bijzonder aan deze plek is dat de toenmalige eigenaren de tuinstijlen naast elkaar lieten bestaan. De verschillende tuinstijlen, zoals de 18e eeuwse geometrische stijl, de 19e eeuw landschapsstijl, en de vroeg 20e eeuwse architectonische tuinstijl vind je hier, waardoor je nu letterlijk door verschillende tuinstijlen wandelt. Ook een deel van de oorspronkelijke en nationaal waardevolle beeldencollectie is er nog.

  Groen Rijksmonument van Rotterdam

  Buitenplaats De Tempel is een van de groene Rijksmonumenten van Rotterdam. In tegenstelling tot de andere (Het Park bij de Euromast, de tuin bij Museum Boijmans Van Beuningen, de Algemene Begraafplaats Crooswijk en de fabriekstuin van de Van Nelle-fabriek) is dit een pareltje dat nog ontdekt moet en mag worden!

  Hulp gezocht: herstel cultuurhistorisch erfgoed

  We hebben de opgaaf om 375.000 euro aan te trekken voor het herstel van deze groene oase bij Rotterdam en daar hebben we jouw hulp bij nodig. Zou je deze oproep in je netwerk willen verspreiden of kun je meedenken bij deze financiering? Of wil je zelf een substantiële gift hiervoor doen? De boswachters bieden gulle gevers een prachtige excursie over Buitenplaats De Tempel op vrijdag 3 november.

  Wil je zelf een financiële bijdrage leveren aan het herstel van Buitenplaats De Tempel, kijk dan hier.

  Liever een persoonlijk gesprek? Neem dan contact op met Mariëtte Flipse, adviseur bijzondere giften via [email protected].

  Polderwandeling theekoepen Buitenplaats De Tempel

  Theekoepeltje op De Tempel

  Wat zie je op Buitenplaats De Tempel?

  Wandelend ontdek je Buitenplaats De Tempel: over de eeuwenoude lanen met haar vergezichten en over romantische, slingerende paden. Langs de stinsencirkel, de geometrische vijvers en statige beelden. Onderweg kom je langs een theekoepel en het koetshuis en naastgelegen boomgaard. De buitenplaatsroute neemt je mee in de geheimen van De Tempel.

  Wat kom je allemaal tegen tijdens een wandeling op de buitenplaats?

  Herstelwerkzaamheden op de buitenplaats

  Het park is eigendom van gemeente Rotterdam en in beheer bij de boswachters van Natuurmonumenten. Samen werken ze de komende jaren aan het herstel zodat De Tempel voor een breed publiek toegankelijk wordt en - net als waar de buitenplaatsen oorspronkelijk voor bedoeld zijn - je even de drukte van de stad kunt ontvluchten. Dit gebeurt in fasen zodat bijvoorbeeld de vleermuizen altijd voldoende plek houden. Zo werken we op de buitenplaats aan de recreatieve ontwikkeling. De beleefbaarheid van het park en de recreatieve paden worden hersteld.

  Restauratie beelden

  Als onderdeel van het herstelplan worden de beelden - die van nationaal belang zijn - door eigenaar Stadsherstel Historisch Rotterdam gerestaureerd en in de tuin teruggeplaatst, zo mogelijk op hun oorspronkelijke positie. Voor veel beelden geldt dat de oorspronkelijke plek niet bekend is. In dat geval is een gekozen voor een passende plek. Veel beelden krijgen een prominente zichtplek in de formele voor- en achtertuin.

  Zorgen voor groen erfgoed

  Nederland is rijk aan bijzondere cultuurlandschappen waar de geschiedenis - zichtbaar en onzichtbaar - haar sporen heeft achtergelaten. Cultureel erfgoed bestaat dan ook niet alleen uit stenen gebouwen. Midden-Delfland is zo’n ‘groen monument’. Hier staan zowel gebouwen als hele stukken landschap in de steigers. De boswachters van Natuurmonumenten werken hier onder andere aan het herstel van een buitenplaats, maar ook de oude polders van Midden-Delfland worden als historische schatkamer bewaard.

  Poort naar Midden-Delfland

  Een ommetje maken op de buitenplaats is natuurlijk heerlijk, maar je kunt ook nog verder wandelen. Je komt dan bij een zeer waardevol cultuurlandschap dat nog altijd tussen Rotterdam, Delft en Den Haag bewaard is gebleven: Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland. De polders kennen een rijke geschiedenis. De langgerekte slotenpatronen stammen nog uit de middeleeuwen; in de lintdorpen zijn boerderijen uit de 17e eeuw bewaard gebleven. Dit weidse en waterrijke Hollandse landschap biedt leefruimte aan veel karakteristieke planten en dieren.

  Fiets het Polderpad

  In 2022 is ook een nieuwe recreatieve fietsverbinding gereed, tussen de Rottemeren en Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland: het Polderpad. Steeds meer Rotterdammers zullen dan het polderlandschap van Midden-Delfland ontdekken. Kijk voor meer informatie op www.polderpad.nl.

  Herstel Rotterdamse groene oase

  Natuurmonumenten heeft momenteel de opgaaf om € 375.000 aan te trekken en daar hebben we hulp bij nodig. Wil je meedenken en helpen bij het opstellen van een plan voor de financiering? Heb je personen in je netwerk die betrokken willen worden en/of die mogelijk willen bijdragen? We komen graag in contact!

  Hulp gezocht herstel De Tempel
 • Wandelen

  Erfgoedroute Polder Noord-Kethel in het broedseizoen (1 mrt tot 1 juli), Rotterdams platteland

  Tussen Rotterdam en Delft vind je Polder Noord-Kethel. Dit weidevogelreservaat biedt nu een plek aan oer-Hollandse vogels zoals de grutto. In het broedseizoen is Polder Noord-Kethel afgesloten om de rust voor de vogels te bewaren. Deze alternatieve route biedt net zo'n mooie b...

  • 12 km
 • Wandelen

  Groene wandelroute vanaf Rotterdam Centraal Station naar Buitenplaats De Tempel

  Wanneer je tussen de imposante gebouwen aan Rotterdam Weena staat, heb je niet direct het idee dat er groen dichtbij ligt. Toch voert een verrassend groene route je door de concrete jungle naar het buitengebied. Deze wandelroute neemt je mee langs verschillende groene plekken ...

  • 15,5 km
 • Buitenplaats De Tempel

  Agenda

  Bezoek de sprookjesachtige Buitenplaats De Tempel
  zon 01 okt
  Wandelen

  Bezoek het mobiele infopunt en de foodtruck op Buitenplaats De Tempel

  Op de zondagen vind je bij mooi weer op Buitenplaats De Tempel een enthousiast team vrijwillige boswachters die je welkom heten bij het mobiele informatiepunt. Voor een heerlijk hapje en drankje tussen de fruit- en walnootbomen tijdens je bezoek ga je naar de uitspanning bij het koetshuis waar De Keuken van San voor een versnapering zorgt! Ontsnap even aan de drukte van alledag en wandel mee over de eeuwenoude lanen en romantische slingerende paden.

  Bezoek de sprookjesachtige Buitenplaats De Tempel
  zon 08 okt
  Wandelen

  Bezoek het mobiele infopunt en de foodtruck op Buitenplaats De Tempel

  Op de zondagen vind je bij mooi weer op Buitenplaats De Tempel een enthousiast team vrijwillige boswachters die je welkom heten bij het mobiele informatiepunt. Voor een heerlijk hapje en drankje tussen de fruit- en walnootbomen tijdens je bezoek ga je naar de uitspanning bij het koetshuis waar De Keuken van San voor een versnapering zorgt! Ontsnap even aan de drukte van alledag en wandel mee over de eeuwenoude lanen en romantische slingerende paden.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   Entree Buitenplaats De Tempel
  Buitenplaats De Tempel

  Nieuws

  Direct naar

  Buitenplaats De Tempel

  Wat wij hier doen

  Samen groen beschermen bij Rotterdam

  De boswachters van Natuurmonumenten maken zich hard voor de natuur bij grote steden zoals Rotterdam. Aan de noordrand ontwikkelen we met gemeenten, boeren en vrijwilligers een gebied van 400 hectare met fietspaden, struinroutes en excursies. Zonder de leden van Natuurmonumenten lukt dit niet. Help je ons mee de natuur te beschermen?

  Word lid