Ga direct naar inhoud
Terug

Hardlooproute Oppad en Kromme Rade, vlak bij Hilversum

Waar: Het Hol

Hardlopen
1 uur 0
9,28 km
  • Trailrunning

Over de route

Deze hardlooproute gaat dwars door het plassengebied bij Kortenhoef en Loosdrecht. Vergeet tijdens het lopen niet te genieten de omgeving en het uitzicht vanaf de historische wandelpaden, het Oppad en de Kromme Rade.

De plassen zijn ontstaan door het uitbaggeren van veen. Deze geschiedenis zie je nu nog terug in het landschap. Onderweg kom je planten tegen zoals de echte koekoeksbloem, kattenstaart en dotterbloem. In de zomer zie je boven het water libellen op insecten jagen.

Handig om te weten:

  • De route is niet bewegwijzerd. In de onderstaande omschrijvingen bij de routepunten vind je beschreven hoe je de route kunt volgen. Ook vind je er meer informatie over het gebied en de dingen die je tijdens je loop tegenkomt.

  • Houd er rekening mee dat de route over onverhard terrein loopt met ongelijke bodem. Het Oppad kan in natte periodes behoorlijk drassig zijn. Lopers die de voorkeur hebben voor verharde wegen kunnen deze route beter links laten liggen.

  • De route loopt deels langs een autoweg. Voorzichtigheid is geboden!

Waar kun je starten

Het Hol
Startpunt

Lambertszkade-Kromme rade

Wat kom je onderweg tegen?

De Kromme Rade

1. Kromme Rade

De Kromme Rade is de oude grens tussen de voormalige gewesten Holland en Utrecht. Het woord ‘rade’ is afgeleid van rooien of raaien, wat ‘een grens trekken’ betekent. De route loopt hier tussen twee plassen door, de Vuntus en Het Hol. Deze plassen horen bij de Loosdrechtse Plassen, in de omgeving bekend vanwege de watersport. Maar tijdens het volgen van deze route zie je het andere gezicht van dit gebied. Omgeven door prachtige natuur loop je over de Kromme Rade.

Uitzicht op Het Hol

2. Uitzicht op Het Hol

Aan de noordkant van de Kromme Rade ligt Het Hol. In dit unieke moerasgebied groeien planten zoals echte koekoeksbloem, galigaan, fonteinkruid en dotterbloem. In het water komen waterviolier, krabbenscheer, mattenbies en pijlkruid voor. Deze planten horen thuis in dit soort veengebieden.

 

Libellen
Libellen

3. Libellen

Als je tijdens het lopen goed over het water langs de Kromme Rade kijkt kun je allerlei soorten libellen zien jagen op insecten.

In Het Hol komen wel 20 verschillende soorten libellen voor, van de grote "helikopters" tot de kleinere juffers. Libellen beginnen hun leven in het water. Ze doen zich te goed aan alles wat ze maar te pakken kunnen krijgen, soms zelfs kleine visjes. Op een gegeven moment klimmen ze via een rietstengel uit het water en komt er een prachtige libel tevoorschijn. Dit kan zomaar de glassnijder of smaragdlibel zijn.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes