Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Voornes Duin

Voornes Duin Aalscholver

Ieder moment een ander landschap

In natuurgebied Voornes Duin breng ik altijd een bezoek aan het Quackjeswater en het Breede Water. Twee natuurlijke duinmeren waar ik altijd veel vogels spot. Een moment later wandel ik over het strand, door bloemrijke valleien en duingraslanden of luister ik naar zingende vogels in het struikgewas. Dat is natuurgebied Voornes Duin!

Han Meerman
Han Meerman

Boswachter van dit gebied

Meer over Voornes Duin

Wandel de Breede Waterroute

De wandelroute van de Breede Waterroute voert je langs droge duingraslanden, bloemrijke duinvalleien vol orchideeën en het grote duinmeer Breede Water. Hier bekijk je vanuit het uitkijkpunt allerlei vogels, zoals de kolonie aalscholvers!

Wandel mee

Vogels spotten rondom Quackjeswater

Wil je vogels spotten? Wandel dan de Quackroute. Beleef het duinmeer Quackjeswater en spot onderweg de ijsvogel, lepelaar of zilverreiger. Vanaf het uitkijkpunt heb je zicht op de broedkolonies van lepelaar kleine zilverreiger.

Zoek mee
filter plus

Uitzichtpunt het Groene Punt

Uitzichtpunt het Groene Punt biedt je een schitterend uitzicht over het open en begroeide duin in Voornes Duin. Vergeet je verrekijker niet: bij laag water liggen er vaak groepen zeehonden te rusten op de zandbanken.

Kijk mee
filter plus
Voornes Duin

De mooiste routes

 • Wandelen

  Wandelroute De Panroute in Voornes Duin, bij Rockanje

  Wandel de Panroute in het duingebied Voornes Duin. Deze wandelroute voert door open duin met stuivend zand.

  • 2.9 km
 • Fietsen

  Fietsroute naar Quackjeswater

  Vanaf deze oude vestingstad fiets je op eigen gelegenheid naar het bijzondere natuurgebied Quackjeswater in Voornes Duin. Van juni t/m september 2019 kun je eventueel met de Expeditie Haringvliet meevaren. De fiets kan mee.

  • 7 km
 • Over het gebied

  Natuurgebied Voornes Duin ligt op Voorne-Putten, in Zuid-Holland. Een bijzonder duingebied aan de kust, op slechts een half uur rijden vanaf Rotterdam. Voornes Duin staat bekend om de verschillende landschappen. Kom wandelen over uitgestrekte duinen, bloemrijke duingraslanden en vochtige valleien. Struin langs moeras, stille duinmeertjes en bos en ontdek de vele soorten planten en de bijzondere vogels die zich hier thuisvoelen. Net als de wandelaars, natuur- en dierenliefhebbers die graag Voornes Duin bezoeken.

  Een rijkdom aan planten

  Wist je dat meer dan de helft van alle soorten Nederlandse wilde planten voorkomen in Voornes Duin? Langs de wandelpaden bloeien bijvoorbeeld de bijzondere hondstong en koninginnekruid. In de duinvallei groeien soorten als de parnassia en slanke gentiaan. Herken je de vleeskleurige, paarse of geelwitte bloemen van de vleeskleurige orchis of een van de andere soorten orchideeën in de Schapenwei?

  Al deze planten trekken in het voorjaar veel vlinders aan. Gewone soorten, zoals de dagpauwoog. Maar ook zeldzame soorten als het koevinkje, het bont zandoogje en de kleine parelmoervlinder. Ze vliegen van bloem tot bloem om nectar te verzamelen of om hun eitjes te plaatsen.

  Voornes Duin geliefde broedplaats

  Voornes Duin is erg geliefd bij broedende vogels. Bijvoorbeeld in en rondom het Breede Water. Bij dit duinmeer broeden grote groepen aalschovers. Maar ook Bergeenden, Kuifeenden en Slobeenden brengen hier hun jongen groot. Met een beetje geluk spot je bij het duinmeer een vogel met goudkleurige ‘oortjes’: de geoorde fuut.

  Ook op andere plekken spot je veel verschillende vogels. Van roodborsttapuiten, nachtegalen en kuifeenden tot echte bosbewoners als de groene specht. Ze bouwen, net als bijna twee derde van de Nederlandse broedvogelsoorten, hun nest in natuurgebied Voornes Duin.

