Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Vechtplassen

  • Erfgoed ontdekken
  • Eten en drinken
  • Fietsen
  • Hardlopen
  • Honden niet toegestaan
  • Kanovaren
  • Geschikt voor rolstoel
  • Wandelen
  • Rolstoel met begeleider
 • Bekijk alle routes
Kortenhoefse plassen

Het ultieme Vechtplassengevoel

Varend in een bootje over een van de Vechtplassen waar ik geniet van talloze waterlelies, purperreigers en ijsvogels. Of wandelend langs het ruisende riet waarin een kleine karekiet zijn komvormige nestje aan het maken is. Dat is voor mij het ultieme Vechtplassengevoel!

Tamara Overbeek
Tamara Overbeek

Boswachter van dit gebied

Meer over Vechtplassen
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Projecten
 • Over het gebied

  De Vechtplassen, een waterrijk gebied dat je niet alleen kunt bezoeken via het water. Je kunt hier varen, zwemmen en als het weer het ‘s winters toelaat ook schaatsen. Maar wandelaars en fietsers vermaken zich hier ook prima. Maak een tocht en dan kom je de prachtige libellen en waterjuffers tegen.

  De Vechtplassen zijn een groot waterrijk laagveengebied, een van de grootste van Nederland. Het gebied ligt aan weerszijden van de Vecht en loopt tot aan de Utrechtse Heuvelrug. Het is een verzameling van verschillende natuurgebieden: van Ankeveen in het noorden tot de Tienhovense plassen in het zuiden. Dit noemen we de Oostelijke Vechtplassen. Aan de westkant van de Vecht liggen de natuurgebieden Botshol en Waverhoek. Samen tellen de Vechtplassen ruim 3.000 hectare.

  Ontdek de Vechtplassen

  In dit typisch Nederlandse landschap geniet je van weidse plassen, smalle slootjes, open polders en rietlanden. Stap in een kano en vaar op de Kortenhoefse plassen of de Vuntus. Of vaar mee met de boswachter. Zo ervaar je de bijzondere natuur en de rust van de Ankeveense plassen of Botshol. Wil je de Vechtplassen liever zwemmend ontdekken? Ga dan zwemmen in het kraakheldere water van de Spiegelplas of Wijde Blik. Ben je een echte vogelliefhebber? Wandel dan door de nieuwe natuur van Waverhoek of de Tienhovense plassen. Cultuurliefhebbers kunnen zich laten rondleiden door eendenkooi Breukeleveen. Een absoluut pareltje en een bezoek meer dan waard. In het Vechtplassengebied kun je ook heerlijk fietsen over de fietspaden en kleine weggetjes. En verrassend genoeg voor een gebied met zoveel water kun je hier ook heel goed wandelen.

  Vogels in de Vechtplassen

  Als je de Vechtplassen bezoekt, onthoud dan dat je de plassen deelt met enorm veel vogels. Kijk niet vreemd op als je tijdens een wandeling, fiets- of vaartocht een lepelaar, aalscholver, blauwborst, kluut of zwarte stern tegenkomt. Met een beetje geluk spot je zelfs een purperreiger, kleine karekiet of misschien wel een roerdomp.

  Meer dan alleen vogels

  De Vechtplassen bieden meer dan alleen vogels: er leven ook reeën, dassen, boommarters, hermelijnen en bijzondere libellen en vlinders. Sinds 2016 is de otter in de Vechtplassen gesignaleerd. Maar ook bijzondere planten als orchideeën, moeraskartelblad of het vleesetende plantje zonnedauw kun je zomaar tegenkomen. Kortom: kom varen, zwemmen, wandelen en fietsen. Als het in de winter flink vriest, kun je hier een prachtige schaatstocht maken. Geniet van het gevarieerde landschap, de planten en de vogels.

  Handen binnenboord!

  Geniet van de waterrijke natuur van de Vechtplassen en ontdek dit natuurgebied vanaf het water. Met een kano vaar je in de zomermaanden letterlijk door een bloemenzee van waterlelies en gele plomp. De kanoroute in de Vuntus en de Kortenhoefse Plassen leiden je langs de mooiste plekjes. Of ga mee op pad door de Ankeveense Plassen of Botshol met één van onze vaargidsen.

  Bekijk de activiteiten

  Rondstruinen in de natuur

  Verrassend genoeg kun je in dit waterrijke natuurgebied heel goed wandelen. Kom rondstruinen in onze waterrijke natuur. De routes komen langs de mooiste plekjes: bloemrijke graslanden, wuivend riet, moerasbos en prachtige uitkijkjes

  Ga op pad

  Beleef de forten

  Kun je een stad verdedigen met water? Ja, zeker! Ontdek tijdens een bezoek aan één van onze forten de geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam.

  Ontdek fort bij Nigtevecht
 • Wandelen

  Wandelroute Botshol

  Let op: gesloten tot en met 15 juni 2023 vanwege het broedseizoen
  Ontdek dit typisch Hollandse laagveengebied met weidse plassen, smalle slootjes, moerasbos, polder en uitgestrekte rietlanden. Het is bijna niet voor te stellen dat Amsterdam op een steenworp afstand ligt van d...

  • 10 km
 • Hardlopen

  Hardlooproute Ankeveense Plassen

  Deze hardlooproute van ongeveer 11 km voert je door een zeer Hollands landschap en waterrijk gebied.

  • 11,27 km
 • Vechtplassen

  Agenda

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Huisregels

  Vechtplassen

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Vechtplassen

  Wat wij hier doen

  Het typische karakter behouden

  Zonder goed beheer veranderen de plassen langzaam maar zeker in moerasbos. Zo kunnen we het karakteristieke open landschap van de Vechtplassen verliezen. Daarom zaagt Natuurmonumenten op sommige plekken jonge boompjes weg en maaien we het riet. Als er veel voedingsstoffen in het water en de bodem zitten, groeien de plassen en slootjes nog sneller dicht. Daarom zorgen we ervoor dat we na het maaien van gras- en rietlanden het maaisel weghalen. We kunnen jouw hulp hier goed bij gebruiken. Help je mee?

  Help mee