Ga direct naar inhoud
Terug

Boerenfietsroute over het Rotterdams platteland, tussen Delft en Rotterdam

Waar: natuurgebied Zuidpolder

Werken in de boerenmoestuin
3 uur 13
38,5 km

Over de route

Boer en boswachter wijzen jou de weg op het Rotterdams platteland! Spring op de fiets, neem een boodschappentas én verrekijker mee. Verwonder je over het eeuwenoude boerenland rondom Rotterdam.

In Rotterdam is genoeg te beleven. Maar ook net buiten de stad kun je je hart ophalen. Aan de noordrand van Rotterdam wandel of fiets je door oer-Hollandse weides en polders. Het Rotterdams platteland is verdeeld in een aantal polders en natuurgebieden die elk hun eigen bijzondere verhaal hebben. Fiets je even door? Dan kom je in Midden-Delfland.

De fietsroute brengt je door een landschap vol weilanden, boerderijen, koeien en andere dieren. Wat zie jij in het landschap? Welke vogels hoor je? Boer en boswachter vertellen je over de natuur in het boerenland, uitdagingen en wat jij kunt doen. Neem voor de zekerheid wat contant geld mee, misschien kom je langs een boerenstalletje met heerlijke verse en lokale producten.

Rotterdam de boer op!

Deze fietsroute is onderdeel van het droomproject ‘Rotterdam de boer op!’. Natuurmonumenten werkt samen in een coalitie van 19 partners, bestaande uit boeren, ketenpartijen, (online) supermarkten en ondernemers aan meer biodiversiteit op het platteland, eerlijk geproduceerd regionaal eten en een gezonde bedrijfsvoering voor boeren. Deze droom komt tot leven dankzij een speciale gift van 5 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij.

Boer en boswachter nemen je deze fietsroute mee en vertellen je wat je kunt zien. Veel plezier!

Start de fietsroute vanuit: Delft, Berkel en Rodenrijs, Schiedam of Rotterdam-Noord. Buiten de spits mag je een fiets meenemen in de metro Randstadrail vanuit Rotterdam en Berkel en Rodenrijs

Waar kun je starten

Boterbloem Zuidpolder
Startpunt

Fietsenstalling metrostation Rodenrijs

Wat kom je onderweg tegen?

Grutto voor vliegveld
Koeien bij Rotterdam
Boerenfietsroute

1. Welkom op het Rotterdams platteland

Welkom op het Rotterdams platteland! Een uniek stuk Nederland als je het ons vraagt. Dit eeuwenoude boerenland en zijn boerenbedrijven liggen hier ingeklemd tussen infrastructuur, haven, steden zoals Rotterdam, Delft en Den Haag. We noemen dit boerenland Midden-Delfland en het Rotterdams platteland. 

Natuurmonumenten zet zich actief in om deze schaarse groene ruimte bij grote steden te beschermen. Dit doen de boswachters gelukkig niet alleen. Samen met vrijwilligers, gemeenten en boeren. Aan de noordrand van Rotterdam brengen we de bloemen, vlinders, insecten, kleine zoogdieren en vogels terug in het landschap. De weidevogels en boerenlandvogels staan hier voorop.

Wilde bloemen in de berm Polderpad
Groene Halte Rodenrijs ligt pal aan het Polderpad

2. Zuidpolder

Hier fiets je door de Zuidpolder. De nieuwe snelweg A13/A16 verrijst als de Mount Everest in het landschap. Ook is hier ruimte voor natuur, struinpaden én landbouw. De weilanden in de Zuidpolder worden verpacht aan boeren. Op deze manier werken de boswachters van Natuurmonumenten en boeren samen. De boer laat de koeien of schapen hier grazen en haalt gras van het land af. Dit doet hij of zij in goed overleg met de boswachters. Ook werkt de boer volgens een aantal kaders om natuur hier de ruimte te geven: maaien op weloverwogen data, geen mest en hoger waterpeil. Zo zie je, boer en boswachter beheren allebei het landschap.

Werkdag vrijwilligers  Melkschuur Zuidpolder hooien van de heuvels
boerenzwaluw op de Markerwadden
Werkdag vrijwilligers  Melkschuur Zuidpolder hooien van de heuvels 3

3. Natuurbeheer is keuzes maken

Elke polder op het Rotterdams platteland is anders en heeft een eigen verhaal. Per polder worden andere keuzes gemaakt en is er ander beheer. Dit om zo zoveel mogelijk dier- en plantsoorten een plekje te geven. In de Zuidpolder kom je bijvoorbeeld veel bloemen, kleine zoogdieren en insecten tegen. Polder Schieveen is ingericht op weidevogels. Het verschil zie je goed als je erop let: in de Zuidpolder zijn meer ruigtes, struiken en bomen. Dit is handig voor de kleine zoogdieren en insecten om voedsel uit te halen, zich in te verschuilen of te overwinteren. Polder Schieveen wordt opengehouden. Weidevogels houden niet van bosjes, omdat hier gemakkelijk een predator zoals buizerd of kraai naar de kuikens kan loeren.

Praktische informatie

  • Belevenisboerderij Schieveen

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda