Ga direct naar inhoud
Terug

Vredevoetpad

Waar: Tienhovense Plassen

Vredevoetenpad
2 uur 28
7,4 km
 • Honden niet toegestaan

Over de route

Deze mooie wandelroute leid je door het oer-Hollandse landschap van Tienhoven langs plassen en kruidenrijke graslanden. Hier kom je tal van vogels tegen en groeien zeldzame planten.

Onderweg kun je even bijkomen op de picknickplek en kom je langs de historische molen de Trouwe Wachter. Het laatste stukje loop je door het dorp langs verschillende horeca-gelegenheden. Hier kun je uitgebreid genieten van een lekker bakkie!

De route wordt aangegeven door bewegwijzering van het wandelroutenetwerk Utrecht. Volg vanaf streekmuseum Vredegoed de knooppunten 46, 39, 13, 25, 14, 74, 75, 76, 77, 78 en 23. Let op! Vanwege werkzaamheden in dit gebied is de route tijdelijk omgeleid. Volg de aanwijzingen in het veld. Wil je weten wat Natuurmonumenten hier aan het doen is? Kijk dan hier.

In dit gebied broeden veel vogels in het voorjaar. Het is daarom belangrijk dat je op het aangegeven wandelpad blijft, om de vogels niet teveel te verstoren.

De route is minder geschikt voor kinderwagens of rolstoelen in verband met verschillende overstapjes over de hekken.

Waar kun je starten

Oostelijke binnenpolder Tienhoven

Wat kom je onderweg tegen?

Ringslang

1. Natuurvriendelijke oevers

De oevers langs het wandelpad verbinden de Taartpunt en de Oostelijke binnenpolder met elkaar. Ze zijn daarom natuurvriendelijk ingericht. Dat betekent dat er veel bloeiende planten staan, de oever flauw afloopt naar het water en dat ze zo laat mogelijk gemaaid worden. Ringslangen, muizen en insecten maken hier graag gebruik van en vinden hier hun voedsel en beschutting.

2. Picknickplaats

Op deze plek kunt u heerlijk even uitrusten op de picknickbank en genieten van het uitzicht. Van de vogels die, soms luid roepend overvliegen

of rustig op zoek zijn naar een hapje eten. Op het informatiepaneel leest u alles over de archeologische waarden van dit gebied.

Roerdomp in het riet

3. Oostelijke binnenpolder

Vanaf de uitkijkheuvel kijkt u uit over de Oostelijke binnenpolder van Tienhoven. Hier is in 2018 veel werk verzet door de provincie Utrecht om het in te richten als Europese topnatuur. Dit gebied is namelijk onderdeel van het Natura 2000 gebied ‘Oostelijke Vechtplassen'. Sindsdien voelt de roerdomp zich hier helemaal thuis tussen het riet.

Praktische informatie

 • Kinderwagen en buggy

  Door het onverharde pad en de vele overstapjes is de wandeling niet geschikt voor kinderwagens en buggy's.

 • Honden niet toegestaan

  Door alle kwetsbare dieren in dit gebied zoals noordse woelmuizen, ringslangen en reeën is het helaas niet toegestaan om je hond mee te nemen tijdens deze wandeling.

 • Molen de Trouwe Wachter

  Langs de route staat een mooie watermolen uit 1832
 • Het Olde Regthuys

 • Cafe't Kikkertje

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes