Wandelen

Wandelroute Waverhoek, vlak bij de Vinkeveense plassen

Wandelen

Wandelroute Waverhoek, vlak bij de Vinkeveense plassen

Welkom in de kraamkamer van de kluut, kievit, tureluur, (bos)rietzanger, blauwborst en nog veel meer vogels. Hoewel de wandelroute in Waverhoek jaarrond geopend is, start half maart het broedseizoen. We vragen bezoekers, vogelaars en natuurfotografen zich in dit seizoen extra goed aan de regels te houden. Blijf op de paden, laat geen afval achter en laat honden thuis. Zo voorkomen we ernstige verstoring van de broedvogels. 

Wandelen door natuurgebied Waverhoek

Wandel door het veenmoeras Waverhoek. Het is een 60 hectare groot pareltje in de Randstad grenzend aan natuurgebied Botshol in de Vinkeveense plassen. Vogelliefhebbers kunnen tijdens het wandelen hun hart ophalen; er wonen en/of foerageren in Waverhoek veel soorten moeras-, water- en rietvogels. Denk aan kluten, grutto's, tureluurs, kieviten, lepelaars, blauwborsten, rietzangers en nog véél meer. Het is hier een echt vogelparadijs voor steltlopers en andere watervogels, omdat de diepte van de plas slechts één meter is.

Ook in andere jaargetijden wordt het gebied goed bezocht; het hoge geluid en de duikvluchten van smienten kun je vooral in najaar en winter bewonderen. Kolganzen en de ganzen uit Scandinavië komen hier overwinteren.

De wandelroute

De wandelroute in Waverhoek is circa 2,5 km lang en start vanaf het parkeerterrein aan de Botsholsedwarsweg in Waverveen.  De wandeling loopt rondom de ondiepe vogelrijke plassen van Waverhoek. Een deel van de route loopt over de Botsholsedijk. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over dit natuurgebiedje, maar ook over het naastgelegen natuurgebied Botshol. Op de kade en het wandelpad loopt soms vee (schapen). Om dit vee binnen het terrein te houden zijn er verschillende hekken geplaatst, die niet geopend mogen worden. Via overstapjes kun je de route blijven volgen.

De opmerkelijke heuvel in het open landschap is Fort in de Botshol. Het zand voor de zandlichamen waarop dit fort gebouwd moest gaan worden, werd aangevoerd vanaf zee. De schelpjes zijn nog zichtbaar. Het fort zelf is uiteindelijk nooit gebouwd, maar de fortgracht was wel al gegraven. Op de voedselarme grond van de zandlichamen is inmiddels een kwetsbare vegetatie ontstaan.

Wandelen in Waverhoek is het hele jaar mogelijk. Bij aanhoudend nat weer raden we aan om laarzen aan te trekken, anders volstaan dichte schoenen. Honden en fietsen zijn niet toegestaan.

 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Parkeerplaats Waverhoek
  • Botsholsedwarsweg 2, 3646 AK Waverveen (UT)
  • Vanaf de A2 neem je afslag Vinkeveen. Je rijdt dan op de Provinciale weg N201. Vervolgens eerste afslag Vinkeveen in, onder aan de afrit rechtsaf de Herenweg op. Deze weg eindigt in een T-splitsing, waar je rechtsaf gaat, de Botsholsedijk op. Volg deze dijk, passeer de zogenoemde ‘Zwarte Schuur’ waarvandaan de vaarexcursies in Botshol vertrekken en maak vervolgens een bocht naar links. De Botsholsedijk gaat hier over in de Botsholsedwarsweg. Aan je rechterhand zie je de Groote Wije en de Kleine Wije. Even verderop zie je dan, eveneens aan de rechterkant, het kleine parkeerterrein waar je je auto kunt parkeren.

Huisregels

Extra informatie

De route

 Startpunt

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.