Wandelen

Wandelroute Quackstrand, Voorne-Putten

  • Honden welkom, mits aangelijnd
Wandelen

Wandelroute Quackstrand, Voorne-Putten

Aan de noordkant van het Haringvliet, vlakbij de Haringvlietdam, ligt het Quackstrand. Niet alleen is het strand zelf een fijne plek om te recreëren, de omgeving is erg geschikt om tijdens een wandeling veel van de natuur en cultuur van deze plek mee te krijgen. Een korte maar avontuurlijke route, met onder andere een struinroute door het duin, restanten van de Atlantikwall en een mooi uitzicht over het Haringvliet.

Praktisch

  • Honden mogen mee, mits aangelijnd
  • De route is met gele pijltjes gemarkeerd
  • Het pad is onverhard
  • Check jezelf na afloop altijd op teken

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

De route

 Startpunt

1Sporen uit het verleden

Let bij het verlaten van het strand even op de bijzondere verharding van de steile strandopgang. Deze stukken beton in gekke vormen betreffen eigenlijk balken van tetraëders, versperringsdriehoeken. Ze werden in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetters hier op het strand geplaatst om te voorkomen dat pantservoertuigen en landingsvaartuigen het strand konden gebruiken. Het was onderdeel van de Atlantikwall, de verdedigingslinie langs de kust van Europa. Na de oorlog kregen deze tetraëders een nuttige bestemming. 

Weg van tetraders - quackstrand
Sporen uit het verleden
tetraeders WO2
Sporen uit het verleden

2Meertje Pompstation

Dit meertje herinnert aan het voormalige Pompstation Quackjeswater. Het station pompte tot in de jaren ’50 vanuit het duinmeer Quackjeswater, aan de andere kant van de provinciale weg, drinkwater naar Hellevoetsluis. Het pompstation is al lang afgebroken, maar het huis van de voormalige beheerder staat er nog.

Het meertje is nu vooral interessant voor planten en dieren. In de rietkragen broeden karekiet en rietgors, in het meertje leven vissen en insectenlarven, die weer voedsel zijn voor onder andere fuut en dodaars.

Mannetje dodaars voert jong. Vrouwtje is al dagenlang niet gezien, dus waarschijnlijk verzorgt hij alleen het jong
Meertje Pompstation

3Grijze duinen

Langs dit pad zie je regelmatig open stukken waar zand aan de oppervlakte komt. Dit laat goed zien dat je je in een duingebied begeeft. Het duin is ontstaan toen ook dit stuk van het eiland nog volop werd beïnvloed en gevormd door de zee en de wind. De laatste tientallen jaren is het duin erg dichtgegroeid. Natuurmonument probeert de bodem pleksgewijs open en dynamisch te houden. Zo blijven hier de zogenoemde grijze duinen – een voor Europa bijzonder leefgebied – behouden voor de soorten die ervan afhankelijk zijn, zoals het duinviooltje en de blauwvleugelsprinkhaan.

Grijze duinen-resten quackstrand
Grijze duinen

4Quackstrand en Haringvliet

Het Quackstrand is een fijne plek om te recreëren, maar geeft ook een prachtig uitzicht over het Haringvliet, een voormalige zeearm die tot 1971 nog in verbinding stond met de Noordzee. Ook toen het water langzaam zoet werd, bleef het Haringvliet een natuurrijke omgeving.

Tuur eens over het water; grote kans dat je sterns of aalscholvers ziet vliegen. Of je ziet watervogels als middelste zaagbek of knobbelzwaan dobberen.

Onder water zullen komende jaren ook interessante ontwikkelingen plaatsvinden, nu de Haringvlietsluizen af en toe op een kier worden gezet. Daardoor kunnen vissen als de zalm en steur weer heen en weer trekken tussen de zoute zee en de zoete wateren in het achterland.

Quackstrand
Quackstrand en Haringvliet
Haringvlietsluizen op een kier
Quackstrand en Haringvliet
grote stern
Quackstrand en Haringvliet

5Einde route

Je nadert het einde van de route. Wil je meer zien van de duinen? In het Voornes duin, hier vlakbij, zijn meerdere wandelroutes uitgezet, onder andere rond de lepelaarskolonie in het Quackjeswater. Ook kun je de dynamische deltanatuur beleven in het nabijgelegen natuurgebied Beningerslikken.

 

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.