Natuurgebied

Vechtplassen

  • Erfgoed ontdekken
  • Eten & drinken
  • Fietsen
  • Honden niet toegestaan
  • Kanovaren
  • Geschikt voor rolstoel
  • Wandelen
  • Rolstoel met begeleider
 • Bekijk alle routes
Kortenhoefse plassen

Het ultieme Vechtplassengevoel

Varend in een bootje over een van de Vechtplassen waar ik geniet van talloze waterlelies, purperreigers en ijsvogels. Of wandelend langs het ruisende riet waarin een kleine karekiet zijn komvormige nestje aan het maken is. Dat is voor mij het ultieme Vechtplassengevoel!

Tamara Overbeek
Tamara Overbeek

Boswachter van dit gebied

Meer over Vechtplassen
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Projecten
 • Over het gebied

  De Vechtplassen, een waterrijk gebied dat je niet alleen kunt bezoeken via het water. Je kunt hier varen, zwemmen en als het weer het ‘s winters toelaat ook schaatsen. Maar wandelaars en fietsers vermaken zich hier ook prima. Maak een tocht en dan kom je de prachtige libellen en waterjuffers tegen.

  De Vechtplassen zijn een groot waterrijk laagveengebied, een van de grootste van Nederland. Het gebied ligt aan weerszijden van de Vecht en loopt tot aan de Utrechtse Heuvelrug. Het is een verzameling van verschillende natuurgebieden: van Ankeveen in het noorden tot de Tienhovense plassen in het zuiden. Dit noemen we de Oostelijke Vechtplassen. Aan de westkant van de Vecht liggen de natuurgebieden Botshol en Waverhoek. Samen tellen de Vechtplassen ruim 3.000 hectare.

  Ontdek de Vechtplassen

  In dit typisch Nederlandse landschap geniet je van weidse plassen, smalle slootjes, open polders en rietlanden. Stap in een kano en vaar op de Kortenhoefse plassen of de Vuntus. Of vaar mee met de boswachter. Zo ervaar je de bijzondere natuur en de rust van de Ankeveense plassen of Botshol. Wil je de Vechtplassen liever zwemmend ontdekken? Ga dan zwemmen in het kraakheldere water van de Spiegelplas of Wijde Blik. Ben je een echte vogelliefhebber? Wandel dan door de nieuwe natuur van Waverhoek of de Tienhovense plassen. Cultuurliefhebbers kunnen zich laten rondleiden door eendenkooi Breukeleveen. Een absoluut pareltje en een bezoek meer dan waard. In het Vechtplassengebied kun je ook heerlijk fietsen over de fietspaden en kleine weggetjes. En verrassend genoeg voor een gebied met zoveel water kun je hier ook heel goed wandelen.

  Vogels in de Vechtplassen

  Als je de Vechtplassen bezoekt, onthoud dan dat je de plassen deelt met enorm veel vogels. Kijk niet vreemd op als je tijdens een wandeling, fiets- of vaartocht een lepelaar, aalscholver, blauwborst, kluut of zwarte stern tegenkomt. Met een beetje geluk spot je zelfs een purperreiger, kleine karekiet of misschien wel een roerdomp.

  Meer dan alleen vogels

  De Vechtplassen bieden meer dan alleen vogels: er leven ook reeën, dassen, boommarters, hermelijnen en bijzondere libellen en vlinders. Sinds 2016 is de otter in de Vechtplassen gesignaleerd. Maar ook bijzondere planten als orchideeën, moeraskartelblad of het vleesetende plantje zonnedauw kun je zomaar tegenkomen. Kortom: kom varen, zwemmen, wandelen en fietsen. Als het in de winter flink vriest, kun je hier een prachtige schaatstocht maken. Geniet van het gevarieerde landschap, de planten en de vogels.

  Handen binnenboord!

  Geniet van de waterrijke natuur van de Vechtplassen en ontdek dit natuurgebied vanaf het water. Met een kano vaar je in de zomermaanden letterlijk door een bloemenzee van waterlelies en gele plomp. De kanoroute in de Vuntus en de Kortenhoefse Plassen leiden je langs de mooiste plekjes. Of ga mee op pad door de Ankeveense Plassen of Botshol met één van onze vaargidsen.

  Bekijk de activiteiten

  Rondstruinen in de natuur

  Verrassend genoeg kun je in dit waterrijke natuurgebied heel goed wandelen. Kom rondstruinen in onze waterrijke natuur. De routes komen langs de mooiste plekjes: bloemrijke graslanden, wuivend riet, moerasbos en prachtige uitkijkjes

  Ga op pad

  Beleef de forten

  Kun je een stad verdedigen met water? Ja, zeker! Ontdek tijdens een bezoek aan één van onze forten de geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam.

  Ontdek fort bij Nigtevecht
 • Wandelen

  Vredevoetpad

  Deze mooie wandelroute leid je door het oer-Hollandse landschap van Tienhoven langs plassen en kruidenrijke graslanden. Hier kom je tal van vogels tegen en groeien zeldzame planten.

  • 7.4 km
 • Fietsen

  Fietsroute kabbelend water en natuurparels in Noord- en Zuid Holland

  Deze route begint in Zuid-Holland, maar de tocht brengt je al snel in Noord-Holland. Langs de Zuideinderplas, de Nieuwkoopse Plassen, de Kromme Mijdrecht en de Meije. Groen, waterrijk met wuivende rietkragen vormt dit gebied een natuurlijke eenheid.

  • 67.7 km
 • Vechtplassen

  Agenda

  kleine karekiet
  za 28 mei
  Varen

  Vroege vogel vaartocht Ankeveense plassen

  Beleef het ontwaken van de Ankeveense Plassen! Vaar met de boswachter door de mystieke ochtenddauw om naar het mooiste vogelconcert te luisteren.

  Ankeveense plassen
  za 28 mei
  Varen

  Avondschemer vaartocht Ankeveense plassen

  Beleef een zonsondergang op de Ankeveense Plassen! Vaar met de boswachter in de schemering over het stille heldere water en ervaar hoe de natuur zich voorbereid op de nacht.

  Rondleidingen op Fort bij Abcoude
  zo 29 mei
  Erfgoed ontdekken

  Ontdek Fort bij Abcoude

  Benieuwd naar wat er achter de poort van Fort bij Abcoude te zien en te beleven is? Tijdens een rondleiding over het fort ontdek je wat er achter de groene façade van het forteiland schuilgaat. Onder leiding van een ervaren fortengids komt de geschiedenis van het eerste gebouwde fort van de Stelling van Amsterdam tot leven.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Huisregels

  Vechtplassen

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Vechtplassen

  Wat wij hier doen

  Het typische karakter behouden

  Zonder goed beheer veranderen de plassen langzaam maar zeker in moerasbos. Zo kunnen we het karakteristieke open landschap van de Vechtplassen verliezen. Daarom zaagt Natuurmonumenten op sommige plekken jonge boompjes weg en maaien we het riet. Als er veel voedingsstoffen in het water en de bodem zitten, groeien de plassen en slootjes nog sneller dicht. Daarom zorgen we ervoor dat we na het maaien van gras- en rietlanden het maaisel weghalen. We kunnen jouw hulp hier goed bij gebruiken. Help je mee?

  Help mee
  logo