Ga direct naar inhoud
Terug

Groene wandelroute vanaf Rotterdam Centraal Station naar Buitenplaats De Tempel

Waar: Rotterdams platteland

Buitenplaats de Tempel
5 uur 10
15,5 km

Over de route

We starten onze wandeling in het centrum van Rotterdam: aan de voorkant van het centraal station. De wandelroute is 15,5 km en niet bewegwijzerd. Je kunt hier de GPX downloaden voor de route-beschrijving. Veel plezier!

Horeca onderweg

Rondom Rotterdam CS vind je verschillende leuke tentjes om even neer te strijken voor een hapje en een drankje. Denk bijvoorbeeld aan:

Halverwege de route kom je langs Buitenplaats De Tempel. Op de zondag (april - oktober) strijk je tussen 12.00 - 16.30 uur neer voor een hapje en drankje bij de foodtruck met de heerlijk lokaal gemaakte lekkernijen van De Keuken van San.

Waar kun je starten

Rotterdams platteland
Startpunt

NS station Rotterdam Centraal

Buitenplaats De Tempel
Startpunt

Kleine ingang vooraan Buitenplaats De Tempel

Wat kom je onderweg tegen?

Spoortuin Rotterdam
Spoortuin Rotterdam
Spoortuin Rotterdam

1. Spoortuin

Vlakbij Rotterdam CS komen we al snel het eerste groen tegen: De Spoortuin. Een woest stukje natuur met avontuurlijke paden langs de oever van de singel. Er is een grote groentetuin en een plek om te spelen en te wandelen. Het stuk grond tussen de singel en het spoor is door bewoners in beheer genomen.

De ingang is rechts van de Diergaardetunnel en waar wij nu staan, bij de Statentunnel. De Spoortuin is altijd toegankelijk, aan beide kanten. Het hek is dicht, maar niet op slot.

Foto's van de locaties zijn gemaakt door Ron van Bekkum.

Essenburgpark Rotterdam
Essenburgpark Rotterdam
Essenburgpark Rotterdam

2. Essenburgpark

De groenstrook tussen het spoor en de stad was lange tijd niemandsgebied, nu hebben de bewoners uit de aangrenzende wijken hier een nieuw uitdagend stadspark van gemaakt: het Essenburgpark. De Spoortuin en Pluktuin maken hier onderdeel van uit. Het Essenburgpark is zo’n 900 meter lang en 100 meter breed en bevindt zich tussen de Essenburgsingel en de spoorlijn, de Mevlana moskee en de Diergaardetunnel. Iedereen is van harte welkom om van dit groen te genieten!

Zowel de Spoortuin als Essenburgpark zijn onderdeel van de Groene Connectie, een groen lint door Delfshaven die verschillende groene initiatieven met elkaar verbindt. Wij wandelen nu verder naar het buitengebied, maar het is zeker een aanrader om een keer de wandelroute van 8 km van de Groene Connectie te ontdekken.

Het Essenburgpark is open van:

  • 1 april tot 1 oktober van 08.00 tot 20.00 uur
  • 1 oktober tot 1 april van 08.00 tot 18.00 uur

Je kunt 2 routes volgen: onderlangs via een gemakkelijk toegankelijk pad, de hond mag aangelijnd mee. Je kunt ook een wat avontuurlijker pad kiezen, deze gaat bovenlangs en hier mogen honden los lopen.

Van Nelle Fabriek
Van Nelle Fabriek

3. Van Nelle Fabriek

We wandelen hier langs de Delfshavense Schie, even verderop komt er een prachtig pand - bestaande uit glas en staal - in beeld. De voormalige Van Nelle Fabriek is een van de bekendste voorbeelden van moderne Nederlandse architectuur. Geen bakstenen, maar beton. Geen draagmuren, maar kolommen. Een gevel van staal en glas. Een zee aan daglicht op de werkvloer.

De voormalige tabaks-, koffie- en theefabriek werd gebouwd tussen 1925 – 1931, is de eerste daglichtfabriek van Europa en behoort inmiddels tot de Unesco Werelderfgoed. Nu wordt de fabriek duurzaam beheerd en is het een creatieve hotspot voor tal van ondernemers.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda