Ga direct naar inhoud
Terug

Kanoroute Vuntus - Loosdrechtse Plassen

Waar: Loosdrechtse Plassen

De Vuntus
1 uur 36
4,8 km

Over de route

De kanoroute in de Vuntus, een van de Loosdrechtse Plassen, laat je een zeer afwisselend landschap beleven met een wirwar van plassen, sloten, weilanden, rietvelden en moerasbossen.

De Loosdrechtse plassen, gelegen tussen de rivier de Vecht en de Utrechtse Heuvelrug, vormden in de oertijd een bijna ondoordringbaar moeras. Na duizenden jaren ophopen van plantenresten is veen ontstaan. Vanaf de vijftiende eeuw is dit veenpakket hier en daar uitgebaggerd om turf te winnen. Zo zijn de plassen ontstaan, afgewisseld met legakkers en polders.

De Loosdrechtse plassen zijn zeer in trek bij watersporters. Maar er zijn ook grote delen gereserveerd voor de natuur zoals in de Vuntus. Natuurmonumenten behoudt en beheert deze parel van de Loosdrechtse plassen. Met een kano kan je optimaal genieten van de weldadige rust en rijke hoeveelheid moerasplanten en vogels in dit gebied.

Route is bewegwijzerd met genummerde routepaaltjes (1 t/m 13). Let op: deze corresponderen niet met de nummers in deze beschrijving.

Start bij een van de kano- of supverhuurders aan de Oud-Loosdrechtsedijk of met een eigen kano of sup vanaf de opstapplaats aan de Horndijk en peddel in oostelijke richting naar paaltje nummer 1.

Waar kun je starten

grote karekiet
grote karekiet
Startpunt

SupCenter ikSUP

grote karekiet

Wat kom je onderweg tegen?

Waterlelies

1. Kleurenpalet

Langs de route zie je hele velden waterlelies en gele plomp. In de zomer herken je waterlelies aan prachtige witte bloemen en gele plomp aan de gele. In het voorjaar hebben waterlelies bladeren met een roodachtige kleur. De bladeren van de gele plomp zijn dan puur groen.

2. Ontdek het veenpatroon

De kleine eilandjes en smalle stroken land die je ziet zijn overblijfselen van legakkers. Vroeger zag je in de Vuntus een duidelijk patroon hiervan. Brede sloten, ook wel petgaten genoemd, waar het veen in lange stroken was uitgebaggerd en smalle legakkers waar het veen moest drogen. Door wind en golfslag zijn veel legakkers weggeslagen. Veel petgaten zijn inmiddels dichtgegroeid. Daarom zie je nu een grillig patroon van land en water.

Purperreigers weer terug in de Nieuwkoopse Plassen

3. Vogels spotten

Je bent nu in het rustige deel van de Vuntus, waar motorboten verboden zijn. Een mooie gelegenheid om alles in je op te nemen. Wanneer je rustig kijkt en luistert vind je veel vogels. In de zomer zie je futen, meerkoetjes en kokmeeuwen. Ook hoor je de koekoek. Met wat meer geluk spot je een visdiefje of kiekendief. De echte geluksvogel ontdekt een roerdomp tussen het riet of ziet een purperreiger overvliegen. Met de kano/ sup vaar je linksaf de smalle vaargeul in. Je peddelt na de bocht langs drijfbalken die de plas aan de linkerkant afsluiten.

Praktische informatie

  • Groepsactiviteiten, evenementen en professioneel gebruik alleen na toestemming

    Voor groepsactiviteiten en evenementen in dit gebied dient u toestemming te vragen aan Natuurmonumenten via [email protected].

  • Honden aan de lijnen

    Om de kwetsbare natuur in dit gebied te beschermen moeten honden aan de lijn blijven.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes