Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Tienhovense Plassen

Oostelijke binnenpolder Tienhoven

Welkom in Tienhovense Plassen

In het Tienhovense plassengebied kan ik zo genieten van het kleinschalige, karakteristieke landschap. De sporen van turfwinning zijn nog goed herkenbaar in het patroon van legakkers en petgaten. Het Vredevoetpad leidt je langs de afwisselende vergezichten van de Taartpunt, de Oostelijke binnenpolder en de plassen.

Niels Schouten
Niels Schouten

Boswachter van dit gebied

Meer over Tienhovense Plassen
 • Nieuws
 • Routes
 • Over het gebied

  De Tienhovense plassen liggen aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug. Een oase van rust tussen de drukbezochte Loosdrechtse en Maarsseveense plassen. In dit veengebied zorgt het schone water voor zeldzame planten en dieren. Het Vredevoetpad laat je deze bijzondere natuur van dichtbij beleven.

  De Taartpunt

  Tienhoven ligt op de overgang van veen naar zand. Archeologische vondsten wijzen uit dat het gebied al van oudsher door mensen is bewoond. Het unieke verkavelingspatroon, in de vorm van een taartpunt, is het resultaat van een conflict tussen tussen Tienhoven en Maarsseveen in het begin van de 16e eeuw. Kortom, een uniek stukje Nederland met een grote verscheidenheid aan natuur en cultuur dat nu goed te beleven is vanaf het Vredevoetpad.

   

  De Taartpunt

  De Taartpunt

  Nieuwe natuur

  In de Oostelijke binnenpolder is in 2018 de voedselrijke bovenlaag afgegraven om de bijzondere planten en dieren in dit gebied alle ruimte te geven zich te ontwikkelen. Het schone grondwater kan hierdoor beter aan de oppervlakte komen. Ook zijn er natuurvriendelijke oevers aangelegd en is er een natuurlijk waterpeil ingesteld, waardoor het in de winter deels onder water staat. Wilde orchideeën, lepelaars en purperreigers krijgen hierdoor alle ruimte om te leven.

   

  Oostelijke binnenpolder Tienhoven

  Nieuwe natuur in de Oostelijke binnenpolder

  Zeldzame planten

  De planten profiteren hier van het schone grondwater. Op de Utrechtse Heuvelrug zakt regen in de grond en komt hier weer schoon aan de oppervlakte. Samen met arme grond en een hoog waterpeil zorgt dit voor een ideale groeiplaats voor orchideeën, blauwe knoop, kleine valeriaan en moeraskartelblad.

  Rust voor vogels

  Vogels voelen zich goed thuis in deze natte natuur. Het is een ideaal leefgebied voor de purperreiger, lepelaar en roerdomp. Maar ook de watersnip en zwarte stern komen hier graag. Zij vinden hier rust en beschutting.

   

  zwarte stern voedt jongen

  Zwarte stern

  Vakantiewoning huren?

  Wil jij langer van dit gebied genieten dan één dag? Huur dan onze vakantiewoning aan de Dwarsdijk via Buitenleven

  Vakantiewoning Tien vlakbij Utrecht

  Vakantiewoning Tien

  Wandelroute

  Vredevoetpad

  Het Vredevoetpad is een wandelroute van 7 km door de omgeving van Tienhoven. Vanaf streekmuseum Vredegoed loopt de route langs de poelen en geplagde percelen die in 2016 als nieuwe natuur zijn ingericht. Vanaf verschillende plekjes kijk je heel ver over dit unieke wetland waar moerasvogels hun eten bij elkaar zoeken. Misschien spot je onderweg wel een ree!

  Wandelroute Vredevoetpad

  Eendenkooi Breukeleveen

  De eendenkooi van Breukeleveen ligt verscholen in het oude broekbos naast de Kanaaldijk. Hier werden vroeger eenden gevangen voor consumptie. Nu is het een rustgebied voor vele vogels en reeën. Je vindt er een kooiplas compleet met vangarmen en rietschermen. Kijk in de activiteitenkalender wanneer je deze bijzondere plek kunt bezoeken.

  Bezoek eendenkooi Breukeleveen
  Monument

  Molen de Trouwe Wachter

  Aan de Dwarsdijk  staat een Hollandse wipwatermolen, genaamd De Trouwe Wachter. Deze molen verzorgde vanaf 1832 tot 1948 de bemaling van de Oostelijke Binnenpolder. In de oorlogsjaren was deze molen een echte trouwe wachter, want aan de stand van de wieken was te zien of er een razzia aan de gang was. Er waren namelijk veel onderduikers in de omgeving aanwezig.

  Tienhovense Plassen

  De mooiste routes

  Door de Tienhovense plassen ligt het Vredevoetpad. Een wandelroute van 7 km door de Taartpunt, langs de Tienhovense plassen en terug door het dorp Tienhoven.
  Je kan ook het klompenpad 'Zoddenpad' lopen van 12 km. Deze buigt bij de Kanaaldijk rechtsaf richting Hollandsche Rading en loopt via de Westbroekse Zodden weer terug naar Streekmuseum Vredegoed.

 • Wandelen

  Vredevoetpad

  Deze mooie wandelroute leid je door het oer-Hollandse landschap van Tienhoven langs plassen en kruidenrijke graslanden. Hier kom je tal van vogels tegen en groeien zeldzame planten.

  • 7,4 km
 • Hardlopen

  Hardlooproute Vredevoetpad

  Deze mooie hardlooproute leid je door het oer-Hollandse landschap van Tienhoven langs plassen en kruidenrijke graslanden. Onderweg kom je tal van vogels tegen.

  • 7,4 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Huisregels

  Praktisch

  Extra informatie

  Tienhovense Plassen

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Tienhovense Plassen

  Wat wij hier doen

  Help je mee?

  Onze boswachter zoekt vrijwilligers die willen helpen in de eendenkooi. Wil jij hem helpen cultureel erfgoed te behouden? Denk hierbij aan het onderhoud aan rietschermen van o.a. de vangpijpen, onderhoud aan het eeuwenoude kooikerhuisje, wilgen knotten, zagen en maaien.

  Vacature beheervrijwilliger eendenkooi Breukeleveen