Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Tienhovense Plassen

Oostelijke binnenpolder Tienhoven

Welkom in Tienhovense Plassen

In het Tienhovense plassengebied kan ik zo genieten van het kleinschalige, karakteristieke landschap. De sporen van turfwinning zijn nog goed herkenbaar in het patroon van legakkers en petgaten. Het Vredevoetpad leidt je langs de afwisselende vergezichten van de Taartpunt, de Oostelijke binnenpolder en de plassen.

Niels Schouten
Niels Schouten

Boswachter van dit gebied

Meer over Tienhovense Plassen

Over het gebied

De Tienhovense plassen liggen aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug. Een oase van rust tussen de drukbezochte Loosdrechtse en Maarsseveense plassen. In dit veengebied zorgt het schone water voor zeldzame planten en dieren. Het Vredevoetpad laat je deze bijzondere natuur van dichtbij beleven.

De Taartpunt

Tienhoven ligt op de overgang van veen naar zand. Archeologische vondsten wijzen uit dat het gebied al van oudsher door mensen is bewoond. Het unieke verkavelingspatroon, in de vorm van een taartpunt, is het resultaat van een conflict tussen tussen Tienhoven en Maarsseveen in het begin van de 16e eeuw. Kortom, een uniek stukje Nederland met een grote verscheidenheid aan natuur en cultuur dat nu goed te beleven is vanaf het Vredevoetpad.

In de winter van 2023/2024 start Natuurmonumenten met twee projecten in dit gebied om de leefgebieden van moerasvogels te verbeteren. Lees hier meer over deze projecten.

 

De Taartpunt

De Taartpunt

Nieuwe natuur

In de Oostelijke binnenpolder is in 2018 de voedselrijke bovenlaag afgegraven om de bijzondere planten en dieren in dit gebied alle ruimte te geven zich te ontwikkelen. Het schone grondwater kan hierdoor beter aan de oppervlakte komen. Ook zijn er natuurvriendelijke oevers aangelegd en is er een natuurlijk waterpeil ingesteld, waardoor het in de winter deels onder water staat. Wilde orchideeën, lepelaars en purperreigers krijgen hierdoor alle ruimte om te leven.

 

Oostelijke binnenpolder Tienhoven

Nieuwe natuur in de Oostelijke binnenpolder

Zeldzame planten

De planten profiteren hier van het schone grondwater. Op de Utrechtse Heuvelrug zakt regen in de grond en komt hier weer schoon aan de oppervlakte. Samen met arme grond en een hoog waterpeil zorgt dit voor een ideale groeiplaats voor orchideeën, blauwe knoop, kleine valeriaan en moeraskartelblad.

Rust voor vogels

Vogels voelen zich goed thuis in deze natte natuur. Het is een ideaal leefgebied voor de purperreiger, lepelaar en roerdomp. Maar ook de watersnip en zwarte stern komen hier graag. Zij vinden hier rust en beschutting.

 

De jonge zwarte sternen kunnen al een beetje fladderen en daarmee proberen ze als eerste voedsel te krijgen.

Zwarte stern

Vakantiewoning huren?

Wil jij langer van dit gebied genieten dan één dag? Huur dan onze vakantiewoning aan de Dwarsdijk via Buitenleven

Vakantiewoning Tien vlakbij Utrecht

Vakantiewoning Tien

Tienhovense Plassen

De mooiste routes

Door de Tienhovense plassen ligt het Vredevoetpad. Een wandelroute van 7 km door de Taartpunt, langs de Tienhovense plassen en terug door het dorp Tienhoven.
Je kan ook het klompenpad 'Zoddenpad' lopen van 12 km. Deze buigt bij de Kanaaldijk rechtsaf richting Hollandsche Rading en loopt via de Westbroekse Zodden weer terug naar Streekmuseum Vredegoed.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Tienhovense Plassen

Nieuws

Direct naar