Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Het Hol

Het Hol

Welkom bij natuurgebied Het Hol

Bewonder de prachtige natuur in Het Hol, een van de Vechtplassen. Het natuurgebied ligt tussen Kortenhoef en Oud-Loosdrecht. Wandel langs water, rietland en bos. Onderweg vind je de meest bijzondere planten.

Natuurmonumenten

Boswachter van dit gebied

Meer over Het Hol

Over het gebied

Gevarieerd natuurgebied door afgraving turf

Het Hol is tegenwoordig een natuurgebied met een weelderige natuur. Het is een van de mooiste Vechtplassen. Ooit was het een laagveengebied. Het veen is afgegraven voor turf. In het natuurgebied zie je verschillende stadia van verlanding: van open water en trilveen tot rietland en bos.

 

Orchidee Natuurmonumenten

Bijzondere natuur in Het Hol

In Het Hol komt veel kwelwater aan de oppervlakte. Er groeien veel bijzondere planten, zoals de echte koekoeksbloem, grote boterbloem en dotterbloem. Maar ook vind je er bijvoorbeeld het moeraskartelblad, verschillende soorten orchideeën en de grote ratelaar. In het water groeit waterviolier, krabbenscheer, mattenbies en pijlkruid. Een rijke natuur dus.

Wandeling over de Kromme Rade

Langs natuurgebied Het Hol loopt het wandelpad de Kromme Rade. Dit vind je onder andere bij knooppunt 58 van het wandelnetwerk, of bij de kruising van Kromme Rade met de 's-Gravelandse Vaartweg. Paneeltjes geven meer informatie over het gebied. Combineer je dit pad met het Oppad, dan ontstaat een mooie rondwandeling. Ga naar wandelroute

Wat kun je in het natuurgebied doen?

  • De Wandelroute Oppad-Kromme Rade geeft mooie inkijkjes in het gebied.
  • Let op: het natuurgebied is niet geschikt voor rolstoelen en er mag niet gevaren worden.

Hoe is Het Hol te bereiken?

Het Hol vind je aan de N201, de weg tussen tussen Kortenhoef en Oud-Loosdrecht. Kom je met bus 106, stap dan uit bij halte Kanaalbrug. Loop daarna het Moleneind uit (circa 15 min).

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Het Hol

Nieuws