Fietsen

Polderpadroute: Fietsen langs de Kralingse Plas

Fietsen

Polderpadroute: Fietsen langs de Kralingse Plas

Rotterdam mag dan een wereldstad zijn; het is er wel een met groene longen. Het Hoge en Lage Bergse Bos, de Kralingse plas en bos en de schitterende begraafplaats Crooswijk geven de stad de broodnodige 'groene adem'.

Het Polderpad is een fiets- en wandelroute tussen de rivieren de Schie en de Rotte. Te midden van een druk en verstedelijkt gebied brengt het Polderpad je dwars door het hart van vier groene droogmakerijen. Je ziet vogels, vee, boerderijen met monumentale bomen, hoge vaarten, dijken en gemalen.

Download de complete audioroute in de app Natuur Routes

Hieronder vind je alleen de routebeschrijving van het Polderpad. Wil je bij de punten de bijbehorende verhalen horen? Download de fietsroute in de route app en stap achterop bij Chris Vemer van Radio Rijnmond.

 

Tip tijdens deze fietsroute

Deze fietsroute is makkelijk op te pikken vanuit Rotterdam CS. Station uit, rechtsaf (Weena). Hofplein recht oversteken. Op de Admiraal de Ruyterweg net na P de Rotte linksaf Jonker Fransstraat. Via Linker Rottekade kom je op Crooswijksebocht. Bij kpt 84 naar kpt 88.

Let op: Vanwege de aanleg A13/A16 en de daardoor snel veranderde omstandigheden kan het zijn dat je tijdens deze route op sommige punten omgeleid wordt. Dit staat niet in onderstaande route aangegeven. Advies is om de borden van de wegwerkzaamheden te volgen.

Tekst route: Monica Wesseling

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    NS station Rotterdam Noord
  • Bergweg 8, 3036 BA Rotterdam (ZH)
  • Bij station Rotterdam Noord is een P+R parkeerplaats aanwezig. http://www.anwb.nl/verkeer/nederland/parkeren/rotterdam

De route

 Startpunt

1Startpunt

Rotterdam mag dan een wereldstad zijn; het is er wel een met groene longen. Het Hoge en Lage Bergse Bos, de Kralingse plas en bos en de schitterende begraafplaats Crooswijk geven de stad de broodnodige 'groene adem'. Buiten Rotterdam lijkt het veel meer knokken om de groene ruimte. Dorpen, bedrijven en wegen rukken op. Flora en fauna komen steeds meer in de knel. Bovendien, en dat is minstens even belangrijk, heeft de randstedeling het steeds moeilijker om bij huis fijne, groene wandel- of fietsommetjes te vinden. Daarom ook probeert Natuurmonumenten steeds meer groen veilig te stellen én mooier te maken. Met bloemenweiden, sloten vol leven en her en der moerasjes.Station aan noordzijde verlaten. Straatweg, rechtsaf Minstreelstraat, einde linksaf. Je rijdt nu langs de Rotte en blijft het water volgen (richting kpt 88).

Startpunt
Startpunt

2De Rotte

Vervolg je weg

De Rotte
De Rotte

3Libellen boven het water

Vervolg je weg

Libellen boven het water
Libellen boven het water
Libellen boven het water
Libellen boven het water

4De Prinsenmolen

Van kpt 88 richting kpt 89

De Prinsenmolen
De Prinsenmolen

5Spoelingschepen

Vlak voor kpt 89 kom je op voorrangsweg (Molenlaan). Even linksaf en even verderop rechtsaf, weg oversteken richting Bergse Bos (Rottebandreef). Kort na Fazantenpad aan je linkerhand houd je op Y splitsing links aan. blijf fietspad (wordt Egelpad) steeds volgen.

Spoelingschepen
Spoelingschepen

6Weelderig bos

Bij manege Hilligersberg (P Zwijnenplaats) rechtsaf richting kpt 11. Eind niet linksaf, maar rechtsaf Bergweg-Zuid. Op rotonde rechtdoor richting Bergschenhoek. Weg onderdoor en oversteken en op fietspad linksaf richting Berkel en Rodenrijs.

Weelderig bos
Weelderig bos
Weelderig bos
Weelderig bos
Weelderig bos
Weelderig bos

7Boterdorpse polder

Je komt vanzelf bij kpt 20. Vervolgens naar kpt 21 en naar kpt 11.

8Terbregghe

Van kpt 89 naar kpt 82. Daar even links en meteen weer linksaf, Gazellelaantje.

Terbregghe
Terbregghe

9Kralingse bos

Einde rechtsaf. Bij kpt 77, kpt 82 en vervolgens kpt 83 aanhouden.

Kralingse bos
Kralingse bos
Kralingse bos
Kralingse bos
Kralingse bos
Kralingse bos

10De Kralingse plas

Bij kpt 83 rechtsaf (Boezemlaan). Op Nieuwe Boezemstraat linksaf. Bij stoplicht rechtsaf, Nieuwe Crooswijkseweg. Tweede rechtsaf (Rusthoflaan). Op Kerkhoflaan linksaf, Crooswijksebocht rechtsaf.

De Kralingse plas
De Kralingse plas

11Begraafplaats Crooswijk

Bij kpt 84 linksaf en via Bergwegbrug (= niet richting kpt 88 maar volgende brug) rechtsaf snelweg onderdoor naar NS Rotterdam-Noord.

Begraafplaats Crooswijk
Begraafplaats Crooswijk

12Eindpunt

Je bent aangekomen bij het eindpunt van deze fietsroute! Wil je even bijkomen met een hapje of een drankje? Er zijn genoeg horecagelegenheden te vinden in de stad. Ben je nog niet uitgefietst? Download een van de andere fietsroutes in de app. Of kijk op www.polderpad.nl voor meer verhalen!

Heb je genoten van de Polderpadroute? De boswachters van Natuurmonumenten werken hard om de natuur mooi te houden. Dit kunnen ze niet zonder jouw bijdrage. Steun de natuur en word lid van Natuurmonumenten.

 

Eindpunt
Eindpunt
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.