Natuurgebied

Spiegelplas

Bezoekersinformatie

Spiegelplas

Welkom in Spiegelplas

Hier kan je wandelen, fietsen, zwemmen en zelfs duiken. De Spiegelplas hoort bij de Vechtplassen en ligt in de buurt van Hilversum.

Natuurmonumenten

Boswachter van dit gebied

Meer over Spiegelplas

Over het gebied

Hier kan je wandelen, fietsen, zwemmen en zelfs duiken. De Spiegelplas hoort bij de Vechtplassen en ligt in de buurt van Hilversum.

De Spiegelplas is onderdeel van de Spiegel- en Blijkpolder. Dit natuur- en recreatiegebied was in de middeleeuwen nog een drassig veengebied. Het moeras werd ingepolderd en het veen afgegraven. Door zandwinning is de Spiegelpas daarna verder uitgediept. Op sommige plaatsen is de Spiegelplas nu wel 45 meter diep.

Zwemmen en duiken

Zwemmen is in de Spiegelplas toegestaan. Er zijn in ons land weinig zwemlocaties die zo fraai opgaan in hun natuurlijke omgeving. De plas is over het water bereikbaar via de sluis ten noorden van de plas naar de Vecht. Per fiets is het bereikbaar via de Vechtplassenroute. Er wordt in deze plas veel gedoken vanwege de diepte en het zeldzaam heldere water. De duikers hebben kans op rivierdonderpad, rivierkreeft of een kleine modderkruiper. Ook snoek, paling en snoekbaars zijn regelmatig te zien.

Rietzanger

Enkele oevers van de Spiegelplas zijn begroeid met riet en moerasbos. In het riet broeden kleine karekiet en rietzanger. In de plas liggen enkele opgespoten zandeilandjes. Deze zijn begroeid met hoge elzen en wilgen.