Ga direct naar inhoud
Piccardthofplas

De Piccardthofplas

  Piccardthofplas, vlak onder de stad Groningen

  De bijzondere biodiversiteit van de Piccardthofplas

  Zowel boven- als onderwater is de biodiversiteit erg bijzonder, en bovendien is het water kraakhelder! Het is de enige plas in Nederland met zoete en zoute waterlagen, die zich nauwelijks met elkaar mengen. Daardoor drijven de zoete waterlagen op de zoutere waterlagen, ook wel halocline genoemd.

  Profielfoto HW
  Hanne-Wil Kievitsbosch

  Boswachter Communicatie & Beleven in Groningen en Noord-Drenthe

  Meer over De Piccardthofplas

  Over het gebied

  Ontstaan

  De Piccardthofplas is in zijn huidige vorm ontstaan rond 1958. Voorheen was het een kleine recreatieplas met de naam 'De Kolk'. Door zandwinning voor o.a. de aanleg van de A7 kreeg de plas zijn huidige vorm en naam. De plas vormt een schakel in de natte ecologische infrastructuur tussen de Drents-Groningse meren en de Friese meren.

  Het gebied heeft de status van natuurgebied. Het is daarom niet toegestaan om in de plas te zwemmen of te vissen. Een gedeelte van de Piccardthofplas is alleen te bereiken via het volkstuinencomplex 'De Piccardthof', dit is alleen toegankelijk voor de leden van de vereniging.

  Vele vogelsoorten

  Door de zoete en zoute waterlagen in het water heeft de plas bijzondere ecologische waarden. Deze overgangszones (halocline genoemd) zorgen er voor dat de plas niet snel dicht vries. In de winter is de Piccardthofplas daarom van groot belang voor pleisterende watervogels zoals dodaars, roerdomp, smient, kuifeend en de ijsvogel. In mindere mate komen ook het nonnetje, de grote zaagbek en de krooneend voor.

  Als je gelukt hebt spot je om de plas heen de ransuil, bosuil, barmsijs, bonte specht en verschillende soorten vinken. In de plas zelf zijn de paling, karper, snoek en snoekbaars aangetroffen. Ook de kleine modderkruiper, rivierdonderpad, groene kikker, ringslangen en watersalamanders zijn gesignaleerd.

  Vogelkijkscherm Piccardthofplas

  Neem je verrekijker mee en ga op zoek naar de dodaars, roerdomp of ijsvogel! Met geluk spot je langs de rand van de plas nog enige soorten vinken, de bonte specht of een ransuil.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  De Piccardthofplas

  Wat wij hier doen

  De Piccardthofplas

  Samen met het waterschap Noorderzijlvest heeft Natuurmonumenten de ecologische verbindingsroute verbeterd. Hierdoor is de doorstroming vanaf het Paterswoldse meer naar de Piccardthofplas beter gereguleerd. De watergang is verbeterd tot een bosbeek. Voordeel hier van is dat de bosbeek dieper en robuuster gemaakt is, dit zorgt er voor dat vele diersoorten (bijvoorbeeld de otter) beter kunnen migreren vanaf de Drentse Aa naar De Onlanden .