Wandelen

Wandelroute Breede Waterroute in Voornes Duin, bij Rockanje

Wandelen

Wandelroute Breede Waterroute in Voornes Duin, bij Rockanje

Let op! In verband met drukte in de natuur en de beperkte capaciteit van de parkeerplaatsen nabij de natuurgebieden, zijn deze snel vol. Kies er dan voor je wandeling te starten vanaf de parkeerplaats Eerste Slag Rockanje of vanaf de parkeerplaats Tweede Slag Rockanje

Wandel de Breede Waterroute in het duingebied van Voornes Duin. Het hoogtepunt is het grote duinmeer Breede Water. Vanuit het uitkijkpunt kun je allerlei vogels bekijken.

Voornes Duin ligt op het Zuid-Hollandse Voorne-Putten, een klein half uur rijden vanaf Rotterdam. Het is één van de soortenrijkste duingebieden van West-Europa. Het afwisselende duingebied bestaat uit uitgestrekte duinen, natte duinvalleien, moeras, stille duinmeertjes en bos.

Wandel deze route met onze route app

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Parkeerplaats Kreekpad
  • Kreekpad 1 (bij Schapenwei), 3235 CP Rockanje (ZH)
  • Vanaf de N57 Rozenburg-Hellevoetsluis de borden Rockanje volgen. In Rockanje de Korteweg, dan Langeweg in. 2e links, dat is vervolg Langeweg. 1e links, Waterbospad. 1e rechts, grindpad op en weer rechts parkeerplaats op.

De route

 Startpunt

1Eenden

Diverse eendensoorten zoals de bergeend, kuifeend, tafel- en slobeend brengen hier in het Breede Water hun jongen groot. Zie je een vogel met goudkleurige ‘oortjes’? Dan is dit vast de geoorde fuut! Zij zijn ook te bewonderen in het duinmeer. Je ziet gelijk waar deze vogel zijn naam aan dankt.

Eenden
Eenden
Eenden
Eenden
Eenden
Eenden

2Breede Water

Bij het duinmeer is een uitkijkplaats. Vanaf dit punt zie je in het voorjaar aalscholvers in een kolonie. De aalscholvers wonen rondom het meer en op de eilandjes in het duinmeer. Je ziet deze vogels hier met honderden op een kluitje broeden. De aalscholver is een grote watervogel. Anders dan andere watervogels heeft de aalscholver een verenkleed met weinig vet. Hierdoor is het niet waterdicht en moet de aalscholver drogen als hij een duik in het water heeft genomen. Dit doen ze door met de vleugels gespreid op een paal of in een boom te gaan zitten. Een bekend beeld!

Breede Water
Breede Water
Breede Water
Breede Water
Breede Water
Breede Water

3Bos

Rondom het Breede Water is een weelderig bos. Je loopt langs en onder oude dennenbomen. De dennen zijn in de vorige eeuw aangeplant, let hier op de grote bonte specht en kuifmees! 

Bos
Bos
Bos
Bos
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.