Fietsen

Fietsroute naar de Kwade Hoek

Fietsen

Fietsroute naar de Kwade Hoek

Vaar met de Expeditie Haringvliet naar Stellendam! Vanaf de binnenhaven fiets je op eigen gelegenheid naar het bijzondere natuurgebied de Kwade Hoek.

De Kwade Hoek is een buitendijks ruig natuurgebied. Van kaal strand, beginnende duintjes tot weelderig struikgewas. Er vliegen bruine kiekendieven, bloeien talloze orchideeën. Je komt hier terecht in een adembenemend landschap!

Beleef het Haringvliet

In het kader van het Droomfondsproject Natuurherstel Haringvliet nemen we deze zomer mensen mee naar het Haringvliet! Via de Expeditie Haringvliet  kom je op bijzondere plekken, zoals Kwade Hoek, Quackjeswater en Tiengemeten.

Speciaal voor jou hebben we deze route uitgezet. Je kunt er ook voor kiezen om een georganiseerde route te boeken. 

Neem vooral je eigen fiets mee; deze kan tegen vergoeding aan boord van de schepen.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

De route

 Startpunt

1Startpunt

Welkom aan vaste wal! Vanaf de aanlegsteiger Stellendam neem je de Noordzeeroute over de sluis. Bij de rotonde rechtsaf: Meester Snijderweg in. Fietspad blijven volgen langs buitenhaven Stellendam

Startpunt
Startpunt

2Alle soorten en maten

Je kunt hier de met asfalt bedekte havenpier even op fietsen. Het is zeker de moeite waard, want je hebt hier een prachtig zicht over de slikken van de Kwade Hoek. Bij laag water zie je veel voedselzoekende vogels, zoals de scholekster, strandloper en lepelaar. In het voorjaar en de zomer vissen sterns naar een lekker hapje. In de nazomer kom je hier eenden, zaagbekken en meeuwen tegen.Let ook eens op de verschillende vormen en maten van de snavels. Vogels eten allemaal ander voedsel. Zelfs in één type natuurgebied hebben ze allemaal een andere voorkeur. Om precies die ene pier, dat kokkeltje of garnaal te vangen, heb je ander gereedschap nodig. En dat is precies wat een snavel voor een vogel is: handig gereedschap.Volg de Meester Snijderweg. Waar deze een bocht maakt, wordt het Haveneind: volg deze, na 200m. rechtsaf de Breenstraat in.

Alle soorten en maten
Alle soorten en maten
Alle soorten en maten
Alle soorten en maten
Alle soorten en maten
Alle soorten en maten

3Havenhoofd

Je bent hier in een echt gehucht aan de voet van de duinen. In de Tweede Wereldoorlog werd Havenhoofd met de grond gelijkgemaakt in verband met de aanleg van de Atlantikwall, de Duitse kustverdedigingslinie. De haven werd gebruikt voor aanvoer van onder andere zand, cement en kiezelstenen. Na de oorlog is Havenhoofd opnieuw opgebouwd.Aan het eind van de Breenstraat direct rechts de Stellingweg in. Na ca 1 km. rechtsaf Het Plaatje in.

Havenhoofd
Havenhoofd

4Bosvogels

Dit deel van de tocht gaat door flink begroeid gebied. In de zomer hoor je hier de zeldzame zomertortel. Soorten als de grote bonte specht en groene specht broeden hier. Net als een heleboel kleine zangvogels.Je kunt op een duinovergang even stoppen en een kijkje nemen op zo’n overgang: prachtig zicht over het schor van de Kwade Hoek!Het Plaatje geeft na 100m. toegang tot parkeerterrein Kwade Hoek (eindpunt). Hier kun je de fiets stallen en wandelen. Ook kun je eventueel een deel verder fietsen op de Kwade Hoek.

Bosvogels
Bosvogels
Bosvogels
Bosvogels
Bosvogels
Bosvogels

5Wandelen op de Kwade Hoek

De Kwade Hoek is een ongerept buitendijks natuurgebied. Wind en water bepalen hier nog het landschap. Droge stukken en valleien staan vol bloeiende planten. In de struiken zitten allerlei zangvogels als nachtegaal, roodborsttapuit en cetti’s zanger. Je kunt tot op het strand wandelen en genieten van dit landschap. Kijk hier voor de wandelroute over de Kwade Hoek >Route terug: in omgekeerde richting volgen naar aanlegsteiger Waterbus. (Of kies zelf een aangepaste route).

Wandelen op de Kwade Hoek
Wandelen op de Kwade Hoek
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.