Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Scheelhoek

Scheelhoek

Vogelrijkdom achter de sluizen

Als vogelliefhebber ben ik hier helemaal op mijn plek. Apetrots ben ik op het vogelobservatorium Tij. Het ziet eruit als een enorm ei van een grote stern. Het unieke bouwwerk is op zichzelf al een bezoek waard. Dit is echt een enorme aanwinst voor de beleving van het Haringvliet.

Jan de Roon
Jan de Roon

Boswachter van dit gebied

Meer over Scheelhoek

Over het gebied

Een verrekijker komt goed van pas wanneer je gaat wandelen in de natuur rondom vogelreservaat Scheelhoek. En je kunt er verschillende plaatsen bezoeken! Uiteraard het bijzondere vogelobservatorium Tij, maar ook de Zuiderdiepgorzen en het Scheelhoekbos met een uitkijkpunt over het rietmoeras.

Sluizen op een kier

Scheelhoek is een belangrijk vogelreservaat, net achter de Haringvlietsluizen op Goeree-Overflakkee (ZH). Scheelhoek was vroeger een zandplaat in de monding van het Haringvliet. Bij vloed stond het gebied onder zout water. Door de aanleg van de Haringvlietdam- en sluizen in 1970 verdween de invloed van getijden en van zout water. Vanaf januari 2019 gaan de sluizen regelmatig een klein stukje open en kan het water dat langs Scheelhoek stroomt, brak worden. Trekvissen kunnen eindelijk weer de Rijn en Maas op zwemmen om zich voort te planten in Duitsland en Frankrijk.

Uitzicht vogelobservatorium

Deltanatuur

De voorzichtige opening van de sluizen sluit aan bij onze ambitie om de natuur die hoort bij een delta te herstellen. Hieraan werken we samen met andere natuurorganisaties met financiële steun van de Nationale Postcode Loterij. Scheelhoek is uitgebreid, we passen de Korendijkse Slikken aan aan de dynamiek van het water. En eerder vormden we Tiengemeten om naar een natuureiland. Allemaal om de natuur, die door de deltawerken onder druk is komen te staan, weer de ruimte te geven.

Vogelobservatorium

Het vogelreservaat Scheelhoek is niet toegankelijk voor bezoekers. Wel kun je vogels spotten vanaf het splinternieuwe vogelobservatorium aan de Zuiderdiepweg. Vanuit dit bouwwerk kijk je uit op duizenden broedende grote sterns. Ook vanaf de uitkijkheuvel in het Scheelhoekbos bij Stellendam kun je de vogels van het reservaat bekijken zonder ze te storen.

Wandelroute

Het bos zelf is ook rijk aan vogels. Ze zoeken hier voedsel en een schuilplaats. In het voorjaar zitten de bomen vol zingende vogels. Door dit jonge en gevarieerde bos loopt een wandelroute.

Haringvlietsluizen

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Scheelhoek

Nieuws

Direct naar

Scheelhoek

Wat wij hier doen

Rust in het vogelreservaat

Vogels staan centraal in Scheelhoek. Wij zorgen dat de kern van het natuurgebied rustig blijft voor alle riet- en moerasvogels die hier broeden en voedsel zoeken. Op kale eilandjes in het Haringvliet broeden zeldzame kustbroedvogels zoals de grote stern in alle rust. Natuurmonumenten houdt de eilandjes vrij van vegetatie, zodat de vogels een kale bodem vinden als ze in het voorjaar terugkomen uit Afrika. Deze vogelrijkdom is prachtig te bekijken vanuit vogelobservatorium Tij. En rond het Zuiderdiep hebben we er in 2019 in het kader van het Droomfonds Haringvliet de gloednieuwe natuur van de Zuiderdiepgorzen erbij gekregen. De open en waterrijke natuur is ideaal gebied voor vogels op hoge poten zoals kluut, tureluur en grutto.

Word lid