Ga direct naar inhoud
Vechtplassen

Loosdrechtse Plassen

  • Eten en drinken
  • Fietsen
  • Hardlopen
  • Honden niet toegestaan
  • Kanovaren
  • Varen
  • Wandelen
 • Bekijk alle routes
grote karekiet

Welkom in de Loosdrechtse Plassen

“De variatie van de Loosdrechtse plassen vind ik echt bijzonder; de afwisseling van ongerept moerasbos langs de Drecht, wuivende rietoevers langs de plassen waar de grote karekiet zijn nestje maakt, maar ook de ruigte langs de Kanaaldijk waar purperreigers broeden en snor en blauwborsten zingen, daar word ik blij van!”

Dirk-Jan
Dirk-Jan van Roest

Boswachter van dit gebied

Meer over Loosdrechtse Plassen

Over het gebied

De Loosdrechtse Plassen zijn misschien wel de bekendste Vechtplassen. Bekend om de watersport, maar ze bieden ook rust en stilte. In de Vuntus en Breukeleveense Plas leven veel waterplanten en vogels. Een eldorado voor wandelaars, fietsers en kanoërs die van natuur houden.

Loosdrechtse Plassen is een verzamelnaam voor alle plassen rondom Loosdrecht, zoals Wijde Blik, Vuntus, Loenderveense Plas en Breukeleveense (Stille) Plas. Maar ook de kruidenrijke graslanden rondom de Weersloot behoren hiertoe.

Kanoroute Loosdrechtse Plassen

Kanoroute Vuntus

Vuntus

Ten noorden van Oud-Loosdrecht vind je de Vuntus. Een open plas die richting het oosten over gaat in smalle sloten met oude legakkers en moerasbos. Dat het water erg schoon en voedselarm is, zie je aan de vele waterplanten die hier groeien. Langs de oevers ontdek je geurig watermunt en gele lis als je de mooie kanoroute volgt van ca. 5 km.

Iets verder naar het oosten bestaat de Vuntus uit bloemrijke hooilanden waar ’s zomers de Limousin koeien van boer Kreuger grazen. Deze boer beheert dit gebied op een natuurvriendelijke manier.

Breukeleveense Plas en Weersloot

De Breukeleveense Plas wordt ook wel Stille Plas genoemd. Hier broedt een kolonie purperreigers. Aan de oostkant van de Breukeleveense Plas vind je Polder Achteraf. Een eldorado voor moerasvogels als snor en blauwborst.

Vanaf de Kanaaldijk tussen Tienhoven en Hollandsche Rading kijk je uit over het Weerslootgebied. Natuurmonumenten heeft hier onlangs een aantal percelen afgegraven zodat de planten eerder met hun voeten in het schone grondwater, ook wel kwelwater genoemd, staan. Daardoor groeien er nu al bijzondere orchideeën.

 

Orchideeën

Orchideeën

Eendenkooi van Breukeleveen

Verscholen in het oude broekbos naast de Kanaaldijk ligt de eendenkooi van Breukeleveen. Hier werden vroeger eenden gevangen voor consumptie. Nu is het een rustgebied voor vele vogels en reeën. Je vindt er een kooiplas compleet met vangarmen en rietschermen.In het zomerseizoen kun je elk laatste weekend van de maand met een gids rondkijken in de eendenkooi (alleen bij mooi weer). De rondleiding start bij het toegangshek op de Kanaaldijk. Wil je een groepsexcursie boeken? Mail dan naar [email protected].

 

De Drecht

De Drecht is een hele oude rivier die stamt uit de tijd van voor de turfwinning. Het middelste deel is helaas opgeslokt door de Loosdrechtse plassen, maar het oostelijke deel voert door een ongerept stukje moerasbos en vormt tegelijkertijd het afwateringsyteem van de Ster van Loosdrecht. Dit gebied bestaat uit smalle sloten die als een waaier verspreidt liggen in het gebied. Een uniek watersysteem dat cultuurhistorisch erg waardevol is.

Rivier de Drecht

de Drecht

Schaatsen op de plassen

 • Op de Vuntus (Loosdrechtse Plassen) wordt bij voldoende ijs een prachtige schaatsroute uitgezet door ongerepte natuur. Kijk voor de Vuntus baan aan de Oud Loosdrechtsedijk in Oud Loosdrecht op www.ijlp.nl
 • Natuurijsbaan De Lange Akker ligt aan de Nieuw Loosdrechtsedijk in Nieuw Loosdrecht. Deze is ´s avonds verlicht. Openingstijden en meer informatie op de site van IJsclub Loosdrecht.
Loosdrechtse Plassen

Agenda

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Loosdrechtse Plassen

Nieuws

Direct naar

Loosdrechtse Plassen

Wat wij hier doen

Het verhaal van de eendenkooi

Het verhaal van de eendenkooi vertellen we graag door. Daarom zorgen onze vrijwilligers dat de rietschermen en vangpijpen in goede staat van onderhoud zijn. Zij repareren waar nodig en maaien het pad. Zo kunnen onze gidsen bezoekers verwelkomen en ze meenemen in de geschiedenis van de kooi.

Rondleiding eendenkooi Breukeleveen