Rotterdams platteland

Buitenplaats De Tempel

Buitenplaats De Tempel

Buitenplaats De Tempel

Wanneer je Buitenplaats De Tempel in Oud-Overschie ontdekt, kun je je ogen niet geloven. Dit, aan de rand van Rotterdam? Ja, het bestaat echt! Verwonder je over dit unieke stukje Rotterdam. Met de eeuwenoude lanen, slingerende paden, sierlijke bruggetjes, geometrische vijvers én een unieke beeldencollectie.

Cynthia Meulenkamp-Nooteboom

Boswachter van dit gebied

Meer over Buitenplaats De Tempel
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Over het gebied

  Buitenplaats De Tempel en het naastgelegen Nieuw Rhodenrijs zijn een van de laatst bewaarde buitenplaatsen aan de rand van Rotterdam in Oud-Overschie. Beide zijn gesticht om de onrustige stad te ontvluchten. Ook nu kom je hier bij van de drukte van alledag; dwaal over de eeuwenoude lanen, geniet van de vogels, stinsenplanten en beeldencollectie.

  Op veel buitenplaatsen zijn de baroktuinen en beelden verdwenen. Wanneer een nieuwe tuinstijl in de mode kwam, verving deze vaak de andere. Bijzonder aan deze plek is dat de toenmalige eigenaren de tuinstijlen naast elkaar lieten bestaan. De verschillende tuinstijlen, zoals de 18e eeuwse geometrische stijl, de 19e eeuw landschapsstijl, en de vroeg 20e eeuwse architectonische tuinstijl vind je hier, waardoor je nu letterlijk door verschillende tuinstijlen wandelt. Ook een deel van de oorspronkelijke en nationaal waardevolle beeldencollectie is er nog.

  Groen Rijksmonument van Rotterdam

  Buitenplaats De Tempel is een van de groene Rijksmonumenten van Rotterdam. In tegenstelling tot de andere (Het Park bij de Euromast, de tuin bij Museum Boijmans Van Beuningen, de Algemene Begraafplaats Crooswijk en de fabriekstuin van de Van Nelle-fabriek) is dit een pareltje dat nog ontdekt moet en mag worden!

  Wat zie je op Buitenplaats De Tempel?

  De buitenplaatsroute neemt je mee in de geheimen van De Tempel.

  Wat kom je allemaal tegen tijdens een wandeling op de buitenplaats?

  Herstelwerkzaamheden op de buitenplaats

  Het park is eigendom van gemeente Rotterdam en in beheer bij de boswachters van Natuurmonumenten. Samen werken ze de komende jaren aan het herstel zodat De Tempel voor een breed publiek toegankelijk wordt en - net als waar de buitenplaatsen oorspronkelijk voor bedoeld zijn - je even de drukte van de stad kunt ontvluchten. Dit gebeurt in fasen zodat bijvoorbeeld de vleermuizen altijd voldoende plek houden. Zo werken we op de buitenplaats aan de recreatieve ontwikkeling. De beleefbaarheid van het park en de recreatieve paden worden hersteld.

  Restauratie beelden

  Als onderdeel van het herstelplan worden de beelden - die van nationaal belang zijn - door eigenaar Stadsherstel Historisch Rotterdam gerestaureerd en in de tuin teruggeplaatst, zo mogelijk op hun oorspronkelijke positie. Voor veel beelden geldt dat de oorspronkelijke plek niet bekend is. In dat geval is een gekozen voor een passende plek. Veel beelden krijgen een prominente zichtplek in de formele voor- en achtertuin.

  Zorgen voor groen erfgoed

  Nederland is rijk aan bijzondere cultuurlandschappen waar de geschiedenis - zichtbaar en onzichtbaar - haar sporen heeft achtergelaten. Cultureel erfgoed bestaat dan ook niet alleen uit stenen gebouwen. Midden-Delfland is zo’n ‘groen monument’. Hier staan zowel gebouwen als hele stukken landschap in de steigers. De boswachters van Natuurmonumenten werken hier onder andere aan het herstel van een buitenplaats, maar ook de oude polders van Midden-Delfland worden als historische schatkamer bewaard.

  Poort naar Midden-Delfland

  Een ommetje maken op de buitenplaats is natuurlijk heerlijk, maar je kunt ook nog verder wandelen. Je komt dan bij een zeer waardevol cultuurlandschap dat nog altijd tussen Rotterdam, Delft en Den Haag bewaard is gebleven: Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland. De polders kennen een rijke geschiedenis. De langgerekte slotenpatronen stammen nog uit de middeleeuwen; in de lintdorpen zijn boerderijen uit de Gouden Eeuw bewaard gebleven. Dit weidse en waterrijke Hollandse landschap biedt leefruimte aan veel karakteristieke planten en dieren.

  Fiets het Polderpad

  In 2022 is ook een nieuwe recreatieve fietsverbinding gereed, tussen de Rottemeren en Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland: het Polderpad. Steeds meer Rotterdammers zullen dan het polderlandschap van Midden-Delfland ontdekken. Kijk voor meer informatie op www.polderpad.nl.

  Bezoek de sprookjesachtige Buitenplaats De Tempel

  Elke zondag tussen 12.00 - 16.30 uur ontvangen vrijwillige boswachters je in de boomgaard. Bij het mobiele informatiepunt kom je alles te weten over deze bijzondere historische plek. Even relaxen na de wandeling of gewoon gezellig bijkletsen met vrienden? Voor een hapje en drankje strijk je neer bij de foodtruck met de heerlijk lokaal gemaakte lekkernijen van De Keuken van San.

  Parkeren op De Tempel - hoe werkt het?

  Bij Buitenplaats De Tempel kun je goed parkeren. Bezoekers vragen we om een parkeerbijdrage. Leden en vrijwilligers van Natuurmonumenten parkeren gratis op Buitenplaats De Tempel! Neem wel je leden- of vrijwilligerspas mee. Zo willen we de kosten voor het beheer van de buitenplaatsen eerlijker verdelen over de bezoekers. Vind je lid worden wel een heel goed idee? Je regelt het eenvoudig ter plaatse of via deze link!

  Kijk hier voor alle informatie

  Lange polderwandeling van Rotterdam naar Delft

  Een polderwandeling van maar liefst 24 kilometer. Best bijzonder in een omgeving waar snelweg, vliegveld en bebouwing altijd dichtbij zijn. Je zou het misschien niet verwachten, maar De Tempel heeft een sterke verbinding met deze omliggende polders.

  Bekijk hier de route!
 • Fietsen

  Weidevogelroute op het Rotterdams platteland

  Je zou het misschien niet verwachten, maar Rotterdam heeft haar eigen weidse polderland! Fiets je deze tocht tussen maart en juli? Dan staan polderbloemen in bloei en kieviten buitelen in de lucht! Misschien zie je ook de sierlijke grutto en de tureluur met zijn roodoranje pot...

  • 26 km
 • Wandelen

  Erfgoedroute Polder Noord-Kethel in het broedseizoen (1 mrt tot 1 juli), Rotterdams platteland

  Tussen Rotterdam en Delft vind je Polder Noord-Kethel. Dit weidevogelreservaat biedt nu een plek aan oer-Hollandse vogels zoals de grutto. In het broedseizoen is Polder Noord-Kethel afgesloten om de rust voor de vogels te bewaren. Deze alternatieve route biedt net zo'n mooie b...

  • 12 km
 • Buitenplaats De Tempel

  Agenda

  Natuurfotografie
  zo 02 apr

  Fotografie met je smartphone op buitenplaats De Tempel

  Met smartphone fotograaf en natuurliefhebber Linda Smit (@vlinderlin) ga je in een kleine groep buitenplaats De Tempel al fotograferend verkennen. Tijdens de 2 uur durende wandeling leer je anders te kijken, krijg je inzicht in waar een mobiele telefoon toe in staat is en is succes verzekerd. Misschien kan je je beelden zelfs inzenden voor de foto van de maand-verkiezing?

  Landgoed de Tempel
  zo 30 apr

  Travel back in time at the Tempel in Rotterdam (guided tour in English)

  The guide at the historic country estate the Tempel takes you on a journey back in time through the gardens, along the tree-lined avenues and across the monumental bridges. This hidden pearl can be found on the northern edge of Rotterdam, near Overschie.
  Rondleiding De Tempel met koffie/thee zondagen betaald NL

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   Entree Buitenplaats De Tempel
  • West-Abtspolderseweg, 3046 NJ Rotterdam (ZH)
  • Parkeerplaats Buitenplaats De Tempel (gratis parkeren voor leden)West-Abtspolderseweg, 3046 NJ Rotterdam (ZH)Routebeschrijving

   Vanaf hier naar Entree Buitenplaats De Tempel: De entree van het landgoed bevindt zich bij de slagbomen van de parkeerplaats.

  Toegankelijkheid

  Huisregels

  Extra informatie

  Buitenplaats De Tempel

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Buitenplaats De Tempel

  Wat wij hier doen

  Samen groen beschermen bij Rotterdam

  De boswachters van Natuurmonumenten maken zich hard voor de natuur bij grote steden zoals Rotterdam. Aan de noordrand ontwikkelen we met gemeenten, boeren en vrijwilligers een gebied van 400 hectare met fietspaden, struinroutes en excursies. Zonder de leden van Natuurmonumenten lukt dit niet. Help je ons mee de natuur te beschermen?

  Word lid
  logo