Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Breede Water in Voornes Duin

Waar: Voornes Duin

Wandelroute Breede Waterroute in Voornes Duin, bij Rockanje
1 uur 0
3 km
  • Honden welkom, mits aan de lijn

Over de route

Wandel de Breede Waterroute in het duingebied van Voornes Duin. Het brengt je door een afwisselend landschap van bos, bloemrijk weiland, open duin en het grote duinmeer Breede Water. Vanuit het uitkijkpunt heb je zicht op een kolonie broedende aalscholvers en tal van watervogels.

Voornes duin

Voornes Duin ligt op het Zuid-Hollandse Voorne-Putten, een klein half uur rijden vanaf Rotterdam. Het is één van de soortenrijkste duingebieden van West-Europa. Het afwisselende natuurgebied bestaat uit uitgestrekte duinen, vochtige duinvalleien, moeras, stille duinmeertjes en bos.

Praktisch

  • Honden mogen mee, mits aangelijnd
  • De route is met rood/witte en later witte pijlen gemarkeerd
  • Het pad is onverhard
  • Check jezelf na afloop altijd op teken

Waar kun je starten

Voornes Duin Aalscholver
Startpunt

Rockanje, parkeerplaats Kreekpad

Wat kom je onderweg tegen?

Strijpemonding

1. Historische Sint Pietersdijk

Je hebt hier zicht op de Sint Pietersdijk, een historische plek. In dit gebied zorgde in de Middeleeuwen een zijtak van de kreek De Strype regelmatig voor overstromingen. De Heer van Voorne vroeg monniken uit Gent (België) om de zijtak af te dammen, wat niet lukte. Omwonenden hebben de dijk rond 1300 alsnog opgeworpen. Als je links van de kreekwei kijkt, onder de dennen, dan zie je het resultaat van hun werk liggen.

Vogelwei, Breede water
Maretak

2. Vogelwei

Vanaf het uitkijkpunt heb je mooi zicht op de Vogelwei, een bloemrijk grasland in het bos. In voorjaar kijk je uit op de geelkleurige wederik en roze orchideeën. Ook heb je kans om een ree, havik of buizerd te zien. Rechts zie je in de hoge Italiaanse populieren, lang geleden hier aangeplant. In de populieren zijn bolvormige maretakken zichtbaar. Deze struik, bekend van het kerstfeest, is een halfparasiet. Dat betekent in dit geval dat de maretak een deel van zijn voedsel aan de populier onttrekt. De kleverige bessen van de maretak, ook wel vogellijm genoemd, worden graag door grote lijsters gegeten.

Breede Water
Breede Water
Breede Water

3. Uitkijkpunt Breede Water

Bij het duinmeer is een uitkijkpunt. Van hieruit heb je in het voorjaar zicht op de aalscholverskolonie. De vogels broeden hier met honderden rondom het meer en op de eilandjes in het duinmeer. Anders dan andere watervogels heeft de aalscholver een verenkleed met weinig vet. Dot zorgt ervoor dat hij onder water goed kan jagen op zijn voedsel: vissen. Nadeel is wel dat hierdoor zijn veren niet waterdicht zijn en hij moet drogen na een duik in het water. Je ziet ze dan ook regelmatig met de vleugels gespreid op een paal of in een boom zitten.

Het hele jaar door kun je op het duinmeer diverse eenden zien. Soorten als kuifeend en tafeleend brengen hier in het Breede Water hun jongen groot. In de winter heb je kans op een prachtige wintertaling. Wintertalingen, die in Scandinavië broeden, komen namelijk in grote aantallen naar Nederland om te overwinteren. Het mannetje is met zijn kastanjebruine kop met groene vlek om het oog een kleurrijke verschijning in het winterse landschap.

Praktische informatie

  • Parkeren

    Let op! In verband met drukte in de natuur en de beperkte capaciteit van de parkeerplaatsen nabij de natuurgebieden, zijn deze snel vol. Kies er dan voor je wandeling te starten vanaf de parkeerplaats Eerste Slag Rockanje of vanaf de parkeerplaats Tweede Slag Rockanje.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda