Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Strypemonde in Voornes Duin

Waar: Voornes Duin

Strypemonde
1 uur 40
5 km
  • Honden welkom, mits aan de lijn

Over de route

Strypemonde is een betoverend bos vol verrassingen. Het (voormalige) landgoed kent een enorme variatie aan boomsoorten uit diverse delen van de wereld. Wandelend tussen metasequoia’s, steeneiken en osagedoorns bestaat er een kans dat een enorme wijngaardslak jouw pad kruist.

Historie

Het is ook een plek met een enorme historie. De naam Strypemonde verwijst naar een brede kreek, de Strype, die zich al 1500 jaar voor Christus hier begon te vormen. Zoals ook andere kreken werd de Strype vanaf de 12e eeuw afgedamd voor bescherming van het achterliggende land. Delen van het landgoed herinneren hier nog aan, zoals de eeuwenoude St Pietersdijk en Noorddijk. Rond 1900 werd aan de duinrand Landgoed Strypemonde aangelegd. Nu is een deel ervan eigendom van Natuurmonumenten.

Praktisch

  • Honden mogen mee, mits aangelijnd
  • De route is met rood/witte en later rode paaltjes gemarkeerd
  • Het pad is onverhard
  • Check jezelf na afloop altijd op teken

Waar kun je starten

Voornes Duin Aalscholver

Wat kom je onderweg tegen?

Tenellaplas

1. Tenellaplas Zuid-Hollands Landschap

De route start bij de Tenellaplas, een mooi stuk natuur dat in beheer is van het Zuid-Hollands Landschap. Aan dit water is ook hun bezoekerscentrum gevestigd. 

vlinder

2. A J Bootpad

Je hebt een stuk over het A J Bootpad gelopen. Dit pad markeert de grens tussen natuurgebied in beheer van Zuid-Hollands Landschap (aan je rechterkant) en Natuurmonumenten (linkerkant). We beschermen de natuur, beheren duinen en bossen en nemen bezoekers graag mee op ontdekking.

Wijngaardslak

3. Wijngaardslak

Eind jaren ’80 is de wijngaardslak in dit gebied geïntroduceerd, naar verluid door een fervent liefhebber van escargots-in-kruidenboter die een doos vol met wijngaardslakken meenam vanuit de Pyreneeën. De slakken zijn verspreid door het landgoed uitgezet. Sindsdien hebben de slakken zich behoorlijk vermenigvuldigd, dus je hebt grote kans ze hier tegen te komen. Zeker na een regenbui komen ze massaal tevoorschijn.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes