Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Loosdrechtse Plassen

Loosdrechtse Plassen

Welkom in Loosdrechtse Plassen

Bekend als druk watersportgebied, maar de Loosdrechtse Plassen bieden ook rust en stilte. In de Vuntus en Breukeleveense Plas leven veel waterplanten en vogels. Een eldorado voor wandelaars, fietsers en kanoërs die van natuur houden.

Natuurmonumenten

Boswachter van dit gebied

Meer over Loosdrechtse Plassen

Over het gebied

Bekend als druk watersportgebied, maar de Loosdrechtse Plassen bieden ook rust en stilte. In de Vuntus en Breukeleveense Plas leven veel waterplanten en vogels. Een eldorado voor wandelaars, fietsers en kanoërs die van natuur houden.

De Loosdrechtse Plassen zijn misschien wel de bekendste Vechtplassen. Geliefd bij watersporters en in de zomer kan het er behoorlijk druk zijn. Maar dit plassengebied heeft ook een ander gezicht. In de rustige delen zoals de Vuntus en Breukeleveense Plas leven veel waterplanten en vogels.

Loosdrechtse Plassen is een verzamelnaam voor alle plassen rondom Loosdrecht, zoals Wijde Blik, Vuntus, Loenderveense Plas en Breukeleveense Plas.

Watermunt

Vuntus

Ten noorden van Oud-Loosdrecht vind je de Vuntus-plas. Dat het water erg schoon en voedselarm is zie je aan de vele waterplanten die hier groeien. In het kalkrijke water ontdek je geurig watermunt en waterdrieblad. Op het drassige trilveen groeien zeldzame planten als ronde zonnedauw, draadzegge, orchideeën en grote ratelaar.

  • Door het Vuntus-gebied is een kanoroute van 5 kilometer uitgezet. Ga naar de kanoroute
  • Vanaf het oude grenspad tussen Holland en Utrecht -de Kromme Rade- heb je goed uitzicht op de Vuntus. Ga naar de wandelroute

Breukeleveense Plas en Weersloot

De Breukeleveense Plas wordt ook wel Stille Plas genoemd. Hier broedt een kolonie purperreigers. Zwarte sterns maken gebruik van de nestvlotjes die vrijwilligers in het water leggen. Aan de oostkant van de Breukeleveense Plas vind je het Weerslootgebied. Dit unieke hoogveengebied ligt ingeklemd tussen het Tienhovens Kanaal en de Nieuw-Loosdrechtsedijk.

Vanaf de Kanaaldijk tussen Tienhoven en Hollandsche Rading kijk je uit over de plassen en het Weerslootgebied. Je hebt vanaf deze dijk ook uitzicht op de talloze vogels in de Tienhovense Plassen.

Eendenkooi van Breukeleveen

Verscholen in het oude broekbos naast de Kanaaldijk ligt de eendenkooi van Breukeleveen. Hier werden vroeger eenden gevangen voor consumptie. Nu is het een rustgebied voor vele vogels en reeën. Je vindt er een kooiplas compleet met vangarmen en rietschermen.In het zomerseizoen kun je elk laatste weekend van de maand met een gids rondkijken in de eendenkooi (alleen bij mooi weer). De rondleiding start bij het toegangshek op de Kanaaldijk.

Schaatsen op de plassen

  • Op de Vuntus (Loosdrechtse Plassen) wordt bij voldoende ijs een prachtige schaatsroute uitgezet door ongerepte natuur. Kijk voor de Vuntus baan aan de Oud Loosdrechtsedijk in Oud Loosdrecht op www.ijlp.nl
  • Natuurijsbaan De Lange Akker vindt u aan de Nieuw Loosdrechtsedijk in Nieuw Loosdrecht. ´s Avonds verlicht. Openingstijden en meer informatie op www.ijsclubloosdrecht.nl
logo