Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Tienhovense Plassen

Tienhovense Plassen

Welkom in Tienhovense Plassen

In het Tienhovense plassengebied kan ik zo genieten van het kleinschalige, karakteristieke landschap. De sporen van turfwinning zijn nog goed herkenbaar in het patroon van legakkers en petgaten.

Niels Schouten
Niels Schouten

Boswachter van dit gebied

Meer over Tienhovense Plassen
 • Nieuws
 • Routes
 • Over het gebied

  De Tienhovense Plassen liggen ten zuidoosten van de Loosdrechtse Plassen. In het authentieke landschap van moeras en moerasbos is het oude verveningspatroon nog herkenbaar.

  Natuurmonumenten maakt soms dichtgegroeide petgaten weer open, of graaft nieuwe. Zo behoudt ze de plantensoorten die bij de verschillende verlandingsstadia horen.

  Waterviolier

  Bijzondere vegetatie

  Het is een gebied met een zeer rijke vegetatie. Bijzonder zijn de planten die gebonden zijn aan kwelwater zoals krabbescheer, waterviolier, holpijp, waterdrieblad en blaasjeskruid. Maar ook groeit er winterpostelein, pastinaak en dauwbraam. Langs de Kanaaldijk vindt u agrimonie.

  Woudaapje

  Zeldzame soorten

  De Tienhovense Plassen zijn belangrijk voor weide-, water- en moerasvogels. Zo broeden er zeldzame broedvogels als de roerdomp en zwarte stern. Weidevogels als grutto, tureluur, watersnip bevolken het gebied. En in het bos leven dassen, hermelijnen, en eekhoorntjes. Verder zijn er kamsalamanders en vele soorten (26) libellen en waterjuffers gesignaleerd.

   

  Eendenkooi

  De eendenkooi van breukeleveen

  Verscholen in het oude broekbos naast de Kanaaldijk ligt de eendenkooi van Breukeleveen. Hier werden vroeger eenden gevangen voor consumptie. Nu is het een rustgebied voor vele vogels en reeën. Je vindt er een kooiplas compleet met vangarmen en rietschermen. In het zomerseizoen kun je elk laatste weekend van de maand met een gids rondkijken in de eendenkooi (alleen bij mooi weer). De rondleiding start bij het toegangshek op de Kanaaldijk.

  Trouwe Wachter

  Wipwatermolen

  Aan de Dwarsdijk staat een Hollandse wipwatermolen, genaamd De Trouwe Wachter. Deze molen verzorgde vanaf 1832 tot 1948 de bemaling van de Oostelijke Binnenpolder. In de oorlogsjaren was deze molen een echte trouwe wachter, want aan de stand van de wieken was te zien of er een razzia aan de gang was (er waren veel onderduikers in de omgeving aanwezig). Naast de molen ligt een houten schutsluis, die in 1982 geheel werd gerestaureerd.

  Varen en wandelen bij de plassen

  De Tienhovense Plassen zijn toegankelijk voor roeiboten en kano's. Neem wel een eigen boot mee, er is geen botenverhuur in Tienhoven. Op de Dwarsdijk kun je boten te water laten.

  Je kunt er ook omheen wandelen of fietsen. Het Vredevoetpad leidt je langs de mooiste plekjes. Het gebied is ook onderdeel van het Utrechtse Noorderpark, waar de mogelijkheden voor fietsen en wandelen flink zijn uitgebreid.

  Tienhovense Plassen

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  logo