Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Oppad en Kromme Rade, vlak bij Hilversum

Waar: Het Hol

waterlelie
3 uur 6
9,28 km
  • Honden mogen alleen los op aangegeven locaties

Over de route

Deze wandelroute gaat dwars door het plassengebied bij Kortenhoef en Loosdrecht. De plassen zijn ontstaan door het uitbaggeren van veen. Deze geschiedenis zie je nu nog terug in het landschap. Geniet van het uitzicht vanaf de historische wandelpaden, het Oppad en de Kromme Rade. Onderweg kom je planten tegen zoals de echte koekoeksbloem, kattenstaart en dotterbloem. In de zomer zie je boven het water libellen op insecten jagen.

Handig om te weten:

  • Het Oppad kan in natte periodes behoorlijk drassig zijn. Dan zijn stevige en waterdichte schoenen geen overbodige luxe!
  • De wandelroute is niet bewegwijzerd.
  • Honden zijn welkom, mits aangelijnd. Er is een hondenlosloopgebied aanwezig.
  • De route loopt deels langs een autoweg. Voorzichtigheid is geboden!

Waar kun je starten

Het Hol
Startpunt

Lambertszkade-Kromme rade

Wat kom je onderweg tegen?

Kromme Rade

1. Kromme Rade

De Kromme Rade is de oude grens tussen de voormalige gewesten Holland en Utrecht. Het woord ‘rade’ is afgeleid van rooien of raaien, wat ‘een grens trekken’ betekent. Je wandelt hier tussen twee plassen door, de Vuntus en Het Hol. Deze plassen horen bij de Loosdrechtse Plassen, in de omgeving bekend vanwege de watersport. Maar tijdens deze wandeling zie je het andere gezicht van dit gebied. Omgeven door prachtige natuur wandel je in alle rust over de Kromme Rade.

Uitzicht op Het Hol

2. Uitzicht op Het Hol

Aan de noordkant van de Kromme Rade ligt Het Hol. In dit unieke moerasgebied groeien planten zoals echte koekoeksbloem, galigaan, fonteinkruid en dotterbloem. In het water komen waterviolier, krabbenscheer, mattenbies en pijlkruid voor. Deze planten horen thuis in dit soort veengebieden.

Libellen
Libellen

3. Libellen

Boven het water langs de Kromme Rade zie je allerlei soorten libellen jagen op insecten. In Het Hol komen wel 20 verschillende soorten libellen voor, van de grote "helikopters" tot de kleinere juffers. Libellen beginnen hun leven in het water. Ze doen zich te goed aan alles wat ze maar te pakken kunnen krijgen, soms zelfs kleine visjes. Op een gegeven moment klimmen ze via een rietstengel uit het water en komt er een prachtige libel tevoorschijn. Dit kan zomaar de glassnijder of smaragdlibel zijn.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes