Een grote verrassing voor boswachters en ecologen van Natuurmonumenten en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht in de plassen van het natuurgebied Botshol. Na jaren van afwezigheid zijn hier weer onderwaterplanten, zoals kranswieren en groot nimfkruid aangetroffen.
Vanaf 14 juli kun je elke tweede zondag van de maand een korte wandeling maken op Fort Waver-Amstel en tegelijk kennismaken met de boeiende geschiedenis van het fort en de Hollandse Waterlinies.
Niet alle kinderen weten nog dat forten cool en spannend zijn. Daarom organiseert Natuurmonumenten deze herfstvakantie speciale gezinsexpedities op Fort Waver-Amstel voor kinderen vanaf 8 jaar en hun ouders, opa’s, oma’s, ooms of tantes.
Natuurmonumenten sluit de expositie 'Gewapend met water' in de keelkazemat van Fort bij Nigtevecht tijdelijk na Open Monumentendag. Het kanon blijkt beter beschermd te moeten worden tegen bezoekers die de verleiding niet kunnen weerstaan om de replica van het kanon aan te raken.
Het wisselvallige weer van de afgelopen weken zorgt ervoor dat de recreatie in de prachtige natuurgebieden van Natuurmonumenten dit voorjaar maar mondjesmaat op gang komt. Toch trekt de 18-jarige boswachter Rosalie van Lieshout er meerdere keren per week op uit om toezicht te houden. Als boa (buitengewoon opsporingsambtenaar) patrouilleert ze onder andere in de Nieuwkoopse Plassen en straks in de Vechtplassen. “Elke dag maak ik bijzondere dingen mee, dat maakt dit werk zo waardevol”, aldus Van Lieshout.
Hoe werkt een waterlinie? Hoe vuur je een kanon af? Hoe was het soldatenleven in de Eerste Wereldoorlog op het fort? De antwoorden op deze vragen krijg je in de multimediale en interactieve beleving ‘Bewapend met water’, gevestigd in de keelkazemat van Fort bij Nigtevecht.
Boswachters Tamara Overbeek en Olga Ekelenkamp vertellen over hun natuurmomenten in de Vechtplassen in een tweewekelijkse column in Weekblad Wijdemeren. Over de paddenstoelenpracht op het Kromme Googpad schreef boswachter Olga in oktober de column 'Magische schimmels'