Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Groene Jonker: vogels

Waar: Groene Jonker

Wandelroute Groene Jonker: vogels
1 uur 6
3,3 km
  • Honden niet toegestaan

Over de route

De lepelaar, blauwborst, geoorde fuut, snor, kleine karekiet, grutto, zwarte stern… De Groene Jonker zit vol met bijzondere vogels. Je verrekijker mag tijdens deze wandeling niet ontbreken.

In de hoogtijdagen kun je in de Groene Jonker wel 100 verschillende vogelsoorten tegenkomen. Wat maakt dit natuurgebied toch zo ontzettend aantrekkelijk voor deze vogels? Ten eerste vind je hier een afwisseling aan water, riet en graslanden. Voor ieder wat wils!

Het tweede pluspunt is dat de Groene Jonker vlak bij het moerasgebied de Nieuwkoopse Plassen ligt. Vogels die in de Nieuwkoopse Plassen broeden, zoals de lepelaar, komen naar de Groene Jonker om voedsel te zoeken. Handig, zo’n restaurant naast de deur!

3,3 km wandelen

De wandelroute is ongeveer 3,3 kilometer lang en loopt over onverhard wandelpad. Deze is alleen toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang.

Waar kun je starten

Groene Jonker
Startpunt

Parkeerplaats de Roerdomp

Wat kom je onderweg tegen?

Welkom in de Groene Jonker!
Welkom in de Groene Jonker!

1. Welkom in de Groene Jonker!

De Groene Jonker is een bijzonder natuurgebied: je komt compleet tot rust tussen de ruisende rietkragen. Af en toe wel even nodig, hier in de Randstad. Wandelend over de paden zitten de vogels in het riet, dobberen ze op de plas of vliegen ze in de lucht. Elk jaargetijde zijn hier grote aantallen vogels te bewonderen. Tijdens deze wandelroute zoomen we in op de vogels die in de lente en zomer hier te zien zijn.

Zingende rietvogels
Zingende rietvogels
Zingende rietvogels

2. Zingende rietvogels

In het voorjaar en de zomer zit het hier vol met kleine rietvogels zoals de kleine karekiet, blauwborst, rietzanger of rietgors. Ze zitten hier vrolijk in het riet te zingen. Het geluid van één rietvogel is niet te missen: de snorrende zang van de snor. Let maar eens goed op!

Blauwborst
Blauwborst

3. Blauwborst

Van alle rietvogels springt de blauwborst misschien wel het meest in het oog. Met zijn kobaltblauwe borst en oranje veren valt de goed op tussen de rietstengels. Maar je hoeft niet altijd gefocust te zijn op de rietkragen. Een deel van zijn leven brengt de blauwborst namelijk op de grond door, mede door zijn menukaart waar insecten, spinnen, wormen en slakken op staan. Vliegend over de rietpluimen, landt hij met gespreide staart en vleugels waardoor je kort de roestrode / oranje staartveren ziet. De blauwborst is de eerste van de rietvogels die na een lange reis vanuit Afrika terugkeren naar Nederland. Ze vliegen 3000 kilometer. Best ver voor een vogeltje van 13 cm!

Praktische informatie

  • Honden niet toegestaan

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda