Ga direct naar inhoud
Waar we voor staan

Thema’s en campagnes

We maken ons sterk voor de natuur die nog over is. En voor de nieuwe natuur die er nog gaat komen in Nederland. Niet alleen in de gebieden die wij beheren, maar ook daarbuiten. Dat doen we samen met 945.000 leden en donateurs en onze vrijwilligers. Maar ook met de andere Nederlanders die onze natuur belangrijk vinden.

Die 945.000 stemmen kunnen echt iets veranderen in Nederland. Vaak zijn onze campagnes groter dan onze natuurgebieden. Dan kunnen we alleen gezamenlijk een vuist maken tegen dat wat de natuur in Nederland bedreigt. We blijven werken aan een natuurlijke en cultuurrijke toekomst. Zo maken we onze droom van een mooier Nederland waar.

Wens de natuur beterschap

De natuur zorgt altijd voor ons, maar heeft nu zelf dringend hulp nodig. Daarom vroegen we mensen om een beterschapswens aan de natuur te sturen. En zo samen met onze boswachters de politiek op te roepen om de natuur beter te beschermen. In april 2024 boden we de Tweede Kamerleden maar liefst 81.497 wensen aan.

Lees meer

Ga voor groei

De natuur in Nederland is uit balans. Zonder bomen geen bloesem, zonder bloesem geen insecten, zonder insecten geen vogels. Juist die variatie is belangrijk om alles in evenwicht te houden. Daarom hebben wij in 2020 ingezet op meer dieren en planten. Wij gaan voor groei!

Lees meer

Maak plaats voor wilde bloemen

Het valt veel mensen op: insecten, bloemen en vogels verdwijnen uit ons landschap. Zonder wilde bloemen, geen insecten en zonder insecten geen vogels. Daarom riep Natuurmonumenten in 2019 iedereen op heel Nederland in bloei te zetten. Binnen onze natuurgebieden, maar vooral ook daarbuiten. Ruim 230.000 mensen hielpen mee. Samen zorgden we voor 361.000 m² meer wilde bloemen in Nederland.

Natuurmonumenten is bijzonder trots op dit resultaat! Het is hoopvol dat zoveel mensen in actie willen komen voor de natuur en biodiversiteit in Nederland.

Lees meer

Red onze insecten

Het gaat slecht met de vlinders, bijen, kevers, vliegen en alle andere kriebelbeestjes die zo belangrijk zijn voor de natuur. Twee derde is verdwenen. Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van Natuurmonumenten is uitgevoerd. Als we het tij nog willen keren, is meer ruimte voor de natuur nodig in onze landbouwgebieden. In 2018 hebben wij ons daarom ingezet voor insecten.

Lees verder

Bescherm de kust

Mede dankzij de stem van meer dan 100.000 Kustbeschermers zijn er in 2016 nieuwe landelijke afspraken over de bescherming van de kust. Het kustpact zorgt voor betere bescherming kust. Ongerept strand of duin blijft ongerept. In gebieden waar nu geen bebouwing is mag niet gebouwd worden, dat is de grote winst van het kustpact. Meer dan 60 overheden en organisaties onderschrijven de afspraken, waaronder Natuurmonumenten.

Lees verder