Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute rond de Ackerdijkse Plassen, vlak bij Rotterdam

Waar: Ackerdijkse Plassen

Ackerdijkse Plassen met uizicht op Rotterdam
2 uur 12
6,6 km
  • Honden welkom, mits aan de lijn

Over de route

De Ackerdijkse Plassen is een bijzonder vogelgebied tussen Rotterdam en Delft. Het natuurgebied is afgesloten om de rust voor de vogels te bewaren. Toch is dit bijzondere natuurgebied ontzettend goed te beleven. Drie uitkijkpunten rondom de Ackerdijkse Plassen geven je alle drie een totaal ander uitzicht! Elk seizoen zijn er talloze vogels te spotten.

Maak een wandeling rond het natuurgebied de Ackerdijkse Plassen! Ontsnap even aan de hectiek van alledag, de drukte in de stad. Maar, de stad is nooit ver weg. Op de achtergrond verrijst de skyline van Rotterdam uit het polderlandschap. Het grootste deel is ook begaanbaar voor fietsers. Een deel van de route voert dan ook langs de A13. Dit laat direct zien hoe schaars het groen is en hoe belangrijk het is dit te beschermen!

Waar kun je starten

Ackerdijkse Plassen met uitzicht op Rotterdam
Startpunt

Ackerdijkse Plassen, Parkeerplaats Berkelse Zweth

Wat kom je onderweg tegen?

Wandelroute rond de Ackerdijkse Plassen, vlak bij Rotterdam

1. Welkom bij de Ackerdijkse Plassen

Welkom bij de Ackerdijkse Plassen! De turf die tussen 1750 - 1780 uit de Ackerdijkse Plassen is gehaald, werd gebruikt om de ovens in Delft op te stoken voor het bakken van het delfts blauwe aardewerk. De plassen zijn dus de restanten van het veengraven van toen. Nu is het een rustige thuishaven voor veel bijzondere vogels.

Blauwborst
Ackerdijkse Plassen uitkijksilo

2. Uitkijksilo De Kluut

Loop hier het pad af naar de vogelkijkhut. Vanuit de uitkijksilo, een oude graansilo, kijk je op een eilandje waar kokmeeuwen en visdiefjes zich graag ophouden. Je hoeft niet te wachten om bijzondere vogels te spotten totdat je in de uitkijksilo bent. In het riet langs het pad zit rietzanger, rietgors, snor en .. de blauwborst! 

Met zijn kobaltblauwe borst en oranje veren valt de blauwborst prachtig op in het riet. Maar, je kunt hem ook op de grond zien. Een deel van zijn leven brengt de blauwborst op de grond door, mede door zijn menukaart waar insecten, spinnen, wormen en slakken op staan. Vliegend over de rietpluimen, landt hij met gespreide staart en vleugels waardoor je kort de roestrode / oranje staartveren ziet.

Uitkijktoren de Tureluur Ackerdijkse Plassen
Kievit
Ackerdijkse Plassen met uitzicht op Rotterdam

3. Uitkijkpunt De Tureluur

Klim omhoog en bekijk vanaf de hoge uitkijktoren De Tureluur natuurgebied de Ackerdijkse Plassen. Over de graslanden zie je in het voorjaar de grutto’s lopen en kieviten buitelen. In de winter hoor je het gefluit van smienten op de grote plas. Deze ‘fluiteend’ ontvlucht de snijdende kou van Siberie om hier de winter door te brengen. Voor de smienten begint het actieve gedeelte van de dag na zonsondergang. Overdag rusten en slapen deze 'fluiteenden' op open water zoals de Ackerdijkse Plassen. 's Nachts gaan ze naar de weilanden om te eten.

Zie jij vanuit De Tureluur de hoogteverschillen in het landschap? Dit komt onder andere doordat dit gebied op de scheiding van een kreekrug en veenweide ligt. Veen klinkt naarmate de tijd verstrijkt in, terwijl de klei van de kreekrug dit niet doet. Het historische reliëf van dit gebied is zo eenvoudig te herkennen!

Boer en boswachter werken samen

De bruin-witte koeien in het gebied zijn van Hoeve Biesland. Boer Tim van Bregt en Jan Duijndam beheren in samenwerking met de boswachters van Natuurmonumenten de graslanden van de Ackerdijkse Plassen. Mede door de komst van de koeien van Hoeve Biesland in 2009 is het natuurgebied weer open en broeden weidevogels zoals de grutto, tureluur en kievit in het gebied. Bekijk hier de video met boer Tim.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda