Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Vechtplassen

  • Erfgoed ontdekken
  • Eten en drinken
  • Fietsen
  • Hardlopen
  • Honden niet toegestaan
  • Kanovaren
  • Geschikt voor rolstoel
  • Varen
  • Wandelen
  • Rolstoel met begeleider
 • Bekijk alle routes
Kortenhoefse plassen

Het ultieme Vechtplassengevoel

Varend in een bootje over een van de Vechtplassen waar ik geniet van talloze waterlelies, purperreigers en ijsvogels. Of wandelend langs het ruisende riet waarin een kleine karekiet zijn komvormige nestje aan het maken is. Dat is voor mij het ultieme Vechtplassengevoel!

Tamara Overbeek
Tamara Overbeek

Boswachter van dit gebied

Meer over Vechtplassen

Over het gebied

De Vechtplassen, een waterrijk gebied dat je niet alleen kunt bezoeken via het water. Je kunt hier varen, zwemmen en als het weer het ‘s winters toelaat ook schaatsen. Maar wandelaars en fietsers vermaken zich hier ook prima. Maak een tocht en dan kom je de prachtige libellen en waterjuffers tegen.

De Vechtplassen zijn een groot waterrijk laagveengebied, een van de grootste van Nederland. Het gebied ligt aan weerszijden van de Vecht en loopt tot aan de Utrechtse Heuvelrug. Het is een verzameling van verschillende natuurgebieden: van Ankeveen in het noorden tot de Tienhovense plassen in het zuiden. Dit noemen we de Oostelijke Vechtplassen. Aan de westkant van de Vecht liggen de natuurgebieden Botshol en Waverhoek. Samen tellen de Vechtplassen ruim 3.000 hectare.

Ontdek de Vechtplassen

In dit typisch Nederlandse landschap geniet je van weidse plassen, smalle slootjes, open polders en rietlanden. Stap in een kano en vaar op de Kortenhoefse plassen of de Vuntus. Of vaar mee met de boswachter. Zo ervaar je de bijzondere natuur en de rust van de Ankeveense plassen of Botshol. Wil je de Vechtplassen liever zwemmend ontdekken? Ga dan zwemmen in het kraakheldere water van de Spiegelplas of Wijde Blik. Ben je een echte vogelliefhebber? Wandel dan door de nieuwe natuur van Waverhoek of de Tienhovense plassen. Cultuurliefhebbers kunnen zich laten rondleiden door eendenkooi Breukeleveen. Een absoluut pareltje en een bezoek meer dan waard. In het Vechtplassengebied kun je ook heerlijk fietsen over de fietspaden en kleine weggetjes. En verrassend genoeg voor een gebied met zoveel water kun je hier ook heel goed wandelen.

Vogels in de Vechtplassen

Als je de Vechtplassen bezoekt, onthoud dan dat je de plassen deelt met enorm veel vogels. Kijk niet vreemd op als je tijdens een wandeling, fiets- of vaartocht een lepelaar, aalscholver, blauwborst, kluut of zwarte stern tegenkomt. Met een beetje geluk spot je zelfs een purperreiger, kleine karekiet of misschien wel een roerdomp.

Meer dan alleen vogels

De Vechtplassen bieden meer dan alleen vogels: er leven ook reeën, dassen, boommarters, hermelijnen en bijzondere libellen en vlinders. Sinds 2016 is de otter in de Vechtplassen gesignaleerd. Maar ook bijzondere planten als orchideeën, moeraskartelblad of het vleesetende plantje zonnedauw kun je zomaar tegenkomen. Kortom: kom varen, zwemmen, wandelen en fietsen. Als het in de winter flink vriest, kun je hier een prachtige schaatstocht maken. Geniet van het gevarieerde landschap, de planten en de vogels.

Vechtplassen

Agenda

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Vechtplassen

Nieuws

Direct naar

Vechtplassen

Wat wij hier doen

Het typische karakter behouden

Zonder goed beheer veranderen de plassen langzaam maar zeker in moerasbos. Zo kunnen we het karakteristieke open landschap van de Vechtplassen verliezen. Daarom zaagt Natuurmonumenten op sommige plekken jonge boompjes weg en maaien we het riet. Als er veel voedingsstoffen in het water en de bodem zitten, groeien de plassen en slootjes nog sneller dicht. Daarom zorgen we ervoor dat we na het maaien van gras- en rietlanden het maaisel weghalen. We kunnen jouw hulp hier goed bij gebruiken. Help je mee?

Help mee