Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute De Koploper in de duinen van Goeree (deel 2)

Waar: Duinen van Goeree

Koploper 2
2 uur 29
7,44 km
  • Honden mogen alleen los op aangegeven locaties

Over de route

In de duinen van Goeree op het voormalig Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee wandel je De Koploper, een wandeltocht van 20 kilometer met fantastisch uitzicht over slikken, schorren en kronkelende kreken. Bij deze route wandel je niet alleen door natuur maar bezoek je ook het pittoreske vissersdorp Goedereede-Havenhoofd.

Kom lekker uitwaaien aan de kust van Zuid-Holland. Deze wandeltocht loopt dwars door duinen, langs het strand, door bos en gaat door het ongerepte gebied de Kwade Hoek.

Kom je hier in de herfst of in de winter, zorg dan voor goede waterdichte wandelschoenen of laarzen. De Kwade Hoek ligt in een buitendijks natuurgebied waardoor het behoorlijk nat kan zijn in die periode van het jaar.

Dit is het tweede deel van de route de Koploper. Het eerste deel van deze in totaal 20 km lange route vind je ook op de website.

De route is gemarkeerd met blauwe paaltjes.

Waar kun je starten

Duinen van Goeree
Startpunt

Parkeerplaats Buitenhaven Stellendam

Wat kom je onderweg tegen?

Strand

1. Strand

Nergens kun je beter uitwaaien dan op het strand! De zeehonden doen het langs deze kust de laatste jaren weer uitstekend. Ze nemen elk jaar in aantal toe. In grote groepen kun je ze (met laag water) op de zandplaten ver in zee zien rusten.

Het schor
Het schor

2. Het schor

Hier broeden 's zomers allerlei weidevogels. Ook vogels die ergens anders broeden komen hier om voedsel te zoeken. Zoals de aalscholvers, lepelaars en kleine zilverreigers die broeden in Voornes Duin. ’s Winters is hier ook veel te zien. Duizenden vogels waaronder smienten, brand-, kol- en grauwe ganzen komen naar ons land om hier te overwinteren. Vaak jaagt de bruine kiekendief laag over het rietland langs het koeiengebied.

uitkijkpunt Kwade Hoek

3. Vogels kijken

Je wandelt nu door een deel met struiken en bos. Bij het uitkijkpunt heb je een weids uitzicht over de Kwade Hoek en zie je de Noordzee. Helemaal in de verte zie je de lichtjes van de Tweede Maasvlakte. Luister goed tijdens je wandeling, misschien hoor je de nachtegaal of de grasmus. 

Op het strand en bij de Kwade Hoek is het vooral in het winterhalfjaar druk met vogels. Lepelaars zoeken er voedsel, net als scholeksters en allerlei strandlopers.

Op de kruising van de Stellingweg naar de Helmdijk, kun je je route uitbreiden met de Koploper deel 1. Je slaat dan rechtsaf in plaats van links en pakt vanaf de parkeerplaats Kwade Hoek de blauwe route weer op. Let er wel op dat je met deze uitbreiding je wandeling 10 kilometer langer maakt.

 

Praktische informatie

  • VVV Goeree-Overflakkee

  • Parkeerplaats Kwade Hoek

  • Ouddorp, parkeerplaats Oosterweg/Vrijheidsweg

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda