Ga direct naar inhoud
Terug

Fietsroute vanaf Tij naar de Kwade Hoek, Goeree-Overflakkee

Waar: Scheelhoek

Kwade Hoek
40 minuten
8 km

Over de route

De binnenhaven bij Stellendam is een mooi punt om hiervandaan het natuurgebied de Kwade Hoek te ontdekken per fiets. Voordat je op de fiets stapt, moet je eerst een bezoek brengen aan het vogelobservatorium Tij. Dit bijzondere eivormige vogelobservatorium is in april 2019 geopend in het kader van het Droomfonds Haringvliet . Via een pad met doorkijkjes, vlonders en sporen van ree en bever kom je in vogelobservatorium Tij uit.

Na je bezoek aan Tij kun je per fiets de Kwade Hoek gaan ontdekken. De Kwade Hoek is een buitendijks ruig natuurgebied. Van kaal strand, beginnende duintjes tot weelderig struikgewas. Er vliegen bruine kiekendieven, bloeien talloze orchideeën. Je komt hier terecht in een adembenemend landschap!

De Kwade Hoek maakt onderdeel uit van het natuurgebied Duinen van Goeree op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee. Hier vind je slikken, schorren en kronkelende kreken, maar ook mooie dorpen als Ouddorp, Goedereede en het pittoreske vissersdorp Goedereede-Havenhoofd.

Waar kun je starten

Scheelhoek
Startpunt

Parkeerplaats Vogelobservatorium Tij

Wat kom je onderweg tegen?

 Startpunt

1. Startpunt

Bij de Marinahaven in Stellendam kun je de auto parkeren. Voordat je aan de fietstocht begint, moet je eerst een bezoek brengen aan het vogelobservatorium Tij. Deze bereik je vanaf de parkeerplaats via een wandelroute. Via een pad met doorkijkjes, vlonders en sporen van ree en bever kom je in vogelobservatorium Tij uit. 

Na je bezoek aan Tij volg je per fiets de Noordzeeroute over de sluis. Bij de rotonde rechtsaf: Meester Snijderweg in. Fietspad blijven volgen langs buitenhaven Stellendam.

Alle soorten en maten
Alle soorten en maten
Alle soorten en maten

2. Alle soorten en maten

Je kunt hier de met asfalt bedekte havenpier even op fietsen. Het is zeker de moeite waard, want je hebt hier een prachtig zicht over de slikken van de Kwade Hoek. Bij laag water zie je veel voedselzoekende vogels, zoals de scholekster, strandloper en lepelaar. In het voorjaar en in de zomer vissen sterns naar een lekker hapje. In de nazomer kom je hier eenden, zaagbekken en meeuwen tegen. Let ook eens op de verschillende vormen en maten van de snavels. Vogels eten allemaal ander voedsel. Zelfs in één type natuurgebied hebben ze allemaal een andere voorkeur. Om precies die ene pier, dat kokkeltje of garnaal te vangen, heb je ander gereedschap nodig. En dat is precies wat een snavel voor een vogel is: handig gereedschap.



Volg de Meester Snijderweg. Waar deze een bocht maakt, wordt het Haveneind: volg deze, na 200m. rechtsaf de Breenstraat in.

Havenhoofd

3. Havenhoofd

Je bent hier in een echt gehucht aan de voet van de duinen. In de Tweede Wereldoorlog werd Havenhoofd met de grond gelijkgemaakt in verband met de aanleg van de Atlantikwall, de Duitse kustverdedigingslinie. De haven werd gebruikt voor aanvoer van onder andere zand, cement en kiezelstenen. Na de oorlog is Havenhoofd opnieuw opgebouwd.

Aan het eind van de Breenstraat direct rechts de Stellingweg in. Na ca 1 km. rechtsaf Het Plaatje in.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda