Ga direct naar inhoud
Nieuws

Boommarter in kleur vastgelegd in de Ackerdijkse Plassen

18 oktober 2023 | Natascha Hokke

Eerder dit jaar wisten de boswachters van Natuurmonumenten het zeker: er leeft een boommarter in de Ackerdijkse Plassen, een gebied tussen Rotterdam en Delft. Nu delen ze een nieuwe video van dit prachtige dier. Boswachter Natascha Hokke: “Het is fantastisch dat de boommarter zich nu overdag en dus in kleur laat zien op de wildcamera. Dit is zekerweten de mooiste video tot nu toe.”

Boommarter Ackerdijkse Plassen

Rover pur sang

Boommarters zijn eersteklas klimmers. Hun wendbaarheid, spierkracht en scherpe nagels stelt hen in staat om razendsnel te klimmen. De boommarter manoeuvreert met zijn lange, pluimvormige staart enorm gemakkelijk en met hoge snelheid door boomtoppen. Hij maakt hierbij flinke sprongen door de lucht.

Laat je trouwens niet verleiden door het schattige uiterlijk van de boommarter: het zijn roofdieren die erg goed kunnen jagen. “Met hun donzige vacht, lange lichaam en korte pootjes zien ze er misschien aaibaar uit, maar ze hebben een stel scherpe tanden. Dat de boommarter nu ook een leefgebied in de Ackerdijkse Plassen vindt, geeft aan dat hier genoeg voedsel te vinden is”, vertelt de boswachter van Natuurmonumenten.

Wil je meer weten over de boommarter? Kijk eens hier.

Boommarter snuffelt aan camera

Gestage opmars

De boommarter is nog altijd zeldzaam in Nederland en staat op de lijst van bedreigde diersoorten. Wel is ie al jaren bezig met een gestage opmars naar het westen van het land. Een paar jaar geleden dook dit bijzondere zoogdier al op in de Broekpolder in Vlaardingen. Aan het begin van 2023 liet de boommarter zich goed op camera zien in de Ackerdijkse Plassen én hobbelde hij eenmalig voorbij een wildcamera op Buitenplaats De Tempel aan de Schie.

De boommarter hoort bij de familie marterachtigen, zoals wezel, hermelijn, bunzing en otter. De wezel, hermelijn en bunzing komen ook voor op het Rotterdams platteland en laten zich af en toe voor de wildcamera zien. De otter is onlangs bij de collega’s van Staatsbosbeheer in het nabijgelegen Balijbos tegen Zoetermeer op camerabeelden vastgelegd.

Een Boommarter

De boommarter is een meesterlijke klimmer

Wandelen op het Rotterdams platteland

De Ackerdijkse Plassen is afgesloten voor publiek, wel kun je een prachtige rondwandeling maken of mee met de maandelijkse excursie door het gebied. Of kom heerlijk wandelen op een herfstig Buitenplaats De Tempel. Ook hier worden excursies georganiseerd, maar je kunt natuurlijk ook zelf een wandeling maken. “De kans dat je een boommarter tegenkomt is nihil. Maar zeg nu zelf: het is al zo bijzonder om je in te denken dat de boommarter daar ergens in het gebied leeft”, sluit boswachter Natascha Hokke af.

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter