Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Scheelhoek

Scheelhoek

Vogelrijkdom achter de sluizen

Als vogelliefhebber ben ik hier helemaal op mijn plek. Zeker nu we meer ruimte en rust voor vogels kunnen creëren. Apetrots ben ik op het nieuwe uitkijkpunt, vogelobservatorium Tij. Het ziet eruit als een enorm ei van een grote stern. Dit kun je nergens anders vinden.

Ted Sluijter
Ted C.J.Sluijter

Boswachter van dit gebied

Meer over Scheelhoek

Uitkijkpunt Scheelhoekbos

Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over het moeras van Scheelhoek, waar veel vogels broeden, zoals blauwborst, kleine karekiet, baardmannetje en bruine kiekendief.

Bekijk de vogels van Scheelhoek

Grote stern

Vanaf 2019 kun je in het nieuwe vogelobservatorium van heel dichtbij duizenden broedparen grote sterns zien.

filter plus

Vogelobservatorium Tij

Deze bijzondere vogelkijkplek ligt aan de broedeilandjes voor Scheelhoek in Stellendam en biedt een fantastisch uitzicht op de deltanatuur van het Haringvliet en haar vogelrijkdom.

Bezoek Tij
filter plus
Scheelhoek

De mooiste routes

 • Fietsen

  Fietsroute naar de Kwade Hoek

  Vanaf de binnenhaven Stellendam fiets je op eigen gelegenheid naar het bijzondere natuurgebied de Kwade Hoek. De haven van Stellendam wordt in de periode juni-september 2019 aangedaan door de vaartocht 'Expeditie Haringvliet'.

  • 8 km
 • Fietsen

  Fietroute langs de planten en dieren op Goeree

  Neem je kijker mee, want op de zandplaten bij de brede Zuid-Hollandse stranden kun je zeehonden zien zonnen. Ook in de duinen van Goeree is van alles te ontdekken. Je fietst langs de Springertduinen naar de Westhoofdvallei.

  • 36.8 km
 • Over het gebied

  Een verrekijker komt goed van pas wanneer je gaat wandelen in de natuur rondom vogelreservaat Scheelhoek. Schuwe vogels als de tureluur, bruine kiekendief en de blauwborst hebben zich goed verstopt in het vogelreservaat.

  Sluizen op een kier

  Scheelhoek is een belangrijk vogelreservaat, net achter de Haringvlietsluizen op Goeree-Overflakkee (ZH). Scheelhoek was vroeger een zandplaat in de monding van het Haringvliet. Bij vloed stond het gebied onder zout water. Door de aanleg van de Haringvlietdam- en sluizen in 1970 verdween de invloed van getijden en van zout water. In september 2018 gaan de sluizen een klein stukje open en kan het water dat langs Scheelhoek stroomt, brak worden. Trekvissen kunnen eindelijk weer de Rijn en Maas op zwemmen om zich voort te planten in Duitsland en Frankrijk.

  Haringvlietsluizen

  Deltanatuur

  De voorzichtige opening van de sluizen sluit aan bij onze ambitie om de natuur die hoort bij een delta te herstellen. Hieraan werken we samen met andere natuurorganisaties met financiële steun van de Nationale Postcode Loterij. Scheelhoek is uitgebreid, we passen de Korendijkse Slikken aan aan de dynamiek van het water. En eerder vormden we Tiengemeten om naar een natuureiland. Allemaal om de natuur, die door de deltawerken onder druk is komen te staan, weer de ruimte te geven.

  Vogelobservatorium

  Het vogelreservaat Scheelhoek is niet toegankelijk voor bezoekers. Wel kun je vogels spotten vanaf het splinternieuwe vogelobservatorium aan de Zuiderdiepweg. Vanuit dit bouwwerk kijk je uit op duizenden broedende grote sterns. Ook vanaf de uitkijkheuvel in het Scheelhoekbos bij Stellendam kun je de vogels van het reservaat bekijken zonder ze te storen.

  Uitzicht vogelobservatorium

  Wandelroute

  Het bos zelf is ook rijk aan vogels. Ze zoeken hier voedsel en een schuilplaats. In het voorjaar zitten de bomen vol zingende vogels. Door dit jonge en gevarieerde bos loopt een wandelroute.

  Bezoekersinformatie

  Extra informatie

  Geschikt voor rolstoelDe Scheelhoek is te overzien de uitkijkheuvel in Scheelhoekbos. Er loopt een groene en gele wandelroute door het Scheelhoekbos. Startpunt: vanaf de parkeerplaatsen. De route is onverhard, maar toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens.
  Vogelobservatorium Tij is niet toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens.
  Er loopt een half verhard wandel- en fietspad door de Zuiderdiepgorzen, toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens. Ook is het nabijgelegen uitkijkplateau aan de Zuiderdiepweg toegankelijk.
   Groepsactiviteiten niet toegestaan zonder toestemmingWil je een (sport)activiteit of evenement organiseren in dit natuurgebied? Vraag dan eerst toestemming aan via www.natuurmonumenten.nl/toestemming

   Direct naar

   Scheelhoek

   Wat wij hier doen

   Rust in het vogelreservaat

   Vogels staan centraal in Scheelhoek. Wij zorgen dat de kern van het natuurgebied rustig blijft voor alle riet- en moerasvogels die hier broeden en voedsel zoeken. Op kale eilandjes in het Haringvliet broeden zeldzame kustbroedvogels zoals de grote stern in alle rust. Natuurmonumenten houdt de eilandjes vrij van vegetatie, zodat de vogels een kale bodem vinden als ze in het voorjaar terugkomen uit Afrika. Deze vogelrijkdom is prachtig te bekijken vanuit vogelobservatorium Tij. En rond het Zuiderdiep hebben we er in 2019 in het kader van het Droomfonds Haringvliet de gloednieuwe natuur van de Zuiderdiepgorzen erbij gekregen. De open en waterrijke natuur is ideaal gebied voor vogels op hoge poten zoals kluut, tureluur en grutto.

   Word lid
   Scheelhoek

   Nieuws van de boswachter

   logo