Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Scheelhoekbos-kort, Goeree-Overflakkee

Waar: Scheelhoek

boswei scheelhoek
40 minuten
2 km
  • Honden welkom, mits aan de lijn

Over de route

Maak een boswandeling in een omgeving die ooit onder invloed stond van de zee. Rond 1870 is op deze plek een dynamisch zandplaatje ontstaan in het Haringvliet (dat toen nog in open verbinding stond met de Noordzee): dit is de Scheelhoek. Door het inpoten van riet en biezen werd het zand vastgelegd. Toen begin jaren ’60 de Haringvlietdam werd aangelegd, werd de zandplaat als werkeiland gebruikt. Daarna werd een gedeelte van de Scheelhoek ingeplant met bomen en ontwikkelde zich tot bos.

Rietmoeras

Tijdens de wandeling heb je mooi uitzicht over het gedeelte van Scheelhoek dat nog groot rietmoeras is. Er is naast deze korte route ook een wandelroute Scheelhoekbos-lang, inclusief een uitstapje naar het Kiekgat, aan de Noordzeezijde van de Haringvlietdam. Ook hier zitten volop riet- en watervogels.  

Praktisch

  • Honden mogen mee, mits aangelijnd
  • De route is met groene pijltjes gemarkeerd.
  • Het pad is onverhard
  • Check jezelf na afloop altijd op teken.

Waar kun je starten

Scheelhoek
Startpunt

Parkeerplaats Scheelhoekbos, Stellendam

Wat kom je onderweg tegen?

een jonge specht  zegt even koekoek
Abeel

1. Spechten

In het vroege voorjaar is er een grote kans dat je in dit deel van het bos grote bonte spechten hoort roffelen. Dat doen de mannetjes om de aandacht te trekken van een potentiële partner. Ook pikken de spechten in stammen om insecten te vinden onder de schors, en natuurlijk om een nestgat te maken. Langs de kant van het pad zie je waarom het voor deze vogels goed toeven is. Hier groeien veel abelen, een zachte boomsoort waar grote bonte spechten graag hun nest in bouwen.

boswei scheelhoek

2. Boswei

Langs de wei in het bos zie je mooi de verschillende bomen die zijn aangeplant. Links vind je wilgen, de plantrijen zijn nog duidelijk herkenbaar. Meer naar rechts zie je een mix van populier, els, eik, esdoorn, meidoorn en wilg. Aan de kant van het pad staan elzen die regelmatig worden geknot. Dit gebeurt om ervoor te zorgen dat de bijzondere planten in de wei voldoende licht krijgen.

Uitzicht op Scheelhoek
Kleine karekiet
Bruine kiekendief in actie

3. Uitkijkpunt Scheelhoek

Je kijkt hier uit over 337 ha rietmoeras van de Scheelhoek. Hier vond nog tot 2018 rietoogst plaats, waarbij rietsnijders het riet elk jaar gedeeltelijk oogstten. Het laatst geoogste riet is gebruikt bij de bouw van het naastgelegen Vogelobservatorium Tij. Nu mag het riet een aantal jaren verruigen. Hierdoor ontstaat overjarig riet, waardoor het geschikter wordt als broedplaats voor vogels. Onder andere roerdomp, grauwe gans, rietgans, baardmannetje, snor, rietzanger en kleine karekiet hebben zich al als broedvogel gevestigd. Natuurmonumenten gaat het riet nu indien nodig nog gefaseerd eens in de 4 à 5 jaar maaien om het gebied open te houden en vorming van bos te voorkomen.

Het water rechts is het Zuiderdiep, waarlangs Jersey-koeien grazen. Hier kun je zeker ’s winters nog wel eens een ree spotten.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda