Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Vechtplassen

Kortenhoefse plassen

Het ultieme Vechtplassengevoel

Varend in een bootje over een van de Vechtplassen waar ik geniet van talloze waterlelies, purperreigers en ijsvogels. Of wandelend langs het ruisende riet waarin een kleine karekiet zijn komvormige nestje aan het maken is. Dat is voor mij het ultieme Vechtplassengevoel!

Tamara Overbeek
Tamara Overbeek

Boswachter van dit gebied

Meer over Vechtplassen
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Projecten
 • Over het gebied

  De Vechtplassen, een waterrijk gebied dat je niet alleen kunt bezoeken via het water. Je kunt hier varen, zwemmen en als het weer het ‘s winters toelaat ook schaatsen. Maar wandelaars en fietsers vermaken zich hier ook prima. Maak een tocht en dan kom je de prachtige libellen en waterjuffers tegen.

  De Vechtplassen zijn een groot waterrijk laagveengebied, een van de grootste van Nederland. Het gebied ligt aan weerszijden van de Vecht en loopt tot aan de Utrechtse Heuvelrug. Het is een verzameling van verschillende natuurgebieden: van Ankeveen in het noorden tot de Tienhovense plassen in het zuiden. Dit noemen we de Oostelijke Vechtplassen. Aan de westkant van de Vecht liggen de natuurgebieden Botshol en Waverhoek. Samen tellen de Vechtplassen ruim 3.000 hectare.

  Ontdek de Vechtplassen

  In dit typisch Nederlandse landschap geniet je van weidse plassen, smalle slootjes, open polders en rietlanden. Stap in een kano en vaar op de Kortenhoefse plassen of de Vuntus. Of vaar mee met de boswachter. Zo ervaar je de bijzondere natuur en de rust van de Ankeveense plassen of Botshol. Wil je de Vechtplassen liever zwemmend ontdekken? Ga dan zwemmen in het kraakheldere water van de Spiegelplas of Wijde Blik. Ben je een echte vogelliefhebber? Wandel dan door de nieuwe natuur van Waverhoek of de Tienhovense plassen. Cultuurliefhebbers kunnen zich laten rondleiden door eendenkooi Breukeleveen. Een absoluut pareltje en een bezoek meer dan waard. In het Vechtplassengebied kun je ook heerlijk fietsen over de fietspaden en kleine weggetjes. En verrassend genoeg voor een gebied met zoveel water kun je hier ook heel goed wandelen.

  Vogels in de Vechtplassen

  Als je de Vechtplassen bezoekt, onthoud dan dat je de plassen deelt met enorm veel vogels. Kijk niet vreemd op als je tijdens een wandeling, fiets- of vaartocht een lepelaar, aalscholver, blauwborst, kluut of zwarte stern tegenkomt. Met een beetje geluk spot je zelfs een purperreiger, kleine karekiet of misschien wel een roerdomp.

  Meer dan alleen vogels

  De Vechtplassen bieden meer dan alleen vogels: er leven ook reeën, dassen, boommarters, hermelijnen en bijzondere libellen en vlinders. Sinds 2016 is de otter in de Vechtplassen gesignaleerd. Maar ook bijzondere planten als orchideeën, moeraskartelblad of het vleesetende plantje zonnedauw kun je zomaar tegenkomen. Kortom: kom varen, zwemmen, wandelen en fietsen. Als het in de winter flink vriest, kun je hier een prachtige schaatstocht maken. Geniet van het gevarieerde landschap, de planten en de vogels.

  Handen binnenboord!

  Geniet van de waterrijke natuur van de Vechtplassen en ontdek dit natuurgebied vanaf het water. Met een kano vaar je in de zomermaanden letterlijk door een bloemenzee van waterlelies en gele plomp. De kanoroute in de Vuntus en de Kortenhoefse Plassen leiden je langs de mooiste plekjes. Of ga mee op pad door de Ankeveense Plassen of Botshol met één van onze vaargidsen.

  Bekijk de activiteiten

  Rondstruinen in de natuur

  Verrassend genoeg kun je in dit waterrijke natuurgebied heel goed wandelen. Kom rondstruinen in onze waterrijke natuur. De routes komen langs de mooiste plekjes: bloemrijke graslanden, wuivend riet, moerasbos en prachtige uitkijkjes

  Ga op pad

  Beleef de forten

  Kun je een stad verdedigen met water? Ja, zeker! Ontdek tijdens een bezoek aan één van onze forten de geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam.

  Ontdek fort bij Nigtevecht
 • Wandelen

  Wandelroute Waverhoek, vlak bij de Vinkeveense plassen

  Wandel door het veenmoeras Waverhoek. Het is een 60 hectare groot pareltje in de Randstad grenzend aan natuurgebied Botshol in de Vinkeveense plassen.

  • 2.5 km
 • Wandelen

  Wandelroute Oppad en Kromme Rade, vlak bij Hilversum

  Wandel dwars door de uitgestrekte plassen van Kortenhoef en Loosdrecht. Geniet van het uitzicht vanaf de historische wandelpaden, het Oppad en de Kromme Rade.

  • 9.28 km
 • Vechtplassen

  Agenda

  Varen en stil genieten op de Ankeveense Plassen
  za 12 sep
  Varen

  Varen en stil genieten op de Ankeveense Plassen

  Ga met de boswachter mee op een boottocht door het heldere water van de Ankeveense plassen. Een prachtige manier om dit doolhof van smalle slootjes, eilandjes en weidse plassen vol bijzondere planten en dieren te ontdekken!

  Rondleiding Fort Waver-Amstel
  zo 13 sep
  Cultureel

  Ontdek Fort Waver-Amstel

  Ga op pad met onze fortengids en stap regelrecht de geschiedenis in op Fort Waver-Amstel, waar de tijd lijkt stil te staan. Ontdek dit imposante onderdeel van de Stelling van Amsterdam met UNESCO Werelderfgoed-status.

  Rondleidingen op Fort bij Abcoude
  zo 13 sep
  Cultureel

  Ontdek Fort bij Abcoude

  Benieuwd naar wat er achter de poort van Fort bij Abcoude te zien en te beleven is? Tijdens een rondleiding over het fort ontdek je wat er achter de groene façade van het forteneiland schuilgaat. Onder leiding van een ervaren fortengids komt de geschiedenis van het eerste gebouwde fort van de Stelling van Amsterdam tot leven.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Vechtplassen

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Vechtplassen

  Wat wij hier doen

  Het typische karakter behouden

  Zonder goed beheer veranderen de plassen langzaam maar zeker in moerasbos. Zo kunnen we het karakteristieke open landschap van de Vechtplassen verliezen. Daarom zaagt Natuurmonumenten op sommige plekken jonge boompjes weg en maaien we het riet. Als er veel voedingsstoffen in het water en de bodem zitten, groeien de plassen en slootjes nog sneller dicht. Daarom zorgen we ervoor dat we na het maaien van gras- en rietlanden het maaisel weghalen. We kunnen jouw hulp hier goed bij gebruiken. Help je mee?

  Help mee
  logo