Wandelen

Wandelroute Breede Water in Voornes Duin

  • Honden welkom, mits aangelijnd
Wandelen

Wandelroute Breede Water in Voornes Duin

Wandel de Breede Waterroute in het duingebied van Voornes Duin. Het brengt je door een afwisselend landschap van bos, bloemrijk weiland, open duin en natuurlijk het grote duinmeer Breede Water. Vanuit het uitkijkpunt heb je zicht op een kolonie broedende aalscholvers en tal van watervogels.

Voornes duin

Voornes Duin ligt op het Zuid-Hollandse Voorne-Putten, een klein half uur rijden vanaf Rotterdam. Het is één van de soortenrijkste duingebieden van West-Europa. Het afwisselende natuurgebied bestaat uit uitgestrekte duinen, vochtige duinvalleien, moeras, stille duinmeertjes en bos.

Praktisch

  • Honden mogen mee, mits aangelijnd
  • De route is met rood/witte en later witte pijlen gemarkeerd
  • Het pad is onverhard
  • Check jezelf na afloop altijd op teken

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Extra informatie

De route

 Startpunt

1Historische Sint Pietersdijk

Je hebt hier zicht op de Sint Pietersdijk, een historische plek. In dit gebied zorgde in de Middeleeuwen een zijtak van de kreek De Strype regelmatig voor overstromingen. De Heer van Voorne vroeg monniken uit Gent (België) om de zijtak af te dammen, wat niet lukte. Omwonenden hebben de dijk rond 1300 alsnog opgeworpen. Als je links van de kreekwei kijkt, onder de dennen, dan zie je het resultaat van hun werk liggen.

Strijpemonding
Historische Sint Pietersdijk

2Vogelwei

Vanaf het uitkijkpunt heb je mooi zicht op de Vogelwei, een bloemrijk grasland in het bos. In voorjaar kijk je uit op de geelkleurige wederik en roze orchideeën. Ook heb je kans om een ree, havik of buizerd te zien. Rechts zie je in de hoge Italiaanse populieren, lang geleden hier aangeplant. In de populieren zijn bolvormige maretakken zichtbaar. Deze struik, bekend van het kerstfeest, is een halfparasiet. Dat betekent in dit geval dat de maretak een deel van zijn voedsel aan de populier onttrekt. De kleverige bessen van de maretak, ook wel vogellijm genoemd, worden graag door grote lijsters gegeten.

Vogelwei, Breede water
Vogelwei
Maretak
Vogelwei

3Uitkijkpunt Breede Water

Bij het duinmeer is een uitkijkpunt. Van hieruit heb je in het voorjaar zicht op de aalscholverskolonie. De vogels broeden hier met honderden rondom het meer en op de eilandjes in het duinmeer. Anders dan andere watervogels heeft de aalscholver een verenkleed met weinig vet, zodat hij onder water goed kan jagen op zijn voedsel: vissen. Nadeel is wel dat hierdoor zijn veren niet waterdicht zijn en de aalscholver moet drogen als hij een duik in het water heeft genomen. Je ziet ze dan ook regelmatig met de vleugels gespreid op een paal of in een boom zitten.

Het hele jaar door kun je op het duinmeer diverse eenden zien. Soorten als kuifeend en tafeleend brengen hier in het Breede Water hun jongen groot. In de winter heb je kans op een prachtige wintertaling. Wintertalingen, die in Scandinavië broeden, komen namelijk in grote aantallen naar Nederland om te overwinteren. Het mannetje is met zijn kastanjebruine kop met groene vlek om het oog een kleurrijke verschijning in het verder grauwe winterse landschap.

Breede Water
Uitkijkpunt Breede Water
Breede Water
Uitkijkpunt Breede Water
Breede Water
Uitkijkpunt Breede Water

4Bos

Rondom het Breede Water groeit een gevarieerd bos. Je loopt langs en onder oude dennenbomen die ook ‘s winters prachtig groen zijn. Er hangt hier een typische dennengeur en soms hoor je de dennenappels knappen. Dat gebeurt als het boven 20 graden Celsius is. Let hier op de grote bonte specht en als je geluk hebt de kuifmees!

Rechts van het pad zie je het aangrenzende landgoed De Vallei. Dit is een particulier landgoed wat niet toegankelijk is. Er groeien veel verschillende soorten bomen, waarvan sommigen al behoorlijk op leeftijd zijn. Het is een soort arboretum of bomentuin, heel aantrekkelijk voor vogels.

Bos
Bos
Bos
Bos

5Eindpunt

Dit is het eindpunt van de wandeling. Ontdek ook andere delen van het Voornes Duin, zoals Quackjeswater en De Pan.

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.