  Zeldzame vochtige valleien

  In Voornes Duin vind je vochtige en natte duinvalleien. Een zeldzame verschijning langs de Nederlandse kust. Dit komt door een combinatie van kalkrijk zand, een afwisselend landschap en uitgekiend beheer. In Voornes Duin wint men in tegenstelling tot veel andere duingebieden geen drinkwater.

  Waterbos

  In het Waterbos hakte men vroeger het hout van de bomen en struiken voor gebruik. Het hakhoutbos en de omgeving groeide de laatste eeuw snel dicht. Om het gebied weer open en gevarieerd te maken verwijderde Natuurmonumenten plaatselijk bomen en struiken. Hierdoor komen typische dieren en duinplanten weer terug in het gebied. We herstellen het Waterbos tot een gebied met een grote variatie aan planten en dieren. Benieuwd naar het resultaat? Kom eens wandelen door het Waterbos.

  Quackjeswater

  Het Quackjeswater is een duinmeer dat ontstond in de 17de eeuw. In de loop van de tijd vormde zich een vochtig bos rond het meer. Over het wandelpad loop je door een sprookjesachtig bos rond het meer. Hier zie je vaak verschillende vogels. Eenden broeden hier bijvoorbeeld rond het duinmeer, maar ook grotere broedvogels, zoals de blauwe reiger, lepelaar en kleine zilverreiger.

  Zilverreigers en lepelaars in het Quackjeswater

  Het Quackjeswater is de eerste plek in Nederland waar de kleine zilverreiger broedde. Deze spierwitte vogel brengt hier zijn jongen groot tussen de lepelaars. De lepelaars zijn in het voorjaar met hun kuif en lepelvormige snavel de meest opvallende vogels. Zij broeden in kolonievorm op een eiland in het duinmeer.

  Bezoekersinformatie

  Praktisch

  VVV Rockanje

  Dorpsplein 24, 3235 AD RockanjeT 0181 401 600

  Extra informatie

  Honden welkom, mits aangelijndHonden zijn welkom, mits aangelijnd. Alleen op Landgoed Strypemonde zijn honden niet toegestaan.
  Geschikt voor rolstoelVanaf Bezoekerscentrum Tenellaplas start een rolstoelroute. Het bezoekerscentrum is toegankelijk en een invalidentoilet is aanwezig. Het mulle zand maakt de overige wandelroutes ongeschikt voor rolstoelgebruikers en kinderwagens.
   Groepsactiviteiten niet toegestaan zonder toestemmingWil je een (sport)activiteit of evenement organiseren in dit natuurgebied? Vraag dan eerst toestemming aan via www.natuurmonumenten.nl/toestemming
   Voornes Duin

   Agenda

   Zwavelzwam
   zo 29 sep
   Wandelen

   Paddenstoelen zoeken in het Quackjeswater

   Ga mee op zoek naar paddenstoelen en heksenkringen in Quackjeswater in Voornes Duin tijdens deze wandeling!

   morielje
   za 12 okt
   Wandelen

   Paddenstoelen zoeken in het Waterbos

   Ga mee op zoek naar paddenstoelen en heksenkringen in het Waterbos in Voornes Duin tijdens deze wandeling!

   boomklever
   za 26 okt
   Wandelen

   Wandeling in de herfst in Quackjeswater

   Ga mee met deze herfstwandeling door Quackjeswater. Ruik, zie en beleef het najaar in dit deel van Voornes Duin!

   Direct naar

   Voornes Duin

   Wat wij hier doen

   Beheren van zeldzame natuur

   Natuurmonumenten is erg actief in Voornes Duin. Dankzij Europees geld voor het project Dutch Dune Revival herstelden we het duinlandschap op grote schaal. We verwijderden struiken en bomen zodat zonlicht weer tot op de bodem komt. Echte duinplanten en duindieren keren nu vanzelf terug. Een echte kwaliteitsimpuls! Wil je helpen om blijvend van deze topnatuur te genieten? Word vrijwilliger en help ons bij het beheren van de paden of breng de planten- en insectensoorten voor ons in kaart.

   Word lid en help mee
   Voornes Duin

   Nieuws van de boswachter

   logo