Ga direct naar inhoud
Terug

Polderpadroute: Fietsen langs de Kralingse Plas

Waar: Rotterdams platteland

Polderpadroute: Fietsen langs de Kralingse Plas
2 uur 22
28,3 km

Over de route

Buiten Rotterdam lijkt het veel meer knokken om de groene ruimte. Dorpen, bedrijven en wegen rukken op. Flora en fauna komen steeds meer in de knel. Bovendien, en dat is minstens even belangrijk, heeft de randstedeling het steeds moeilijker om bij huis fijne, groene wandel- of fietsommetjes te vinden. Daarom ook probeert Natuurmonumenten steeds meer groen veilig te stellen én mooier te maken. Met bloemenweiden, sloten vol leven en her en der moerasjes.

Het Polderpad is een fiets- en wandelroute tussen de rivieren de Schie en de Rotte. Te midden van een druk en verstedelijkt gebied brengt het Polderpad je dwars door het hart van vier groene droogmakerijen. Je ziet vogels, vee, boerderijen met monumentale bomen, hoge vaarten, dijken en gemalen.

Verhalen uit de polder

Hieronder vind je alleen de routebeschrijving van het Polderpad. Wil je bij de punten de bijbehorende verhalen horen? 

Tip tijdens deze fietsroute

Deze fietsroute is makkelijk op te pikken vanuit Rotterdam CS. Station uit, rechtsaf (Weena). Hofplein recht oversteken. Op de Admiraal de Ruyterweg net na P de Rotte linksaf Jonker Fransstraat. Via Linker Rottekade kom je op Crooswijksebocht. Bij kpt 84 naar kpt 88.

Let op: Vanwege de aanleg A13/A16 en de daardoor snel veranderde omstandigheden kan het zijn dat je tijdens deze route op sommige punten omgeleid wordt. Dit staat niet in onderstaande route aangegeven. Advies is om de borden van de wegwerkzaamheden te volgen.

Tekst route: Monica Wesseling

Waar kun je starten

Rotterdams platteland
Startpunt

NS station Rotterdam Noord

Wat kom je onderweg tegen?

Startpunt

1. Startpunt

Ga mee de stad uit. Chris Vemer neemt je mee langs de verhalen van vroeger en nu van het Polderpad.

Station aan noordzijde verlaten. Straatweg, rechtsaf Minstreelstraat, einde linksaf. Je rijdt nu langs de Rotte en blijft het water volgen (richting kpt 88).

De Rotte

2. De Rotte

De Rotte geeft meteen een vakantiegevoel. De omgeving oogt wat minder georganiseerd en zeker in het weekeinde bepalen fietsers, lopers en roeiers het beeld. 'Toute' Rotterdam doet hier zijn best. De Rotte ontspringt in de polder Honderdveertig Morgen bij de Kruisweg in Lansingerland en mondt uit in de Maas. Rotterdam is ontstaan aan de monding.

Net als op veel plaatsen in dit venig land, ligt ook hier het water hoger dan het omliggende land. Veen klinkt nou eenmaal in door ontwatering en dat zorgt voor inversie van het landschap. Het laagste punt (het water) wordt het hoogste. De naam Rotte is vermoedelijk afkomstig van Rotta. Rot betekent troebel of modderig, A is water.

Vervolg je weg.

Libellen boven het water
Libellen boven het water

3. Libellen boven het water

Ook de Bergse Plassen met zijn jachtjes en dobberende eenden nodigen uit tot ontspannen. Welgestelde Rotterdammers hadden dit begin 20e eeuw al in de gaten en lieten er in de omgeving kapitale villa's bouwen. 

De plassen zijn in de 17e en 18e eeuw ontstaan door veenwinning. Blauwe reigers loeren op de kant op vis en libellen zweven boven het water. Beter kijkend ontdek je twee soorten libellen; dikke die hun vleugels in rust uitgespreid houden (de 'echte' libellen) en dunne - juffers - die hun vleugels in rust langs zich strekken.

Vervolg je weg.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes