Natuurgebied

Ackerdijkse Plassen

Bezoekersinformatie

Ackerdijkse Plassen

Welkom in Ackerdijkse Plassen

Vlak bij Rotterdam ligt de Ackerdijkse Plassen. Een belangrijk vogelgebied in Nederland dat, ondanks de druk van de Randstad, ruimte biedt aan veel bijzondere vogels. Wandel de route rond het gebied. Of kom eens vergaderen in deze inspirerende omgeving.

Natuurmonumenten

Boswachter van dit gebied

Meer over Ackerdijkse Plassen

Boek een vergadering & steun de natuur

De Ackerdijkse Plassen is een natuurparel tussen Rotterdam en Delft. Onderdeel van het natuurgebied is een prachtig gerenoveerde Zuid-Hollandse boerderij uit 1666. Je kunt deze bijzondere locatie huren voor vergaderingen, workshops, borrels of lezingen. Overvliegende vogels en kikkergekwaak op de achtergrond maken jullie bijeenkomst iets speciaals.

Kijk hier voor meer informatie over deze vergaderlocatie

Vier je kinderfeestje in de Ackerdijkse Plassen!

Kom met je vriendjes en vriendinnetjes naar de boerderij bij de Ackerdijkse Plassen. Daar word je ontvangen door de vrijwillige boswachter(s) en beginnen we onze zoektocht naar planten en dieren die in dit bijzondere natuurgebied wonen.

Vraag een kinderfeestje aan
filter plus

Beklim uitkijktoren De Tureluur

Klim omhoog en bekijk vanaf de hoge uitkijktoren De Tureluur natuurgebied de Ackerdijkse Plassen. De imposante skyline van Rotterdam prijkt op de achtergrond.

Welke vogels kun je zien?
filter plus
Ackerdijkse Plassen

De mooiste routes

 • Fietsen

  Polderpadroute: Rondje Schie, tussen Rotterdam en Delft

  Fiets mee door de open, uitgestrekte polders langs de Schie. Op de achtergrond herken je steeds de skylines van Rotterdam en Delft. Onderweg luister je naar de boeiende verhalen van mensen die hun hart verpand hebben aan dit gebied.

  • 26 km
 • Fietsen

  Polderpadroute: Van stadse frats naar lekker groen

  Nog geen tien minuten nadat je station Rotterdam-Noord heb verlaten, fiets je al temidden van het groen. Het fluitenkruid bloeit, kleine karekieten roepen, libellen dansen hun lichtvoetig menuet.

  • 27 km
 • Over het gebied

  Vlak bij Rotterdam ligt de Ackerdijkse Plassen. Een belangrijk vogelgebied in Nederland dat, ondanks de druk van de Randstad, ruimte biedt aan veel bijzondere vogels. Wandel de route rond het gebied. Of kom eens vergaderen in deze inspirerende omgeving.

  Rust voor vogels

  Om de rust voor vogels te behouden, is het gebied niet vrij toegankelijk. Wel zijn er activiteiten, zodat je het gebied toch kan verkennen. Ook is er een ongemarkeerde route rondom de Ackerdijkse Plassen uitgezet. Deze route is goed begaanbaar voor wandelaars en fietsers en - behalve de Zwetkade - ook voor rolstoelgebruikers. Je kunt heerlijk rond het gebied wandelen. Vanaf de uitkijkpunten langs de wandelroute is het gebied goed te overzien.

   

  Vergaderen in de natuur

  Op zoek naar een inspirerende vergaderlocatie vlak bij Rotterdam? De prachtig gerenoveerde Zuid-Hollandse boerderij uit 1666 kan gehuurd worden om te vergaderen of voor workshops of lezingen. Geïnteresseerd?

  Kijk voor meer informatie over deze unieke vergaderlocatie in de natuur, gelegen vlak bij Rotterdam!

  Vogels, vogels en vogels

  In de Ackerdijkse Plassen komen veel verschillende soorten vogels voor. Als je het gebied bezoekt, zul het jaar door telkens andere vogels zien:

  • Broedvogels zoals de grasmus en watersnip. Deze vogels broeden in het gebied. Weidevogels als grutto en tureluur vallen hieronder. Ook bouwen groepen aalscholvers nesten in bomen en broeden in kolonies rond de plassen.
  • Doortrekkers zoals de bijzondere witgat, kemphaan en groenpootruiter. Zij vullen hun reserves aan op de doortrek van noord naar zuid (en terug). Zij zijn in het voorjaar en late herfst te zien.
  • Overwinteraars zoals smient en pijlstaart. Deze vogels leven in de zomer noordelijker. In de winter trekken zij naar het zuiden en overwinteren bij ons in de Ackerdijkse Plassen. Ze leven vaak in groepen van duizenden bijeen.

  Er komen veel bedreigde vogelsoorten in het natuurgebied voor. Natuurmonumenten werkt eraan om deze natuur bij de stad in stand te houden voor de bijzondere bewoners.

   

  Weidevogels

  Naast de vele vogels zie je ook koeien in het gebied. Zij zorgen met hun getrap en gegraas voor een beter reliëf van de grasmat. Samen met uitgekiend hooilandbeheer geeft dit goede omstandigheden voor weidevogels. Zij vinden steeds moeilijker een plekje om te broeden in het voorjaar. Terwijl Nederland zeer belangrijk is als broedplek voor weidevogels. Natuurmonumenten wil in de Ackerdijkse Plassen meer ruimte maken voor deze mooie vogels als grutto en kievit.

  Grutto

  "Ik hoor in de Nederlandse delta natuur thuis. Zo specifiek zelfs dat ‘s werelds grootste populatie van mijn soort hier tot broeden komt. De talrijke veenweidegebieden zijn ons favoriete broedgebied, maar dit type natuur is zo langzamerhand zeldzaam geworden. Wij daarmee ook."

  Met jouw hulp kunnen we weidegrond kopen en inrichten, zodat bloemen, insecten en weidevogels weer kans krijgen.

  Help mee en bescherm de natuur >

  Bezoekersinformatie

  Toegankelijkheid

  Geschikt voor rolstoelDe ongemarkeerde route (https://www.natuurmonumenten.nl/node/7478) rond het gebied is - afgezien van de Zwetkade - begaanbaar voor rolstoelgebruikers.

  Direct naar

  Ackerdijkse Plassen

  Nieuws van de boswachter