Ga direct naar inhoud

Aanlegsteiger De Overtuin bij Buitenplaats De Tempel

In de 17e of 18e eeuw was het niet ongebruikelijk om een overtuin te hebben, ‘een strook grond aan de andere kant van de weg of het water’. Bijvoorbeeld om een vrij uitzicht te garanderen, maar ook - wanneer het oeverland was - waar je kon aanleggen met de boot. Een overtuin vind je ook nu op Buitenplaats De Tempel. Aan deze nieuwe steiger kun je, vanuit Rotterdam Delfshaven of Delft, aanmeren voor een wandeling door de eeuwenoude tuinen.

Aanlegsteiger De Overtuin Buitenplaats De Tempel

Strategisch punt aan de Schie

Buitenplaats De Tempel ligt pal aan de Schie. Dit is niet altijd het geval geweest. Tot in de 17e eeuw lag heerlijkheid De Tempel in het gebied wat nu de Zuidpolder is. De grond daar werd verveend en daarom verhuisde de eigenaar de ‘heerlijke rechten’ van De Tempel naar zijn boerderij Berkeloord aan de Schie.

De Tempel kwam met de verplaatsing aan de Schie in 1715 terecht op een zeer strategisch punt. De trekvaart was namelijk ruim 200 jaar het openbare vervoer en de Schie is dus met recht de intercity van de 17e eeuw te noemen.

Trekvaart, basis van de Randstad

Halverwege de 17e eeuw ontstaan de trekvaartroutes tussen Delft, Maassluis, Vlaardingen, Schiedam, Overschie, Delfshaven en Rotterdam. Op de routes kunnen passagiers gebruikmaken van trekschuiten: een boot die met een lang touw wordt voortgetrokken door een paard dat op een jaagpad langs de vaart loopt. Varen volgens dienstregeling was nieuw, steden raakten verbonden en op bezoek gaan bij familie in een andere stad werd mogelijk. De trekvaart legde een basis voor de Randstad.

Met Provincie Zuid-Holland werken we samen om dit soort bijzondere plekken uit de geschiedenis op de kaart te zetten.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid