Fietsen

Polderpadroute: Van stadse frats naar lekker groen

Fietsen

Polderpadroute: Van stadse frats naar lekker groen

Nog geen tien minuten nadat je station Rotterdam-Noord heb verlaten, fiets je al temidden van het groen. Het fluitenkruid bloeit, kleine karekieten roepen, libellen dansen hun lichtvoetig menuet.

En het wordt nog groener, daar in die stadsrand. Want samen met de gemeente Rotterdam en toekomstgerichte stadsboeren werkt Natuurmonumenten aan meer en groener groen in de noordrand van Rotterdam.

Let op: Vanwege de aanleg A13/A16 en de daardoor snel veranderde omstandigheden kan het zijn dat je tijdens deze route op sommige punten omgeleid wordt. Dit staat niet in onderstaande route aangegeven. Advies is om de borden van de wegwerkzaamheden te volgen.

Het Polderpad

Het Polderpad is een fiets- en wandelroute tussen de rivieren de Schie en de Rotte. Te midden van een druk en verstedelijkt gebied brengt het Polderpad je dwars door het hart van vier groene droogmakerijen. Je ziet vogels, vee, boerderijen met monumentale bomen, hoge vaarten, dijken en gemalen.

Download de complete audioroute in de app Natuur Routes

Hieronder vind je alleen de routebeschrijving van het Polderpad. Wil je bij de punten de bijbehorende verhalen horen? Download de fietsroute in de route app en stap achterop bij Chris Vemer van Radio Rijnmond.

Tekst route: Monica Wesseling

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    NS station Rotterdam Noord
  • Bergweg 8, 3036 BA Rotterdam (ZH)
  • Bij station Rotterdam Noord is een P+R parkeerplaats aanwezig. http://www.anwb.nl/verkeer/nederland/parkeren/rotterdam

De route

 Startpunt

1Startpunt

Misschien hebben Amerikanen toch gelijk als ze ons land een park met daarin een paar steden noemen. Zo voelt het tenminste wel. Want nog geen tien minuten nadat je station Rotterdam-Noord heb verlaten, fiets je al temidden van het groen. Het fluitenkruid bloeit, kleine karekieten roepen, libellen dansen hun lichtvoetig menuet. En het wordt nog groener, daar in die stadsrand. Want samen met de gemeente Rotterdam en toekomstgerichte stadsboeren werkt Natuurmonumenten aan meer en groener groen in de noordrand van Rotterdam.Start Rotterdam Noord. Station in noordelijke richting verlaten. Straatweg, rechtsaf Minstreelstraat, einde linksaf (Bergse Rechter Rottekade). Rechtdoor fietsluis door. Op Prinsemolenpad kpt 88 volgen.

Startpunt
Startpunt
Startpunt
Startpunt
Startpunt
Startpunt

2Groene vingers

Vervolg je weg.

Groene vingers
Groene vingers

3Aangenaam verpozen

Vervolg je weg.

Aangenaam verpozen
Aangenaam verpozen

4De Prinsenmolen

Vervolg je weg.

5Verlaat

Bij kpt 88 eerst 87 aanhouden (= bruggetje over, direct naar links en weer direct schuin naar rechts.) Linksaf het Prinses Beatrix Plantsoen vervolgen. Aan het einde, op Weissenbruchlaan, even linksaf en meteen rechtsaf (Streksingel). Aan het einde van de Streksingel linksaf de Burgemeester Le Fèvre de Montignylaan op. Gelijk daarna rechtsaf de Grindweg op. Op de Molenlaan even linksaf en gelijk weer rechtsaf de Grindweg vervolgen. Bij bushokje aan je rechterhand linksaf, weg oversteken en over brug en door fietssluis Wilderse Kade op. Je volgt kpt 11 en vervolgens kpt 21.

Verlaat
Verlaat

6Vertrouwen

Na kpt 21, kpt 22 aanhouden. Bij T-splitsing fietspad links aanhouden, richting Metrohalte Rodenrijs.

Vertrouwen
Vertrouwen
Vertrouwen
Vertrouwen

7Vlinderstrik

De routebordjes richting kpt 22 zijn niet altijd duidelijk. Je gaat bij Metrohalte Rodenrijs onder het spoor door, voorrangsweg oversteken, even rechtsaf en voor het water linksaf de Rodenrijseweg op. Naar kpt 22. Bij kpt 22 kpt 14 aanhouden. Rijd echter niet helemaal tot kpt 14 door.

Vlinderstrik
Vlinderstrik

8Galg

Echter, bij de brug aan je rechterhand, rechtsaf de brug over, Molenweg op.  Rechtdoor blijven fietsen en Molenweg blijven vervolgen tot aan Oude Leede. Vlak voor Oude Leede rechtsaf de Onderweg op. Einde linksaf richting kpt 83. Bij kpt 83 linksaf (Oude Leedeweg) naar kpt 12.

Galg
Galg

9De Bergboezem

Vervolg je weg.

De Bergboezem
De Bergboezem
De Bergboezem
De Bergboezem
De Bergboezem
De Bergboezem

10De Oude Leede

Van kpt 12 naar kpt 6, kpt 7.

De Oude Leede
De Oude Leede

11Vogelrijkdom

Van kpt 7 naar kpt 9. Bij kpt 9 even kpt 8 aanhouden. Sla echter niet links of rechtsaf, maar ga rechtdoor de brug over en blijf rechtdoor fietsen op de Oude Bovendijk. De Oude Bovendijk blijven vervolgen tot aan Belevenisboerderij Schieveen.

Vogelrijkdom
Vogelrijkdom
Vogelrijkdom
Vogelrijkdom

12Strijdtoneel

Bij de Belevenisboerderij linksaf het bruggetje over het water over. Vervolg het fietspad. Door de fietstunnel (onder N471). Vervolg het fietspad. Rechts ligt Melkschuur Zuidpolder.

Strijdtoneel
Strijdtoneel

13Melkschuur Zuidpolder

Aan het eind rechtsaf fietspad op langs Landscheidingsweg. Onder N209 door. Vervolg het fietspad, naar rechts en rechtdoor, zodat je direct langs de N209 komt te rijden richting Bergschenhoek. Je blijft langs de N209 rijden. Bij kruispunt N209 en Ankie Verbeek-Ohrlaan rechtsaf. Je komt vanzelf verwijzing naar kpt 87 tegen. Van kpt 87 naar kpt 85. Bij kpt 85 even rechtdoor en op Kleiweg linksaf. Op Straatweg rechtsaf naar station Rotterdam Noord.

Melkschuur Zuidpolder
Melkschuur Zuidpolder

14Eindpunt

Je bent bij het eindpunt aangekomen! Nog niet uitgefietst? Kijk in de app voor de andere fietsroutes van het Polderpad.Of kijk eens op www.polderpad.nl voor bijvoorbeeld de complete versies van de polderverhalen!

Heb je genoten van de Polderpadroute? De boswachters van Natuurmonumenten werken hard om de natuur mooi te houden. Dit kunnen ze niet zonder jouw bijdrage. Steun de natuur en word lid van Natuurmonumenten.

Eindpunt
Eindpunt
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.