36 km
’s-Gravelandse Buitenplaatsen
Tussen de Vecht en de Utrechtse Heuvelrug ligt het gebied van de Vechtplassen. Het waterrijke laagveengebied is ruim 3.000 hectare groot en bestaat uit verschillende natuurgebieden die min of meer aan elkaar verbonden zijn. Van Ankeveen in het noorden tot de Tienhovense plassen in het zuiden. Dit noemen we de Oostelijke Vechtplassen. Aan de westkant van de Vecht liggen de natuurgebieden Botshol en Waverhoek. Deze fietsroute brengt je langs de mooiste uitkijkpunten, maar we raden je ook aan eens een vaartocht te boeken. Vanaf het water beleef je de plassen pas echt. Met mooi weer vind je hier schoon en helder zwemwater. Dit is het gebied van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Tijdens je fietstocht kom je dan ook langs een aantal forten. Pareltjes in het groene landschap.
08 -> 09 -> 06 -> 061 -> 06 -> 05 -> 050 -> 05 -> 04 -> 03 -> 030 -> 03 -> 02 -> 01 -> 39 -> 390 -> 39 -> 40 -> 400 -> 46 -> 470 -> 47 -> 48 -> 49 -> 340 -> 49 -> 342 -> 492 -> 34 -> 344 -> 37 -> 371 -> 10 -> 08 -> 082 -> 084 -> 085
Deze knooppuntenroute is in samenwerking met Fietsnetwerk gemaakt. Actuele updates of tijdelijke omleidingen vind je op Fietsnetwerk.
Je kunt nog zien dat hier vroeger turf werd afgegraven. De uitgestoken turven werden te drogen gelegd op de smalle stroken land, de zogeheten legakkers.
Een deel van de plassen is beschermd natuurgebied en niet toegankelijk voor gemotoriseerde vaartuigen. Je kunt er wel komen met je (gehuurde) kano of roeiboot.
Gebouwd in de 19e eeuw en deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Onlangs is het fort gerestaureerd, van verlaten vestingwerk tot uitnodigend uitzichtpunt.
Dankzij de grootste natte natuurpassage van Nederland kunnen reeën, hermelijnen en heikikkers van de Ankeveense Plassen naar het Naardermeer – en terug.
Van Fort Hinderdam is niet meer bewaard gebleven dan een overwoekerde ruïnesop een eiland in de Vecht. Vanaf de oever heb je uitzicht op het eiland en het fort. Natuurmonumenten laat bewust de natuur de sporen van het militaire verleden uitwissen. Door de eilandsituatie ligt Hinderdam nog altijd sterk geïsoleerd.
Op Fort Uitermeer is een haventje aangelegd met negen aanlegplaatsen voor sloepen plus een kanosteiger. Het fort maakt deel uit van het sloepennetwerk ‘Gooi, Vecht en Loosdrechtse Plassen’ (knooppunt 46) en is een bijzondere plek om af te meren. Het fortterrein is vrij toegankelijk. Geniet van de prachtige natuur (met in het voorjaar dotterbloemen en zeldzaam zomerklokje) en het geconsolideerde torenfort met uitzicht over de Vecht.
Het eerste beschermde natuurgebied in Nederland. Amsterdam dreigde begin 20ste eeuw het Naardermeer te gebruiken als vuilstortlocatie. Jac. P. Thijsse en Eli Heijmans richtten toen Vereniging Natuurmonumenten op en kochten het gebied.
Vroeger stond hier de stal van boerderij Stadzigt. Nu is deze plek omgetoverd tot een fraai restaurant aan de rand van het Naardermeer. In de oude boerderij is een kantoor van Natuurmonumenten gevestigd.
Het Gooimeer en het Naardermeer zijn natuurgebieden die worden gescheiden door de Rijksweg A1. De verbreding van de A1 vergrootte deze barrière voor dieren. Het verbreden bood echter ook een kans om de twee natuurgebieden met elkaar te verbinden.
Net als de schootsvelden rondom Naarden zijn de inundatievelden van cultuurhistorische waarde. Inundatie (onder water zetten) van het gebied rondom Naarden was een van de verdedigingsstrategieën. Maar Naarden ligt hoog en het water eromheen moest met een sluis worden vastgehouden. Die sluis moest verdedigd worden.
Even van de route afwijken richting de Molen van Ankeveen (restaurant geopend voor een lunch op donderdag en vrijdag vanaf 11:00). Vanaf daar is er goed zicht op de faunapassage onder de provinciale weg. Deze twee passages (met de namen Lutra (otter) en Natrix (ringslang)) vormen samen de grootste natte faunapassage in Nederland.
Vanaf TOP 's-Graveland kun je onder andere het Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek van Natuurmonumenten en de verschillende schitterende buitenplaatsen die 's-Graveland rijk is, bezoeken.
Boekesteyn (de naam is afgeleid van ‘boeke’, Oudhollands voor beuk) heeft een prachtige villa met parkachtig bos en statige beukenlanen; en een boerderij met een weids uitzicht over akkers en weilanden.
Brambergen. Waar elke morgen het boerenbrood vers binnenkomt, de koffiebonen geuren. Geniet van merels, hazen en mezen. Appeltaart koelend in het keukenraam.