Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Kortenhoefse Plassen

Kortenhoefse Plassen

Welkom in Kortenhoefse Plassen

Geniet van de rust op en rond de Kortenhoefse Plassen. Met een kano of roeiboot kom je op de mooiste plassen en door kleine slootjes. Volg de wandelroute over historische voetpaden Oppad en Kromme Rade. Bij vorst kun je prachtig schaatsen op natuurijs.

Natuurmonumenten

Boswachter van dit gebied

Meer over Kortenhoefse Plassen

Over het gebied

Geniet van de rust op en rond de Kortenhoefse Plassen. Met een kano of roeiboot kom je op de mooiste plassen en door kleine slootjes. Volg de wandelroute over historische voetpaden Oppad en Kromme Rade. Bij vorst kun je prachtig schaatsen op natuurijs.

Net als de andere Vechtplassen zijn de Kortenhoefse Plassen ontstaan door het afgraven van veen. Het veen werd weggestoken en op smalle stroken land te drogen gelegd. Je ziet deze oude legakkers en petgaten in het landschap terug. Op sommige plekken zijn de legakkers weggeslagen en zijn grote plassen ontstaan.

Planten en dieren van de plassen

Het hoger gelegen Gooi drukt in dit gebied voedselarm en schoon grondwater omhoog. In dit zogenaamde kwelwater leven bijzondere planten. Op het water drijven bijvoorbeeld waterplanten als waterlelie en gele plomp. Soms ontstaan spontaan drijftillen van krabbenscheer en waterscheerling. Het gebied is rijk aan hooilandjes met planten als echte koekoeksbloem en dotterbloem.Veel water- en moerasvogels voelen zich thuis in dit waterrijke gebied. Ook zoogdieren als ree en de noordse woelmuis komen hier voor.

 

IJsvogel

Varen over de plassen

In de slootjes en over de plassen kan je prachtig varen. Op de Kortenhoefse Plassen mag je varen met kano’s en roeibootjes. Op meerdere plekken kan je boten huren. Natuurmonumenten heeft een gemarkeerde kanoroute van 10 kilometer uitgezet.Ga naar de routebeschrijving

Bekijk de vlog en ga mee met Boswachter Hanne op avontuur met de kano - vlog #36

Wandelen over oude paden

Dwars door weilanden en langs de plassen loopt een oud kerkpad, het Oppad. Vroeger liepen de inwoners uit ’s-Graveland op zondag over het pad naar de kerk in Kortenhoef. Je kunt een wandeling van 9 kilometer wandelen over het Oppad en Kromme Rade. De Kromme Rade is de oude grens tussen Holland en Utrecht. Je loopt tussen twee natuurgebieden door, Het Hol en Vuntus. Ga naar de routebeschrijving

 

placeholder

Schaatsen op de plassen

Als het vriest, kun je prachtige schaatstochten maken op de Kortenhoefse Plassen. Het bevroren laagveengebied met zijn moerassen, legakkers en rietkragen is Hollands schaatslandschap bij uitstek! Kijk voor schaatsnieuws op www.ijsclub-kortenhoef.nl

Bezoekersinformatie

Praktisch

Jachthaven Kortenhoef

Roeiboten- en kanoverhuur Fine

Moleneind 7b, 1241 NE KortenhoefT 035 6560 666
Kortenhoefse Plassen

Nieuws van de boswachter

logo