Ga direct naar inhoud
Waar we voor staan

Help mee, bescherm de kust

De kust van Nederland is uniek. Vanwege de natuur, de rust, ruimte en weidse uitzichten. Helaas wordt de kust bedreigd door heel veel bouwplannen. Help mee om onze kust te beschermen!

Kust Duinen

Kustpact zorgt voor betere bescherming kust

Mede dankzij de stem van meer dan 100.000 Kustbeschermers zijn er nieuwe landelijke afspraken over de bescherming van de kust. Ongerept strand of duin blijft ongerept. In gebieden waar nu geen bebouwing is mag niet gebouwd worden, dat is de grote winst van het kustpact. Meer dan 60 overheden en organisaties onderschrijven de afspraken, waaronder Natuurmonumenten.

Zes natuur- en milieuorganisaties waaronder Natuurmonumenten bundelen de krachten om ons unieke kustlandschap te behouden. Dat is hard nodig: uit onderzoek blijkt dat liefst 8.143 nieuwe bouwobjecten de Noordzeekust bedreigen! De bouwdrift is veel groter dan gedacht. 

Lees hier meer over het onderzoek.

Video: Hart voor de kust

Campagne Bescherm de kust

Natuurmonumenten wil samen met haar partners wildgroei aan bouwplannen voorkomen en roept daarom mensen op om de campagne te steunen en Kustbeschermer te worden op www.beschermdekust.nl. De campagne Bescherm de kust is een initiatief van:

  • Natuurmonumenten
  • Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland
  • ZMf (Zeeuwse Milieufederatie)
  • Het Zeeuwse Landschap
  • Zuid-Hollands Landschap
  • Stichting Duinbehoud

Inmiddels hebben zich nog meer organisaties aangesloten bij onze actie:

Wereld Natuur Fonds, De Waddenvereniging, LandschappenNL, Landschap Noord-Holland, Vogelbescherming Nederland, Vereniging Kust & Zee, Stichting De Noordzee, Natuur en Milieufederatie Noord-Holland, Milieufederatie Friesland, Natuur en Milieufederatie Groningen

Kustlied – Ingmar Heytze

Terugblik op de campagne

Het verdwijnen van dit unieke, typisch Nederlandse landschap dreigt eind 2015 in een stroomversnelling te komen wanneer minister Schultz het besluit neemt om bouwen langs de kust nog makkelijker te maken. Met alle bouwplannen verdwijnt het ongerepte karakter van de kust en het directe achterland en nemen waarden als rust, weidsheid, donkerte en stilte in rap tempo af.

Nieuws van de boswachter