Wandelen

Vlinderroute rondom Melkschuur Zuidpolder, bij Rodenrijs

  Wandelen

  Vlinderroute rondom Melkschuur Zuidpolder, bij Rodenrijs

  In het voorjaar en de zomer is het in de wilde bloementuin rondom Melkschuur Zuidpolder een drukte van jewelste. De dagpauwoog, kleine vos en icarusblauwtje fladderen vrolijk in het rond. Honingbijen en aardhommels zoemen van bloem naar bloem. En ondertussen tjirpen de sprinkhanen hun lied.

  Je hebt de meeste kans om vlinders te zien op mooie, zonnige dagen tussen april en juni.

  Wist je dat de wilde bloementuin bestaat uit veel kruidenrijke planten en grassen? Hierdoor is het niet altijd één groot kleurenspektakel. Het is hier bedrijvig omdat vlinders, libellen, kleine zoogdieren en insecten hier een prima leefgebied vinden. In de wilde bloementuin creëren we precies die omstandigheden waar ze zo van houden.

  Kijk goed om je heen

  Ga eens stil in het gras liggen en kijk goed om je heen. Wat zie jij over de grond lopen, tegen een grashalm opklimmen of door de lucht vliegen? Deze wandelroute helpt je om vlinders en andere beestjes te herkennen.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  De route

   Startpunt

  1Welkom bij de melkschuur!

  Kom een kijkje nemen in Melkschuur Zuidpolder! De karakteristieke houten melkschuur is in oude luister hersteld en dient als startpunt voor het te realiseren natuur- en recreatiegebied ten noorden van de stad.

  Melkschuur Zuidpolder is alleen geopend tijdens evenementen. Ben je benieuwd welke dit zijn? Kijk dan in de activiteitenagenda! In de wilde bloementuin kun je - ook als de melkschuur gesloten is - zelf op zoek gaan naar wilde bloemen, vlinders en vogels. 

  Welkom bij de melkschuur!
  Welkom bij de melkschuur!
  Welkom bij de melkschuur!
  Welkom bij de melkschuur!

  2Kleine vos

  Op een zonnige dag, soms al in februari, komen de eerste vlinders tevoorschijn. De kleine vos is een kun je gemakkelijk tegenkomen, het is namelijk een van de algemenere soorten in ons land. Je herkent hem aan zijn roodbruine vleugels met zwarte vlekken en de blauwe maanvlekken langs de achterrand van de vleugels.

  Kleine vos
  Kleine vos
  Kleine vos
  Kleine vos

  3Dagpauwoog

  Zomers fladdert de kleurrijke dagpauwoog vrolijk door tuinen en weilanden. Wanneer deze vlinder zijn vleugels uitklapt, staren indringende ogen je aan. De tekening moet roofdieren schrik aanjagen en de dagpauwoog behoeden om als maaltje te eindigen.

  Dagpauwoog
  Dagpauwoog

  4Argusvlinder

  De prachtige argusvlinder is al een aantal keer door de boswachter in de bloementuin waargenomen. Deze vlinder is in het oosten van ons land uitgestorven. Hier, in de wilde bloementuin creëren we precies de kleinschalige afwisseling waar de argusvlinder zo van houdt. De vlinder is vernoemd naar een reus uit de Griekse mythologie: Argus. Dit wezen had 100 ogen, net als de vlinder op zijn vleugels.

  Argusvlinder
  Argusvlinder
  Argusvlinder
  Argusvlinder

  5Icarusblauwtje

  Kom jij een helderblauwe vlinder tegen? Grote kans dat dit het icarusblauwtje is! Een mannetje welteverstaan, want het vrouwtje heeft een meer bruin-blauwe kleur. Deze vlinder komt vrij algemeen in Nederland voor en houdt van kruidenrijke graslanden.Ook de naam van het icarusblauwtje komt uit de Griekse mythologie. Daedalus voorzag zijn zoon Icarus van vleugels zodat deze Kreta kon verlaten. Alleen waren de vleugels met was bevestigd. Toen Icarus te dicht bij de zon kwam, smolt het was, viel hij in de Egeïsche Zee en verdronk.

  Icarusblauwtje
  Icarusblauwtje
  Icarusblauwtje
  Icarusblauwtje

  6Distelvlinder

  De distelvlinder kom je vaak tegen op vlinderstruiken in tuinen. Maar waarom heet deze soort dan distelvlinder? Dit komt omdat de eitjes worden afgezet op een distel, de rups van de vlinder gebruikt dit als waardplant en eet hier zijn buikje vol alvorens hij een pop wordt en uitvliegt als vlinder.

  Distelvlinder
  Distelvlinder
  Distelvlinder
  Distelvlinder

  7Plekje voor insecten en zoogdieren

  In de wilde bloementuin zorgen we ervoor dat zo veel mogelijk insecten en kleine zoogdieren een plekje kunnen vinden. Zo wordt er verspreid in de periode mei-september gemaaid en wordt het maaisel afgevoerd. Hierdoor verschraalt de grond en zullen steeds meer bloemen de kans krijgen te groeien. Per maaibeurt blijven enkele delen staan, zodat ze een mooie schuil- en overwinteringsplek voor kleine zoogdieren en insecten bieden.

