Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Kortenhoefse Plassen

Kortenhoefse Plassen

Varen in een bloemenzee

Ik blíjf het een bijzondere belevenis vinden: varen in een bloemenzee. Elke zomer kun je op de Kortenhoefse Plassen door een zee aan waterlelies en gele plomp roeien of kanoën. Een echte aanrader! Maar ook wandelend over de historische voetpaden Oppad en Kromme Rade kun je de weidse plassen en smalle slootjes van dit laagveengebied goed verkennen.

Meer over Kortenhoefse Plassen

Over het gebied

Tastbare herinnering aan turfwinning

Wist je dat de Kortenhoefse Plassen, net als de rest van de Vechtplassen, zijn ontstaan door turfwinning? Vanwege de grote behoefte aan brandstof in de grote steden werd het veen in deze regio afgegraven. Met een schop of baggerbeugel werd het veen gestoken en op smalle stroken land te drogen gelegd. Door het uitbaggeren van het veen veranderde het land in water. De legakkers en petgaten tastbare herinneringen aan deze tijd, die je nog steeds in het landschap terug kunt zien. 

Uniek laagveen

Laagveengebieden zijn niet alleen uniek in Nederland, maar ze zijn  van internationale betekenis. Waarom? Omdat in het laagveen water soms weer veranderd in land. Dit proces heet verlanding. Op luwe plekjes in petgaten gaan dan waterplanten groeien. Zovéél dat er een soort drijvende mat ontstaat: een drijftil of kragge. Op de drijftil gaan vervolgens ook andere planten groeien en later zelfs bomen Elk stadium van verlanding kent zijn eigen dieren en eigen specifieke plantjes. De biodiversiteit van verlandende petgaten is daarom zó groot dat ze wel de tropische regenwouden van de lage landen worden genoemd.

Een andere reden waarom er in de Kortenhoefse Plassen bijzondere planten groeien en bloeien is de aanwezigheid van kwelwater. Op sommige plekken in het gebied komt dit voedselarme en schone grondwater naar boven. Vaak zijn juist meer zeldzame planten dol op dit water. 

Op pad in de Kortenhoefse Plassen

  • Wandel over historische kerkenpaden langs weidse plassen, smalle slootjes, moerasbos en bloemrijke legakkers. Download de wandelroute Oppad en Kromme Rade.
  • Vaar door een bloemenzee van waterlelies en gele plomp, hoor het wuivende riet en luister naar de vele moeras- en rietvogels. Download de kanoroute Kortenhoefse Plassen.
  • Ligt er in de winter genoeg ijs op de plassen?  Grijp je kans en verken de Kortenhoefse Plassen op de schaats. Kijk voor meer informatie over het ijs en de mogelijkheden op de website van IJsclub Kortenhoef 'Ons genoegen'. 

 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Kortenhoefse Plassen

Nieuws