Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Vechtplassen

Loosdrechtse Plassen

grote karekiet

Welkom in de Loosdrechtse Plassen

“De variatie van de Loosdrechtse plassen vind ik echt bijzonder; de afwisseling van ongerept moerasbos langs de Drecht, wuivende rietoevers langs de plassen waar de grote karekiet zijn nestje maakt, maar ook de ruigte langs de Kanaaldijk waar purperreigers broeden en snor en blauwborsten zingen, daar word ik blij van!”

Warner Reinink
Warner Reinink

Boswachter van dit gebied

Meer over Loosdrechtse Plassen
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Projecten
 • Over het gebied

  De Loosdrechtse Plassen zijn misschien wel de bekendste Vechtplassen. Bekend om de watersport, maar ze bieden ook rust en stilte. In de Vuntus en Breukeleveense Plas leven veel waterplanten en vogels. Een eldorado voor wandelaars, fietsers en kanoërs die van natuur houden.

  Loosdrechtse Plassen is een verzamelnaam voor alle plassen rondom Loosdrecht, zoals Wijde Blik, Vuntus, Loenderveense Plas en Breukeleveense (Stille) Plas. Maar ook de kruidenrijke graslanden rondom de Weersloot behoren hiertoe.

  Vuntus

  Kanoën in weldadige rust

  Met een kano kan je in de Vuntus genieten van de weldadige rust en een rijke hoeveelheid moerasplanten en –dieren. De route van 4,8 km leidt je door een wirwar van plassen, sloten, weilanden, rietvelden en moerasbossen.

  Kanoroute Vuntus
  Kromme Rade

  Wandel tussen het beste van twee werelden

  De Kromme rade biedt het beste van twee werelden: de Vuntus en Het Hol. Allebei topnatuurgebieden waar nog hele bijzondere planten en vogels leven. Deze oude grens tussen Holland en Utrecht biedt rondom een unieke blik op het water, rietland en het moerasbos. Ontdek jagende libelles in de oever en bloemrijke graslanden schitterend in de zon.

  Wandelroute Oppad - Kromme Rade
  filter plus
  Eendenkooi Breukeleveen

  Verscholen historie

  De eendenkooi van Breukeleveen ligt verscholen in het oude broekbos naast de Kanaaldijk. Hier werden vroeger eenden gevangen voor consumptie. Nu is het een rustgebied voor vele vogels en reeën. Je vindt er een kooiplas compleet met vangarmen en rietschermen. Kijk in de activiteitenkalender wanneer je deze bijzondere plek kunt bezoeken.

  Rondleiding eendenkooi Breukeleveen
  filter plus
  Loosdrechtse Plassen

  De mooiste routes

 • Wandelen

  Vredevoetpad

  Deze mooie wandelroute leid je door het oer-Hollandse landschap van Tienhoven langs plassen en kruidenrijke graslanden. Hier kom je tal van vogels tegen en groeien zeldzame planten.

  • 7.4 km
 • Fietsen

  Fietsroute langs de allermooiste Vechtplassen

  Tussen de Vecht en de Utrechtse Heuvelrug ligt het gebied van de Vechtplassen. Het waterrijke laagveengebied is ruim 3.000 hectare groot en bestaat uit verschillende natuurgebieden die min of meer aan elkaar verbonden zijn.

  • 36 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Huisregels

  Praktisch

  Loosdrechtse Plassen

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Loosdrechtse Plassen

  Wat wij hier doen

  Het verhaal van de eendenkooi

  Het verhaal van de eendenkooi vertellen we graag door. Daarom zorgen onze vrijwilligers dat de rietschermen en vangpijpen in goede staat van onderhoud zijn. Zij repareren waar nodig en maaien het pad. Zo kunnen onze gidsen bezoekers verwelkomen en ze meenemen in de geschiedenis van de kooi.

  Rondleiding eendenkooi Breukeleveen
  logo