Wandelen

Wandelroute Groene Jonker: vogels

  • Honden niet toegestaan
Wandelen

Wandelroute Groene Jonker: vogels

De lepelaar, blauwborst, geoorde fuut, snor, kleine karekiet, grutto, zwarte stern… De Groene Jonker zit vól met bijzondere vogels. Je verrekijker mag tijdens deze wandeling niet ontbreken.

In de hoogtijdagen kun je in de Groene Jonker wel 100 verschillende vogelsoorten tegenkomen. Wat maakt dit natuurgebied toch zo ontzettend aantrekkelijk voor deze vogels? Ten eerste vind je hier een afwisseling aan water, riet en graslanden. Voor ieder wat wils!

Het tweede pluspunt is dat de Groene Jonker vlak bij het moerasgebied de Nieuwkoopse Plassen ligt. Vogels die in de Nieuwkoopse Plassen broeden, zoals de lepelaar, komen naar de Groene Jonker om voedsel te zoeken. Handig, zo’n restaurant naast de deur!

3,3 km wandelen

De wandelroute is ongeveer 3,3 kilometer lang en loopt over onverhard wandelpad. Deze is alleen toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Huisregels

De route

 Startpunt

1Welkom in de Groene Jonker!

De Groene Jonker is een bijzonder natuurgebied: je komt compleet tot rust tussen de ruisende rietkragen. Af en toe wel even nodig, hier in de Randstad. Wandelend over de paden zitten de vogels in het riet, dobberen ze op de plas of vliegen ze in de lucht. Elk jaargetijde zijn hier grote aantallen vogels te bewonderen. Tijdens deze wandelroute zoomen we in op de vogels die in de lente en zomer hier te zien zijn.

Welkom in de Groene Jonker!
Welkom in de Groene Jonker!
Welkom in de Groene Jonker!
Welkom in de Groene Jonker!

2Zingende rietvogels

In het voorjaar en de zomer zit het hier vól met kleine rietvogels zoals de kleine karekiet, blauwborst, rietzanger of rietgors. Ze zitten hier vrolijk in het riet te zingen. Het geluid van één rietvogel is niet te missen: de snorrende zang van de snor. Let maar eens goed op!

Zingende rietvogels
Zingende rietvogels
Zingende rietvogels
Zingende rietvogels
Zingende rietvogels
Zingende rietvogels

3Blauwborst

Van alle rietvogels springt de blauwborst misschien wel het meest in het oog. Met zijn kobaltblauwe borst en oranje veren valt de goed op tussen de rietstengels. Maar je hoeft niet altijd gefocust te zijn op de rietkragen. Een deel van zijn leven brengt de blauwborst namelijk op de grond door, mede door zijn menukaart waar insecten, spinnen, wormen en slakken op staan. Vliegend over de rietpluimen, landt hij met gespreide staart en vleugels waardoor je kort de roestrode / oranje staartveren ziet. De blauwborst is de eerste van de rietvogels die na een lange reis vanuit Afrika terugkeren naar Nederland. Ze vliegen 3000 kilometer. Best ver voor een vogeltje van 13 cm!

Blauwborst
Blauwborst
Blauwborst
Blauwborst

4Lepelaar

Met zijn grote witte kuif en snavel in de vorm van een lepel is de lepelaar een bijzondere verschijning. Hij ziet er zelfs een beetje tropisch uit! En toch vertoeft de lepelaar in de zomer het allerliefste in de moerassen van West-Europa. Sterker nog, in Nederland broedt zelfs het grootste deel van de West-Europese populatie. Ook in de Nieuwkoopse Plassen zit een broedkolonie. De lepelaars slapen in de Nieuwkoopse Plassen, maar zoeken naar eten in de Groene Jonker. Zeker als er meer vogels teruggekeerd zijn uit Afrika, kun je ze het beste vanaf het wandelpad in de Groene Jonker spotten. Kijk ook eens omhoog, misschien zie je er wel een paar overvliegen! 

Lepelaar
Lepelaar
Lepelaar
Lepelaar

5Eenden

Op de plassen van de Groene Jonker dobberen honderden eenden, ook in de zomer. Tafeleend, wilde eend, kuifeend, bergeend. In de modder en slikkige gebieden zul je vooral de bergeend zien. Slakjes en wormen staan op zijn menu. Met zijn zwart-witte verenkleed en rode snavel heeft hij een opvallend uiterlijk. Ook is hij grotere dan andere eendensoorten waardoor hij verwart kan worden met een gans.

Eenden
Eenden
Eenden
Eenden
Eenden
Eenden

6Geoorde fuut

Zie jij een zwarte vogel met een fel-, maar dan ook echt, felrood oog? En heeft ie ook nog eens geelgoude oorpluimen? Dan kijk je naar een zeldzame geoorde fuut! Net als zijn algemeen voorkomende broertje, de normale fuut, draagt deze vogel zijn kuikens op de rug. Zo is het kuikentje veilig voor rovers zoals de snoek.

Geoorde fuut
Geoorde fuut
Geoorde fuut
Geoorde fuut

7Wulp

Hoe herken jij de wulp? ‘De wulp wijst met zijn snavel naar zijn gulp.’ En zo is het maar net. Met deze snavel zoekt hij naar regenwormen en andere ongewervelden. Door zijn lange snavel komt hij ook bij de beestjes die diep in de grond verstopt zitten.

Wulp
Wulp
Wulp
Wulp

8Grutto

Grutto-grutto, roept hij tijdens zijn vlucht. In de eerste periode na zijn terugkomst uit Afrika (februari / maart) kun je in de Groene Jonker grote groepen grutto’s zien. De vogels verzamelen zich hier om in een sociaal onderonsje later pas uit te wijken naar broedgronden ergens anders in de omgeving. Tot die tijd zoekt onze nationale vogel in laag water naar een lekker hapje.

Grutto
Grutto
Grutto
Grutto

9Roofvogels

Vliegen er in de verte ineens wat vogels op? Grote kans dat er een jager in de lucht zweeft. De Groene Jonker is vogelrijk en daarom ideaal voor roofvogels als de havik of slechtvalk. Zij komen naar het natuurgebied om een smient of gans te pakken en gaan niet weg voordat ze beet hebben. De slechtvalk is het snelste dier op aarde en kan wel snelheden tot 260 km/uur halen!

Roofvogels
Roofvogels
Roofvogels
Roofvogels

10Zwarte stern

De zwarte stern is een van de vogels die broedt in de Nieuwkoopse Plassen en voedsel zoekt in de Groene Jonker. Na een winter in West-Afrika te hebben doorgebracht, komt deze zeldzame moerasvogel rond de maand mei terug om te broeden. Alleen zijn de broedmogelijkheden voor de zwarte stern de afgelopen decennia flink afgenomen in ons land. De typische moerasvogel gebruikt namelijk de waterplant krabbenscheer om een nestje te maken. Krabbenscheer gedijt alleen in heel schoon water. Door verslechterde waterkwaliteit in de vorige eeuw is er nu minder krabbenscheer te vinden in de laagveenstreken en rivierengebieden in Nederland. De vrijwilligers van Natuurmonumenten en de boswachters steken daarom elk jaar veel tijd en energie in het maken en uitzetten van broedvlotjes voor de zwarte sterns op de Nieuwkoopse Plassen. De sterns maken hier dankbaar gebruik van! Zelfs nu de waterkwaliteit verbetert en de krabbenscheer terugkeert. De zwarte sterns zijn verwend en gebruiken nu het liefst alsnog de matjes!

Zwarte stern
Zwarte stern
Zwarte stern
Zwarte stern
Zwarte stern
Zwarte stern

11Eindpunt

Dit is het eindpunt van de wandeling! Heb je genoten van de wandeltocht? Help mee om de Nieuwkoopse Plassen te beschermen! De boswachters van Natuurmonumenten werken hard om de Nieuwkoopse Plassen mooi te houden. Dit kunnen ze niet zonder jouw bijdrage. Steun de natuur en word lid van Natuurmonumenten.

Zin om nog iets anders te doen in Nieuwkoop? Kijk eens in de route-app voor meer routes in de buurt.

Eindpunt
Eindpunt
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.