  Naast vlinders zijn er ook sprinkhanen, bijen, hommels en libellen te vinden. Ook heeft elke soort weer andere wensen en leefomstandigheden nodig. Zo heeft bijvoorbeeld een vlinder als het bruin zandoogje minimaal 15 cm hoog gras nodig om eitjes af te zetten en een zwartspriet dikkopje een grashoogte van zo’n 20-30 cm. De bedreigde argusvlinder houdt juist van warme open gevarieerde vegetatiehoogte. De boswachters en vrijwilligers van Natuurmonumenten houden hier uiteraard rekening mee in het maaibeheer. Ook zijn er voor de vlinders opwarmplekjes in de vorm van oude boomstammen.

  Plekje voor insecten en zoogdieren
  Plekje voor insecten en zoogdieren
  Plekje voor insecten en zoogdieren
  Plekje voor insecten en zoogdieren

  8Bruin zandoogje

  Het bruin zandoogje gebruikt allerlei verschillende smalbladige grassen als waardplant. Daar staat het hier vol mee! De eitjes worden laag in het gras afgezet. Het bruin zandoogje herken je aan de oranje kleur van de vleugels met bruine omlijsting. Twee ogen staren je indringend aan vanaf de bovenkant van de vleugels.

  Bruin zandoogje
  Bruin zandoogje

  9Aardhommel

  Zoals de naam al doet vermoeden, brengt de aardhommel zijn tijd graag onder de grond door. Het nest wordt vaak gemaakt in oude muizennesten of mollengangen en kunnen wel tot 1,5 meter diep liggen!

  Aardhommel
  Aardhommel

  10Waterjuffers & libellen

  Op een zomerse dag verschijnen rondom het water bij de melkschuur waterjuffers en libellen. De prachtige azuurblauwe kleur, de doorschijnende vleugels en het dunne, lange achterlijf geven de waterjuffer een sprookjesachtig uiterlijk. De libelle herken je aan het vaak grotere formaat en grovere lijfje.

  Het verschil zie je pas echt aan de vleugels. De achtervleugels van libellen zijn breder dan zijn voorvleugels. Dit in tegenstelling tot waterjuffers die gelijkvleugelig zijn. Een ander kenmerk om libellen en waterjuffers uit elkaar te houden, is dat waterjuffers in rust de vleugels naar achteren vouwen. Libellen spreiden de vleugels uit.

  Gedurende de paartijd zie je vaak twee waterjuffers en libellen aaneengesloten vliegen. Dit noemen we een paringsrad of tandem.

  Waterjuffers & libellen
  Waterjuffers & libellen
  Waterjuffers & libellen
  Waterjuffers & libellen
  Waterjuffers & libellen
  Waterjuffers & libellen

  11Grote groene sabelsprinkhaan

  In de wilde bloementuin leven ook verschillende soorten sprinkhanen. De meest in het oog springende is misschien wel de grote groene sabelsprinkhaan. Deze sprinkhaan eet onder andere rupsen, bladluizen en andere sprinkhanen. Van de middag tot in de nacht laat het mannetje zijn lied horen.

  Grote groene sabelsprinkhaan
  Grote groene sabelsprinkhaan

  12Honingbij

  De honingbij gaat zomers in onder andere de wilde bloementuin op zoek naar nectar. Het bijenvolk heeft een strikte taakverdeling. Zo voeren de jonge bijen die nog niet goed kunnen vliegen huishoudelijke taken uit. De oudere bijen gaan op zoek naar voedsel en bewaken de ingang van het nest. Naast de melkschuur vind je een bijenkast waar een honingbijenvolk huist.

  Honingbij
  Honingbij

  13Eindpunt

  Er is nog meer te ontdekken op het Rotterdams platteland! Op 20 minuten lopen of 4 minuten fietsen via het Polderpad vind je Belevenisboerderij Schieveen, een Rotterdamse schapenboerderij. Download een van de Polderpadroutes in de gratis route app van Natuurmonumenten en geniet tijdens de fietstocht van de buitelende kieviten in de lucht die vrolijk de lente aankondigen op het Rotterdams platteland. Luister tijdens de route naar de boeiende verhalen van mensen die hun hart verpand hebben aan dit gebied. Of kijk alvast op www.polderpad.nl!

  Heb je genoten van alle vlinders? Help mee om ze te beschermen! De boswachters van Natuurmonumenten werken hard om de leefomgeving van de vlinders te verbeteren. Dit kunnen ze niet zonder jouw bijdrage. Steun de natuur en word lid van Natuurmonumenten

  Eindpunt
  Eindpunt
  Eindpunt
  Eindpunt
  Eindpunt
  Eindpunt
  logo

  Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.