Ga direct naar inhoud
Terug

Winterwandelroute in de Groene Jonker

Waar: Groene Jonker

Winterwandelroute in de Groene Jonker
1 uur 4
3,27 km
  • Honden niet toegestaan

Over de route

De Groene Jonker ligt vlak bij de Nieuwkoopse Plassen. Daarom scharrelen de vogels die in het plassengebied broeden en slapen hier graag hun kostje bij elkaar. Wanneer het kouder wordt, trekken vogels die van warmte houden naar het zuiden. Sommige vogels zoals ganzen en eenden overwinteren juist in Nederland. Ontdek tijdens deze wandelroute welke wintergasten er naar de Groene Jonker komen.

Word een vogelexpert!

Word een vogelexpert tijdens het wandelen door de Groene Jonker. Je hebt een flink portie geluk nodig, maar er zijn genoeg vogels te zien in dit natuurgebied! Smienten, kuifeenden en de grote zilverreiger. Voor de roerdomp heb je wel héél veel geluk en arendsogen nodig. Maar onmogelijk is het niet.

De wandelroute is gemarkeerd door rode paaltjes.

Waar kun je starten

Groene Jonker
Startpunt

Groene Jonker, parkeerplaats de Smient

Wat kom je onderweg tegen?

Allemaal de lucht in
Allemaal de lucht in

1. Allemaal de lucht in

Als de dagen korter worden, klinkt er plots een vreemd, fluitend gebabbel over het open water van de Groene Jonker. Wie dit geluid volgt, vindt op de plassen grote groepen smienten. De opvallende eend die al van verre te horen is, komt in de winter met honderden tegelijk naar het plassengebied. Ze komen vanuit Siberië hier naartoe om de snijdende kou van het hoge noorden te ontlopen. De mannetjes zijn goed te herkennen aan de donkerbruine kopjes met de lichte vlek boven de snavel. Kom niet te dicht bij, want als één smient schrikt, gaan ze allemaal de lucht in!

Snelste dier op aarde
Snelste dier op aarde

2. Snelste dier op aarde

De slechtvalk is dol op smienten en die zitten er in de Groene Jonker genoeg! Heeft de roofvogel een prooi in zijn vizier? Dan maakt hij vanaf grote hoogte een enorme duikvlucht, waarbij hij wel snelheden van 200 tot 260 per uur kan bereiken. Er zijn zelfs metingen bekend van tegen de 300 kilometer per uur! Dit maakt de slechtvalk tot de snelste dier op aarde.Het voedsel van de slechtvalk bestaat bijna alleen uit watervogels. Smienten zijn een van de favoriete vogels die de slechtvalk ‘slaat’. De duikvlucht van de slechtvalk gaat zo snel en hard dat de prooi vaak verdoofd en soms zelfs al op slag dood is.De slechtvalk houdt zich ‘in rust’ vaak op boven de wijzerplaat van de kerk in Noorden (zie onderstaande foto). Hier zit hij uit de wind te dutten. Dus wil je hem eens goed bekijken? Loop eens langs de Martinuskerk in Noorden!

Opvallend kapsel

3. Opvallend kapsel

De kuifeend is een van de meest opvallende eenden die je hier ziet. Je kunt ze natuurlijk herkennen aan hun opvallende kapsel. De kuif van het mannetje is groter dan die van het vrouwtje. Het mannetje kun je herkennen aan zijn spierwitte zijkant. De kuifeend zoekt de hele dag op het water naar voedsel. Denk aan slakjes, algen, en waterplanten. Net als bij een fuut zitten de achterpoten van een kuifeend erg ver naar achterop zijn lichaam. Hij kan hierdoor slecht lopen en je zult het dus bijna nooit op het droge zien.

Praktische informatie

  • Honden niet toegestaan

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes