Wandelen

Wandelroute De Quackroute in Voornes Duin, bij Hellevoetsluis

Wandelen

Wandelroute De Quackroute in Voornes Duin, bij Hellevoetsluis

Wandel rond het duinmeer Quackjeswater in Voornes Duin. Vanaf het uitkijkpunt heb je zicht op de broedkolonie van de lepelaar en kleine zilverreiger! Op andere plekken waan je je soms in een oerbos. Genoeg te ontdekken!

Voornes Duin ligt op het Zuid-Hollandse Voorne-Putten, een klein half uur rijden vanaf Rotterdam. Het is één van de soortenrijkste duingebieden van West-Europa. Het afwisselende duingebied bestaat uit uitgestrekte duinen, natte duinvalleien, moeras, stille duinmeertjes en bos.

Deze wandeling voert rond het duinmeer Quackjeswater. