Ga direct naar inhoud
Terug

Polderpadroute: Rondje Rotte, bij Berkel en Rodenrijs

Waar: natuurgebied Zuidpolder

Polderpadroute: Rondje Rotte, bij Berkel en Rodenrijs
1 uur 18
15,6 km

Over de route

Fiets mee naar het oosten van het Polderpad, zo langs rivier de Rotte! Een fietsroute vol contrasten; je komt door bos en rivier, maar ook door tuingebied en langs de kades van de Rotte. Onderweg luister je naar de boeiende verhalen van mensen die een en al verbonden zijn met dit gebied.

Het Polderpad is een fiets- en wandelroute tussen de rivieren de Schie en de Rotte. Te midden van een druk en verstedelijkt gebied brengt het Polderpad je dwars door het hart van vier groene droogmakerijen. Je ziet vogels, vee, boerderijen met monumentale bomen, hoge vaarten, dijken en gemalen.

Verhalen uit de polder

Hieronder vind je alleen de routebeschrijving van het Polderpad. Wil je bij de punten de bijbehorende verhalen horen? Klik dan op de genoemde link. 

Let op: Vanwege de aanleg A13/A16 en de daardoor snel veranderde omstandigheden kan het zijn dat je tijdens deze route op sommige punten omgeleid wordt. Dit staat niet in onderstaande route aangegeven. Advies is om de borden van de wegwerkzaamheden te volgen.

Tekst route: Monica Wesseling

Waar kun je starten

Boterbloem Zuidpolder
Startpunt

Fietsenstalling metrostation Rodenrijs

Wat kom je onderweg tegen?

Start rondje Rotte
Start rondje Rotte

1. Start rondje Rotte - Landscheiding

Ga mee de stad uit. Chris Vemer neemt je mee langs de verhalen van vroeger en nu van het Polderpad.

De eerste die Chris Vemer spreekt is Peter Dullaard van Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard. Hij staat aan de Schielandse kant van de Landscheiding en vertelt over de waterscheiding en de spoorhaven.

Klik hier om dat gesprek te beluisteren.

Fiets het Polderpad op.

Boer Albert Boersen van Herenboeren Rotterdam in de Schiebroekse Polder

2. Herenboerderij Vlinderstrik

We fietsen hier door de Schiebroekse Polder. Een polder met weilanden en akkers waar natuur en landbouw hand in hand gaan. 

In het beheer van een deel van de polder werken de boswachters van Natuurmonumenten samen met de coöperatie Herenboeren Vlinderstrik. 

Herenboeren de Vlinderstrik is een coöperatie van 200 gezinnen die gezamenlijk één boer in dienst nemen die groenten, fruit en vlees voor hen produceert. Van een deel van de akkers halen de Herenboeren geen oogst af; hier krijgt zeldzame akkerflora de ruimte om te bloeien of mogen vogels eten van de zaden.

De Herenboerderij aan het eind van het Polderpad wordt gedeeld met 'Rotterdam de boer op!', een beweging van meer dan 20 organisaties die werken aan meer biodiversiteit op het Rotterdams platteland, natuurinclusief eten gemakkelijk verkrijgbaar in de stad en een eerlijke prijs voor de boeren.

De tuinbouwstreek
De tuinbouwstreek
De tuinbouwstreek

3. De tuinbouwstreek

Wandelaar en geograaf Theodoor van Lohuizen beschreef in 1927 van het landschap van de bedrijvige tuinbouwstreek van Berkel en Rodenrijs.

Ga rechts de Wildersekade op. Rechts naar Schiebroekseweg, steek het kruispunt over en ga links naar Wildersekade. Sa na 1.1 km bij het kruispunt linksaf naar Grindweg. Ga na 402 meter bij het kruispunt rechts naar Bosweg.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda