Wandelen

Lange historische polderwandeling vanaf Buitenplaats De Tempel, tussen Rotterdam en Delft

Wandelen

Lange historische polderwandeling vanaf Buitenplaats De Tempel, tussen Rotterdam en Delft

Een stevige wandeling tussen heden en verleden, dat biedt deze lange historische polderwandeling tussen Rotterdam en Delft! Laat je meevoeren door de rijke geschiedenis van de Hollandse polders, afgewisseld met hedendaagse kunst.

De wandeling begint op Buitenplaats De Tempel. Hoewel De Tempel een totaal andere sfeer ademt dan het omliggende boerenland, heeft het een sterke verbinding met het polderlandschap. Al snel wandel je de polder in, klim je over hekken, wandel je tussen de koeien en vogels en langs langgerekte slotenpatronen. Her en der zie je de sporen uit het verleden in het landschap. Cultureel erfgoed bestaat dan ook niet alleen uit stenen gebouwen. Veel van onze geschiedenis kun je herkennen in het landschap van vandaag de dag.

24 kilometer!

Wandel door dit historische cultuurlandschap: vanaf het Rotterdamse Buitenplaats De Tempel helemaal naar Delft, over de Schie en dan richting Oud-Overschie weer terug. Deze polderwandeling is maar liefst 24 kilometer. En dat is bijzonder lang, zeker in een omgeving waar snelweg, vliegveld en bebouwing nooit ver weg zijn.

Natuurlijk kun je de wandeling ook in delen lopen. Onderweg tref je punten waar je even kunt rusten, bijvoorbeeld om te eten en drinken. Dit kan bij Art Centre Delft van juli tot september.

Om dit mogelijk te maken, werken verschillende partijen aan deze route: boer Arie en zijn zoon Bas van den Berg van Hoeve Ackerdijk, begraafplaats Hofwijk, Art Centre Delft en de boswachters van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. De route loopt een stukje Delft in, zodat je de Schie over kunt steken.

Volg de witte route

Deze wandelroute is het eerste gedeelte (over De Tempel, door de weilanden, over Hofwijk en door de weilanden naar de hoge brug) bewegwijzerd met witte routepaaltjes. Hierna raden we aan om de route te vervolgen via de route in de route app van Natuurmonumenten: Natuur Routes.

Openingstijden Hofwijk

De wandeling gaat over begraafplaats Hofwijk, deze is alleen toegankelijk van 10:00 uur tot 16:00 (zon- en feestdagen vanaf 10:00). In de zomermaanden juni, juli en augustus is Hofwijk open tot 20:00 uur.

Is het hek naar Hofwijk toch dicht? Vervolg je weg dan via de Delftweg en sla rechtsaf het Zwethpad in om de route te vervolgen.

Tip van boer en boswachter

De wandelroute gaat door weilanden en over openbare wegen. Het is aan te raden om stevig schoeisel te dragen en in de winter zelfs laarzen. De hekken in de polders kunnen niet geopend worden, maar hebben een overstapje. De wandeling is voor mensen die goed ter been zijn.

Deze wandeling voert door weilanden waar koeien staan. De uitwerpselen van honden kunnen miskramen veroorzaken bij koeien. Daarom zijn honden niet toegestaan.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Parkeerplaats Buitenplaats De Tempel (gratis parkeren voor leden)
  • West-Abtspolderseweg, 3046 NJ Rotterdam (ZH)
  • Rechtstreeks

Huisregels

Extra informatie

De route

 Startpunt

1Welkom op Buitenplaats De Tempel

We starten de wandeling op Buitenplaats De Tempel en Nieuw Rhodenrijs. Dit zijn een van de laatst bewaarde buitenplaatsen aan de rand van Rotterdam. Beide zijn gesticht om de onrustige stad te ontvluchten: De Tempel in de 18e eeuw en Nieuw Rhodenrijs in de 20e eeuw. Ook nu kom je hier bij van de drukte van alledag.

De Tempel is een kenmerkend voorbeeld van een vroeg achttiende-eeuwse buitenplaats in classicistische aanleg met geometrische tuin, waarmee de eigenaar – in dit geval de burgemeester van de Rotterdam - zijn status uitdrukte. Restanten van de oorspronkelijke aanleg, met waterwerken en tuinbeelden, zijn bewaard gebleven.

Natuurwerkdag: Landgoed de Tempel, Oud-Overschie
Welkom op Buitenplaats De Tempel
Bruggen op De Tempel
Welkom op Buitenplaats De Tempel

2Het poldertje

Waar De Tempel één en al allure en status uitstraalt, ademt het natuurpoldertje een meer ongedwongen sfeer uit. Het struinpad voert je langs dotterbloemen, slotenpatronen en grasland. Dit poldertje hoorde niet bij de oorspronkelijke aanleg van de buitenplaats. Wel is het een mooie verwijzing naar het vervenings- en ontginningsverleden in de regio. Het volgende punt vertelt je hier meer over!

Polderwandeling Poldertje Buitenplaats De Tempel
Het poldertje
Dotterbloemen
Het poldertje

3De Tempel en het omliggende polderlandschap

De Tempel heeft een totaal andere sfeer dan het omliggende boerenland. Toch heeft deze buitenplaats een sterke verbinding met het polderlandschap. De Tempel heeft namelijk niet altijd pal aan De Schie gelegen. Eerder lag ‘hoge heerlijkheid De Tempel’ in wat nu de Zuidpolder bij Rodenrijs is. De toenmalige eigenaar, burgermeester van Rotterdam Johan van der Hoeven, begon daar met het winnen van turf in de veengronden. Dit zorgde in die tijd voor goede inkomsten, maar daardoor verdween het land onder water. De naam ‘De Tempel’ en ‘heerlijke rechten’ werden in 1715 naar zijn boerderij Berkeloord aan de Schie verplaatst. Met het geld van de vervening legde Van der Hoeven tuinen met lanen en vijvers met fonteinen aan.

De Tempelsteen in de Zuidpolder markeert 'de Oude Tempel'. 

Polderwandeling steen Oude Tempel
De Tempel en het omliggende polderlandschap

4De weilanden in!

Aan het einde van dit vlonderpad stappen we de polder in. De weilanden worden verpacht aan boeren, in dit geval aan biologisch boer Arie en zijn zoon Bas van den Berg. Op deze manier werken de boswachters van Natuurmonumenten en boeren samen. De boer laat de koeien of schapen hier grazen en haalt gras van het land af. Dit doet hij of zij in goed overleg met de boswachters. Ook werkt de boer volgens een aantal kaders om natuur hier de ruimte te geven: maaien op weloverwogen data, geen mest en hoger waterpeil. Zo zie je, boer en boswachter beheren allebei het landschap.

Laarzen
De weilanden in!
Arie van der Berg
De weilanden in!

5Bosvogels in klein bos

Klim hier het hek over, we komen in een heel klein bosje. Bosvogels zoals winterkoning, grote bonte specht en boomkruiper vinden hier een plekje. Zo zie je maar: als je de natuur de ruimte geeft, ontstaat er iets heel moois!

Winterkoning kondigt lente aan
Bosvogels in klein bos
Grote bonte specht
Bosvogels in klein bos
Boomkruiper
Bosvogels in klein bos

6Polderpad: Van de Rotte tot de Schie

Dit uitkijkpunt noemen we de uitkijksofa. Hier kun je lekker even zitten en wegdromen. De uitkijksofa is onderdeel van het Polderpad en bevindt zich als het ware aan de start van dit fietspad aan de Schiekant. Het Polderpad is een nieuw fietspad tussen de rivieren de Rotte en de Schie en verbindt de stadsparken met alle pareltjes op het Rotterdams platteland.

Tijdens de routes ontdek je bijzondere verhalen van boeren, experts en historici uit de polder. Je ziet vogels, vee, boerderijen met monumentale bomen, hoge vaarten, dijken en gemalen. Wist je dat er in totaal zes verschillende Polderpadroutes zijn? Allemaal ingesproken door presentator Chris Vemer (Radio Rijnmond). Download de route app van Natuurmonumenten voor de complete fietsroutes en stap op de fiets. Kijk op www.polderpad.nl voor alle verhalen. Er is genoeg te beleven op het Rotterdams platteland!

Polderwandeling Polderpad
Polderpad: Van de Rotte tot de Schie
Chris Vemer Polderpad voor De Tempel
Polderpad: Van de Rotte tot de Schie

7Openingstijden Hofwijk

De wandeling gaat over begraafplaats Hofwijk, deze is alleen toegankelijk van 10:00 uur tot 16:00 (zon- en feestdagen vanaf 10:00). In de zomermaanden juni, juli en augustus is Hofwijk open tot 20:00 uur.

Is het hek naar Hofwijk toch dicht? Vervolg je weg dan via de Delftweg en sla rechtsaf het Zwethpad in om de route te vervolgen.

8Wandel over begraafplaats Hofwijk

Je wandelt hier over begraafplaats Hofwijk, één van de gemeentelijke begraafplaatsen van Rotterdam. Haagjes en grote bomen zorgen ervoor dat ook hier veel bosvogels te zien zijn. Een deel van de begraafplaats is ingericht als natuurbegraafplaats: een heuvelachtig terrein waar geen stenen staan, maar slechts een houten schijf die de laatste rustplaats markeert.

Begraafplaats Hofwijk
Wandel over begraafplaats Hofwijk
Begraafplaats Hofwijk
Wandel over begraafplaats Hofwijk
Begraafplaats Hofwijk natuurgedeelte
Wandel over begraafplaats Hofwijk

9Historische boerderij in de Schiezone

In de Schiezone lees je de geschiedenis uit het landschap. Een prehistorische kreekrug, een oude, inmiddels hoger gelegen, rivieroever en verlande tak van de vroegere veenrivier de Gantel, is nog steeds goed te zien in het gebied. Kijk maar eens naar het reliëf! Uit onderzoek blijkt dat vanaf eind 17e of het begin van de 18e eeuw op de kreekrug - waar je nu staat - een boerderij aanwezig is geweest. Dat was in dezelfde tijd dat Buitenplaats De Tempel haar glorie verwierf. Deze boerderij is te zien op onderstaande kaart uit 1900, en stond al op de befaamde Kruikius-kaart uit 1712. De boerderij is tussen 1925 en 1940 gesloopt.

In de graslanden van de Schiezone hebben de boswachters van Natuurmonumenten in 2020 werkzaamheden uitgevoerd om de plek geschikt te maken voor vogels, vlinders en bloemen. Tijdens deze inrichting verzorgde BOOR (Archeologie Rotterdam, onderdeel van gemeente Rotterdam) de archeologische begeleiding. Bij de werkzaamheden zijn onder meer gevonden de stukken huisraad gevonden afkomstig van de boerderij. Ook heeft BOOR uit de Romeinse tijd resten gevonden van aardewerk en dakpannen. Het gaat waarschijnlijk om een stortplaats van materiaal van een huisplaats die destijds in de directe omgeving te vinden was.

Kaart Schiezone 1900
Historische boerderij in de Schiezone

10Door het boerenland van boer Van den Berg

Hier komen we bij het boerenland van biologisch melkveebedrijf Hoeve Ackerdijk. Boer Arie en boer Bas pachten dit land niet van een natuurorganisatie, maar is van henzelf. Het eeuwenoude boerenbedrijf - boer Bas is de achtste generatie - ligt ingeklemd tussen de grote steden Rotterdam en Delft. Weidevogels zoals grutto, kievit en tureluur krijgen hier de ruimte. De graslanden rondom het bedrijf barsten in de lente dan ook van de weidevogelgeluiden.

De natuur is de basis van het boerenbedrijf. De kwaliteit van de bodem en het water hebben rechtstreeks gevolgen voor de opbrengsten van het boerenbedrijf; de natuur werkt als één groot systeem. Alles hangt met elkaar samen. Eerlijk voedsel zorgt voor een levend boerenland, en andersom. Goede zorg voor de koeien, het land en de weidevogels is een vanzelfsprekendheid, ook voor boer en opvolger Bas.

Boer Bas van den Berg in het weiland
Door het boerenland van boer Van den Berg
Kievit
Door het boerenland van boer Van den Berg

11Is het broedseizoen?

Van 15 maart tot 15 juni is het pad door het boerenland gesloten in verband met het broedseizoen. Je kunt dan hier je route vervolgen!

grutto op paal
Is het broedseizoen?
Grutto kuiken
Is het broedseizoen?

12Neem een kijkje in de boerderijwinkel

Zoals je ziet, ligt Hoeve Ackerdijk pal tegen Delft aan. Wanneer je de andere kant op kijkt, zie je de skyline van Rotterdam. Het verbinden van stad en platteland is voor de familie Van den Berg logisch en belangrijk. Op het boerenbedrijf vind je een kinderdagverblijf. Maar ook kun je de boerenlandroute door de polder wandelen of een kijkje nemen in de boerderijwinkel aan huis. Boer Bas maakt zijn eigen kaas in de mobiele kaaswagen en verkoopt deze naast eieren, weidevogelkaas uit andere delen van het land en zo nu en dan vleespakketten. De winkel wordt in de toekomst uitgebreid, maar is nu al de moeite waard om een kijkje te nemen!

Boerderijwinkel Hoeve Ackerdijk
Neem een kijkje in de boerderijwinkel
Boer Bas van den Berg van Hoeve Ackerdijk
Neem een kijkje in de boerderijwinkel

13Het Melarium van Land Art Delft

In de beeldentuin van Stichting Land Art Delft staan sculpturen en installaties in een typisch Hollands polderlandschap. Vanaf de A13 is de 12 meter hoge Delftse blauwe tulpen-piramide-vaas al te zien. Vlakbij de vaas staat het Melarium. Het ‘Melarium’ (van het latijnse melis: honing) lijkt op een enorme bijenkast en is een ode aan de bijen, de imkers, de zon en wil een kruisbestuiving zijn van kunst, natuur en technologie.

Er is nog veel meer te zien! Je kunt een mooie wandeling maken over het terrein waar de enorme kunstwerken in het groene gras veel ruimte hebben. Het geeft mooi gelegenheid om de objecten eens goed te bekijken.

Polderwandeling Land art Delft Toshitaka Nishizawa Navel of the darkness
Het Melarium van Land Art Delft
Polderwandeling Land art Delft Toshitaka Nishizawa Navel
Het Melarium van Land Art Delft

14Uitrusten bij Art Centre Delft

Art Centre Delft is ontstaan uit de droom van eigenaren Paula Kouwenhoven en Jeroen van Schie, zij wilden internationale kunst een mooie plek geven en ruimte bieden voor educatieve projecten. In hun zoektocht naar de perfecte locatie zijn zij uiteindelijk beland bij een voormalige 19e eeuwse boerderij in Delft, die inmiddels is gerenoveerd en uitgebreid met lichte ruime vertrekken. Het is een plaats waar  mensen graag bij elkaar zijn waar een ieder zich na binnenkomst direct thuis voelt.

Neem vooral een kijkje! Je kunt bij Art Centre Delft even stoppen voor een hapje en drankje of sanitaire stop (juli - september). Kijk op de website voor de openingstijden en mogelijkheden.

Je wandelt hier langs de Hortus Oculus, een belevingstuin die extra speciaal is voor mensen met een visuele beperking. Zo staan er 12 luisterbankjes die uitgerust zijn met een eenvoudig te bedienen geluidsysteem. Uiteraard kun je van de route afwijken om de tuin te bekijken. In de nieuwe Hortus Oculus krijgen álle zintuigen optimaal de kans de kunst en natuur vanuit een andere dimensie te ervaren.

Polderwandeling Land art Delft luisterbankje
Uitrusten bij Art Centre Delft

15Van het Ackerdijkse Bos naar Delft

We wandelen hier door een natuurgebied van de boswachter-collega's van Staatsbosbeheer! En wel door het Ackerdijkse Bos. Hier vind je boerenland en jong bos. De heggen en de lichte verhogingen in het veld verbergen Romeinse fundamenten. Het Melarium, centrum voor natuur, bijen en kunst, is tegelijkertijd onderkomen voor bijenvolken, uitkijkpunt en ontmoetingsplaats voor imkers en wetenschappers.

Straks wandelen we een stukje Delft in. Delft heeft, aan weerszijden van de rivier de Schie, twee bossen. Het Ackerdijkse Bos, waar we vandaan komen, en het Abtswoudse Bos. Daar gaan we nu naartoe.

16Abtswoudse Bos

We zijn aangekomen bij het Abtswoudse Bos. Dit jonge bos bestaat ook uit twee delen: een ruige rietvlakte met veel vogels en een park/bosgebied met wandelpaden en kleine vijvers. De meanderende kreek ligt als een ruggengraat door het gebied. 

Hier in de omgeving zijn resten gevonden van oude Romeinse boerderijen. Zo ontleent Abtswoude zijn naam aan de ontginners van het gebied, waaronder de Abdij van Egmond.

Foto's: Staatsbosbeheer

Abtswoudse Bos
Abtswoudse Bos
Abtswoudse Bos
Abtswoudse Bos

17Moeder Aarde

Vanaf een afstand zie je kunstwerk Moeder Aarde. Dit is een landart project van kunstenares Edith Kieser, aangelegd tussen 2000 en 2003. De heuvels in het landschap stellen het lichaam van een vrouw voor en is 170 meter lang. Je kunt via de ‘aderen’ over de benen en armen van Moeder Aarde lopen. De heuvels zijn aangeplant met besdragende struiken zoals de meidoorn, die in het najaar prachtige dieprode bessen heeft. 

Het hoofd is het hoogste punt van het kunstwerk, 5 meter boven het maaiveld. Hier heb je een mooi uitzicht over een deel van de kreek.

Foto: Staatsbosbeheer

Moeder Aarde Abtswoudse Bos
Moeder Aarde

18Polder Noord-Kethel; ontstaan woord polder

Weidevogelreservaat Polder Noord-Kethel biedt een plek aan oer-Hollandse vogels zoals grutto en kievit. Maar er is meer! Patronen en elementen in het landschap laten zien wat hier vroeger was.

De boswachters van Natuurmonumenten beschermen hier een bijzonder cultuurlandschap waar de geschiedenis haar sporen heeft achtergelaten. Natuur en erfgoed komen samen in de polder waar naar alle waarschijnlijkheid het woord polre (polder) voor het eerst is gebruikt. Wat is er Hollandser dan het woord ‘polder’?

Volgens de onderzoeker M.C.M. Scholte is het zeer aannemelijk dat de vroegste vermelding van ‘polre’ in de omgeving van Kethel gevonden moet worden. Ook de naam van de 13e eeuwse Poldervaart zou hieruit verklaard kunnen worden.

Het woord polder komt volgens Beekman van ‘pol’, iets dat boven zeker vlak enigszins uitsteekt en vooral in de eerste tijden van het bestaan ‘een droog gedeelte te midden van omringend water of moeras’ was.

Polderwandeling Polder Noord-Kethel
Polder Noord-Kethel; ontstaan woord polder

19Zwevende picknickbank in Polder Noord-Kethel

Op deze bijzondere picknickbank kun je even bijkomen van de wandeling rondom Polder Noord-Kethel. Doordat deze uitkijkplek boven de sloot zweeft, waan je je middenin de polder! Werp ook een blik op de poort; hier zijn elementen van een eeuwenoude windas of overtoom in verwerkt.

In Polder Noord-Kethel hebben zeker drie windassen gestaan. Een windas of overtoom hielp schuitjes over dijken en kaden te loodsen. Met behulp van een touw of ketting werden boten tegen een hellend vlak zoals een dijk omhoog getrokken en weer neergelaten in het andere water.

Polderwandeling Zwevende picknickbank Polder Noord-Kethel
Zwevende picknickbank in Polder Noord-Kethel

20Poort naar Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland

Je loopt door het eerste Bijzonder Provinciaal Landschap van ons land. Tussen Rotterdam, Delft en Den Haag is namelijk nog altijd een zeer waardevol cultuurlandschap bewaard gebleven: Midden-Delfland. De polders kennen een rijke geschiedenis. De langgerekte slotenpatronen stammen nog uit de middeleeuwen; in de lintdorpen zijn boerderijen uit de 17e eeuw bewaard gebleven. Dit weidse en waterrijke Hollandse landschap biedt leefruimte aan veel karakteristieke planten en dieren.

Polderwandeling Midden-Delfland Vlietlanden
Poort naar Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland
Polderwandeling Midden-Delfland
Poort naar Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland

21Rotterdam de boer op!

De skyline van Rotterdam is nooit ver weg. Het is bijzonder om te zien dat deze indrukwekkende havenstad omringd wordt door eeuwenoud boerenland. Maar, hoe komt het dan dat we die verbinding met ons platteland en voedsel zo zijn kwijtgeraakt? Ook de biodiversiteit heeft flinke klappen gehad. De maatschappelijke druk op de landbouw is immens en tegelijkertijd mist de boer de waardering vanuit diezelfde maatschappij.

Steeds vaker wordt gesproken over dezelfde droom: de boer die, met waardering van de samenleving en tegen een eerlijke prijs, voedsel produceert met hart voor natuur en landschap. Natuurmonumenten gaat met een coalitie van in totaal 19 partners, bestaande uit boeren, ketenpartijen, retailers en ondernemers, deze droom concreet maken voor boer én natuur.

Onze droom in het kort:

  • De stad en het open, weidse platteland zijn onlosmakelijk verbonden;
  • Lokale, natuurinclusieve producten liggen in de winkelschappen. Aardappels en groenten uit de Hoeksche Waard. Vlees en zuivel van veehouders in de Krimpenerwaard;
  • Voedselbossen voorzien de stad van vruchten en noten;
  • Het landschap rondom de stad bulkt van de bloemen, wilde bijen, vlinders en vogels. Het aantal grutto’s, veldleeuweriken, argusvlinders, korenbloemen en hermelijnen is sterk toegenomen;
  • De boer krijgt een eerlijke prijs.

De Nationale Postcode Loterij kent vijf miljoen euro toe voor de start van deze grote beweging; meer biodiversiteit op het platteland, regionaal geproduceerd eten en een gezonde bedrijfsvoering voor boeren. Wil je meer weten over dit project? Kijk op www.rotterdamdeboerop.nl.

Boer Arie en boswachter Natascha voor Rotterdam de boer op
Rotterdam de boer op!
Rotterdam de boer op - krat vol groente
Rotterdam de boer op!

22Breng een bezoek aan Museum Oud-Overschie

Hier wandel je door een wel heel bijzonder gedeelte van Rotterdam: het pittoreske en historische Oud-Overschie. Je komt hier langs Museum Oud-Overschie. Tot maart 2022 is hier een expositie zien over de prachtige collectie tuinbeelden van Buitenplaats De Tempel en het groene erfgoed in de omgeving. De omvangrijke beeldencollectie is heel waardevol en van nationaal belang.

Beelden op buitenplaatsen werden altijd weloverwogen gekozen en opgenomen in het tuinplan als onderdeel van het grotere geheel. Doordat later veel landgoederen en buitenplaatsen zijn ontmanteld en beelden afzonderlijk van elkaar werden verkocht, is van de oorspronkelijke samenhang niet veel meer over. Dat is ook bij De Tempel gebeurd. Gelukkig zijn enkele oorspronkelijke tot de geometrische tuin behorende beelden bewaard gebleven. In de 19e eeuw begonnen de toenmalige eigenaren Criellaert beelden te kopen van andere plekken, waardoor de collectie omvangrijk werd.

In de tentoonstelling in Museum Oud-Overschie zie je een aantal gerestaureerde beelden, dat onderdeel van het herstelplan voor de buitenplaats is. Verder zijn archeologische bodemvondsten uit de weilanden rondom de Tempel te bewonderen.

Je kunt deze route perfect combineren met een bezoek! Kijk wel even naar de openingstijden.

23Strategische ligging aan de Schie

We wandelen hier parallel aan de Schie. Halverwege de 17e eeuw ontstaan de trekvaartroutes tussen Delft, Maassluis, Vlaardingen, Schiedam, Overschie, Delfshaven en Rotterdam. Op de routes kunnen passagiers gebruikmaken van trekschuiten: een boot die met een lang touw wordt voortgetrokken door een paard dat op een jaagpad langs de vaart loopt.

De trekschuit was ruim 200 jaar hét openbare vervoermiddel in de laaggelegen delen van Nederland. Nergens anders was openbaar vervoer zo goed georganiseerd. Varen volgens dienstregeling was nieuw, steden raakten verbonden en op bezoek gaan bij familie in een andere stad werd mogelijk. De trekvaart legde een basis voor de Randstad.

Overschie werd door de strategische ligging een belangrijk verkeersknooppunt; alle verbindingen kwamen hier bij elkaar. Het moet hier in die tijd een drukte van jewelste geweest zijn. Bijzonder was dat verschillende klassen op één schip naast elkaar zaten en gedurende de reis met elkaar in gesprek raakten. 

Toen in 1715 De Tempel verhuisde van de Zuidpolder naar deze locatie aan de Schie, kwam het terecht op een knooppunt van invloed en allure. Buitenplaats De Tempel is ook vandaag de dag een belangrijk boegbeeld aan de Schie. Met Provincie Zuid-Holland werken we samen om dit soort bijzondere plekken uit de geschiedenis op de kaart te zetten.

Strategische ligging aan de Schie tussen Rotterdam en Delft
Strategische ligging aan de Schie
Strategische ligging aan de Schie zicht op Rotterdam
Strategische ligging aan de Schie

24Wandel door verschillende tuinstijlen

We wandelen hier weer Buitenplaats De Tempel op. Bijzonder aan De Tempel en het naastgelegen Nieuw-Rhodenrijs is dat hier verschillende tuinstijlen, zoals de 18e eeuwse geometrische stijl, de 19e eeuw landschapsstijl, en de vroeg 20e eeuwse architectonische tuinstijl, naast elkaar te beleven zijn. Op veel buitenplaatsen zijn de baroktuinen en beelden verdwenen. Ook een deel van de oorspronkelijke en nationaal waardevolle beeldencollectie is er nog.

Polderwandeling theekoepen Buitenplaats De Tempel
Wandel door verschillende tuinstijlen
Landgoed de Tempel beeldencollectie
Wandel door verschillende tuinstijlen

25Lange lanen en vergezichten

Kenmerkend voor de geometrische tuinaanleg zijn de lange lanen aan beide kanten van het landhuis. De lanen dateren, samen met de kavelsloot en binnengracht, uit eind 17e eeuw en hebben continu deel uitgemaakt van de buitenplaats. Deze vergezichten deden de buitenplaatsen groter lijken dan ze waren. Samen met de grote vijver in de voortuin - waar je de stroomgoden en het dolfijntje vindt - zijn ze de oudst bewaard gebleven onderdelen van de buitenplaats.

Buitenplaats De Tempel
Lange lanen en vergezichten

26Het koetshuis

Dit prachtige gebouw is het koetshuis. Een beetje landgoed of buitenplaats had er een. Het koetshuis op De Tempel werd gebouwd omstreeks 1850, op de plek waar eerder een tuinmanshuis stond. De hoge inrijdeuren van het koetshuis zijn - in verband met bewoning - in de loop van de tijd vervangen door ramen en een deur, maar het ronde raampje bovenin en de rest van de buitenkant is wel authentiek. Net als de leilinde ervoor.

Het koetshuis lag omringd door moestuinen en een boomgaard met onder andere walnootbomen. Dit is een overblijfsel van de vroegere tuinman die dit rondom zijn dienstwoning onderhield.

Koetshuis op De Tempel
Het koetshuis

27Eindpunt

Let op: in de winter kan deze vlonder glad zijn.

Het eindpunt is in zicht. Goed gedaan, je hebt meer dan een halve marathon gewandeld! De boswachters, kunstenaars en boeren hopen dat je genoten hebt van deze lange polderwandeling.

Wil je meer weten over De Tempel? Kijk dan hier voor de route over de buitenplaats.

Wil je er snel weer op uit? De Tempel is niet het enige ‘groen’ wat er valt te ontdekken ten noorden van Rotterdam. Op het Rotterdams platteland kun je wandelen, fietsen, skeeleren, vogels kijken en een bezoek brengen aan de boer. Ga je nog wat verder, dan kom je in Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland. In deze wandelroute hebben we al wat tips gegeven.

Kijk hier voor de andere wandel- en fietsroutes over het Rotterdams platteland.

We hopen je snel weer te zien!

Fietsen in Midden-Delfland, polder Rotterdam
Eindpunt
Ackerdijkse Plassen en Broekpolder
Eindpunt
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.