Wandelen

Wandelroute Waverhoek, vlak bij de Vinkeveense plassen

Wandelen

Wandelroute Waverhoek, vlak bij de Vinkeveense plassen

Wandel door het veenmoeras Waverhoek. Het is een 60 hectare groot pareltje in de Randstad grenzend aan natuurgebied Botshol in de Vinkeveense plassen. Vogelliefhebbers kunnen tijdens het wandelen hun hart ophalen; er wonen in Waverhoek diverse soorten vogels, van weidevogels tot lepelaars.

Wandelen door natuurgebied Waverhoek

Omdat de maximale diepte slechts een meter is, is Waverhoek een waar eldorado voor watervogels. Vooral in het voorjaar zie je tijdens het wandelen dat het er een drukte van belang is. Niet ver van de wandelroute foerageren duizenden grutto’s en lepelaars.

Ook in andere jaargetijden wordt het gebied goed bezocht; het hoge geluid en de duikvluchten van smienten kun je vooral in najaar en winter bewonderen. Kolganzen en de ganzen uit Scandinavië komen hier overwinteren.

De wandelroute

De wandelroute zelf is circa 2,5 km lang. Vanaf het parkeerterrein van de Waverhoek aan de Botsholsedwarsweg in Waverveen loopt het rondom het natuurgebied zodat je ook weer eindigt waar je begonnen bent.

Op de kade en het wandelpad loopt soms vee (schapen). Om dit vee binnen het terrein te houden zijn er verschillende hekken geplaatst, die niet geopend mogen worden. Er zijn zogenaamde ‘overstapjes’ geplaatst zodat je er gemakkelijk overheen kunt stappen. De eerste tref je al direct aan tussen het parkeerterrein en het wandelpad. Wat is er tijdens het wandelen te zien?

Recht voor je, aan de overkant dus van het natuurgebied en halverwege de wandelroute, ligt Fort Botshol. Het zand voor de zandlichamen waarop dit fort gebouwd moest gaan worden, werd aangevoerd vanaf zee. De schelpjes zijn nog zichtbaar. Het fort zelf is uiteindelijk nooit gebouwd, maar de fortgracht was wel al gegraven. De zwarte stern gebruikt deze gracht nu om er te broeden.

Op de voedselarme grond van de zandlichamen is inmiddels een kwetsbare vegetatie ontstaan. De wandelroute Waverhoek loopt hier vlak langs. Bovendien heb je hiervandaan een schitterend uitzicht over zowel Waverhoek als over Botshol.

Wandelen in Waverhoek is dus het hele jaar mogelijk. Laarzen zijn niet nodig, maar dichte schoenen zijn wel aan te bevelen vanwege het soms natte gras. Honden en fietsen zijn niet toegestaan.

 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Parkeerplaats Waverhoek
  • Botsholsedwarsweg 2, 3646 AK Waverveen (UT)
  • Vanaf de A2 neem je afslag Vinkeveen. Je rijdt dan op de Provinciale weg N201. Vervolgens eerste afslag Vinkeveen in, onder aan de afrit rechtsaf de Herenweg op. Deze weg eindigt in een T-splitsing, waar je rechtsaf gaat, de Botsholsedijk op. Volg deze dijk, passeer de zogenoemde ‘Zwarte Schuur’ waarvandaan de vaarexcursies in Botshol vertrekken en maak vervolgens een bocht naar links. De Botsholsedijk gaat hier over in de Botsholsedwarsweg. Aan je rechterhand zie je de Groote Wije en de Kleine Wije. Even verderop zie je dan, eveneens aan de rechterkant, het kleine parkeerterrein waar je je auto kunt parkeren.

De route

 Startpunt

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.