Ga direct naar inhoud
Terug

Vlinderroute rondom Melkschuur Zuidpolder, bij Rodenrijs

Waar: natuurgebied Zuidpolder

Vlinderroute rondom Melkschuur Zuidpolder, bij Rodenrijs
20 minuten
1 km

  Over de route

  In het voorjaar en de zomer is het in de wilde bloementuin rondom Melkschuur Zuidpolder een drukte van jewelste. De dagpauwoog, kleine vos en icarusblauwtje fladderen vrolijk in het rond. Honingbijen en aardhommels zoemen van bloem naar bloem. En ondertussen tjirpen de sprinkhanen hun lied.

  Je hebt de meeste kans om vlinders te zien op mooie, zonnige dagen tussen april en juni.

  Wist je dat de wilde bloementuin bestaat uit veel kruidenrijke planten en grassen? Hierdoor is het niet altijd één groot kleurenspektakel. Het is hier bedrijvig omdat vlinders, libellen, kleine zoogdieren en insecten hier een prima leefgebied vinden. In de wilde bloementuin creëren we precies die omstandigheden waar ze zo van houden.

  Kijk goed om je heen

  Ga eens stil in het gras liggen en kijk goed om je heen. Wat zie jij over de grond lopen, tegen een grashalm opklimmen of door de lucht vliegen? Deze wandelroute helpt je om vlinders en andere beestjes te herkennen.

  Waar kun je starten

  Boterbloem Zuidpolder
  Startpunt

  Fietsenstalling metrostation Rodenrijs

  Wat kom je onderweg tegen?

  Welkom bij de melkschuur!
  Welkom bij de melkschuur!

  1. Welkom bij de melkschuur!

  Kom een kijkje nemen in Melkschuur Zuidpolder! De karakteristieke houten melkschuur is in oude luister hersteld en dient als startpunt voor het te realiseren natuur- en recreatiegebied ten noorden van de stad.

  Melkschuur Zuidpolder is alleen geopend tijdens evenementen. Ben je benieuwd welke dit zijn? Kijk dan in de activiteitenagenda! In de wilde bloementuin kun je - ook als de melkschuur gesloten is - zelf op zoek gaan naar wilde bloemen, vlinders en vogels. 

  Kleine vos
  Kleine vos

  2. Kleine vos

  Op een zonnige dag, soms al in februari, komen de eerste vlinders tevoorschijn. De kleine vos is een kun je gemakkelijk tegenkomen, het is namelijk een van de algemenere soorten in ons land. Je herkent hem aan zijn roodbruine vleugels met zwarte vlekken en de blauwe maanvlekken langs de achterrand van de vleugels.

  Dagpauwoog

  3. Dagpauwoog

  Zomers fladdert de kleurrijke dagpauwoog vrolijk door tuinen en weilanden. Wanneer deze vlinder zijn vleugels uitklapt, staren indringende ogen je aan. De tekening moet roofdieren schrik aanjagen en de dagpauwoog behoeden om als maaltje te eindigen.

  Meer routes in de buurt

  Bekijk alle routes

  Activiteiten in de buurt

  Bekijk de agenda