Wandelen

Vredevoetpad

  • Honden niet toegestaan
Wandelen

Vredevoetpad

Deze mooie wandelroute leid je door het oer-Hollandse landschap van Tienhoven langs plassen en kruidenrijke graslanden. Hier kom je tal van vogels tegen en groeien zeldzame planten.

Onderweg kun je even bijkomen op de picknickplek en kom je langs de historische molen de Trouwe Wachter. Het laatste stukje loop je door het dorp langs verschillende horeca-gelegenheden. Hier kun je uitgebreid genieten van een lekker bakkie!

De route wordt aangegeven door bewegwijzering van het wandelroutenetwerk Utrecht. Volg vanaf streekmuseum Vredegoed de knooppunten 46, 39, 13, 25, 14, 74, 75, 76, 77, 78 en 23.

In dit gebied broeden veel vogels in het voorjaar. Het is daarom belangrijk dat u op het aangegeven wandelpad blijft, om de vogels niet teveel te verstoren.

De route is minder geschikt voor kinderwagens of rolstoelen in verband met verschillende overstapjes over de hekken.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Toegankelijkheid

Huisregels

Praktisch

Extra informatie

De route

 Startpunt

1Natuurvriendelijke oevers

De oevers langs het wandelpad verbinden de Taartpunt en de Oostelijke binnenpolder met elkaar. Ze zijn daarom natuurvriendelijk ingericht. Dat betekent dat er veel bloeiende planten staan, de oever flauw afloopt naar het water en dat ze zo laat mogelijk gemaaid worden. Ringslangen, muizen en insecten maken hier graag gebruik van en vinden hier hun voedsel en beschutting.

Ringslang
Natuurvriendelijke oevers

2Picknickplaats

Op deze plek kunt u heerlijk even uitrusten op de picknickbank en genieten van het uitzicht. Van de vogels die, soms luid roepend overvliegen
of rustig op zoek zijn naar een hapje eten. Op het informatiepaneel leest u alles over de archeologische waarden van dit gebied.

3Oostelijke binnenpolder

Vanaf de uitkijkheuvel kijkt u uit over de Oostelijke binnenpolder van Tienhoven. Hier is in 2018 veel werk verzet door de provincie Utrecht om het in te richten als Europese topnatuur. Dit gebied is namelijk onderdeel van het Natura 2000 gebied ‘Oostelijke Vechtplassen'. Sindsdien voelt de roerdomp zich hier helemaal thuis tussen het riet.

Roerdomp in het riet
Oostelijke binnenpolder

4Landgoed Dwarsdijkerveld

Hier bevindt u zich op landgoed Dwarsdijkerveld. Op deze plek wordt de natuur beheerd door een particulier. Zij doen dit ook met de uiterste zorg voor plant en dier.

5Molen de Trouwe Wachter

Rond 1830 was het gebied ten oosten van Tienhoven in agrarisch gebruik, echter de boeren kampten er met grote wateroverlast. Zij sloegen de handen ineen en bouwden in 1832 een eigen watermolen. Deze maalde het overtollige water uit op de Breukeleveense- en Loosdrechtse Plassen. Zo deed de molen tot 1948 dienst als poldermolen. In 1960 werd de molen verkocht aan Natuurmonumenten.

Bij de T-splitsing (knooppunt 14) gaat u rechtsaf richting knooppunt 74. En daar ga je linksaf richting knooppunt 75.

6Tienhovense plassen

Hier loopt u op de grens van Loosdrecht en Tienhoven. Dit is tevens de provinciegrens. Aan uw linkerhand liggen de Tienhovense plassen. Hier zijn de sporen van turfwinning nog goed te zien. De lange stroken land zijn legakkers waar in de 17e eeuw het turf te drogen werd gelegd. Turf (gedroogd veen) was destijds een belangrijke brandstof.

Turf steken
Tienhovense plassen

7Het dorp Tienhoven

Tienhoven is een klein, gezellig dorp met een hechte gemeenschap. Onderweg komt u verschillende horeca tegen, kleine leuke winkeltjes en musea aan huis. Zeker een bezoekje waard!

Er is helaas geen stoep langs deze weg, dus pas op voor passerende auto's!

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.