Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Oostelijke Vechtplassen

Spiegelplas

Spiegelplas

Welkom in de Spiegelplas

Als ik aan de Spiegelplas denk, dan zie ik kristalhelder water, fraai begroeide oevers en schilderachtige vergezichten voor me.

Fokke de Vries
Fokke de Vries

Boswachter van dit gebied

Meer over Spiegelplas
 • Nieuws
 • Routes
 • Over het gebied

  Hier kan je wandelen, fietsen, zwemmen en zelfs duiken. De Spiegelplas hoort bij de Vechtplassen en ligt in de buurt van Hilversum.

  De Spiegelplas is onderdeel van de Spiegel- en Blijkpolder. Dit natuur- en recreatiegebied was in de middeleeuwen nog een drassig veengebied. Het moeras werd ingepolderd en het veen afgegraven. Door zandwinning is de Spiegelpas daarna verder uitgediept. Op sommige plaatsen is de Spiegelplas nu wel 45 meter diep.

  Zwemmen en duiken

  Zwemmen is in de Spiegelplas toegestaan. Er zijn in ons land weinig zwemlocaties die zo fraai opgaan in hun natuurlijke omgeving. De plas is over het water bereikbaar via de sluis ten noorden van de plas naar de Vecht. Per fiets is het bereikbaar via de Vechtplassenroute. Er wordt in deze plas veel gedoken vanwege de diepte en het zeldzaam heldere water. De duikers hebben kans op rivierdonderpad, rivierkreeft of een kleine modderkruiper. Ook snoek, paling en snoekbaars zijn regelmatig te zien.

  Rietzanger

  Enkele oevers van de Spiegelplas zijn begroeid met riet en moerasbos. In het riet broeden kleine karekiet en rietzanger. In de plas liggen enkele opgespoten zandeilandjes. Deze zijn begroeid met hoge elzen en wilgen.

 • Wandelen

  Wandelroute Ankeveense Plassen

  Maak een prachtige rondwandeling van ongeveer 11 km door een zeer Hollands landschap. Geniet van het waterrijke gebied en kom vogels spotten.

  • 11.27 km
 • Fietsen

  Fietsroute Vechtplassen vlak bij Hilversum

  Fiets langs plassen, slootjes en sappige graslanden! En stap eens af bij landhuis, kasteel of fort.

  • 28.63 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   Strandje Spiegelplas
  • Googpad, Nederhorst den Berg (NH)
  • Volg vanaf de parkeerplaats bij de Randweg het zandpad oostwaarts. Het zandstrand bevindt zich na anderhalve kilometer aan uw linkerhand. Een hele tippel met tas en dreumes.

  Toegankelijkheid

  Huisregels

  Spiegelplas

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  logo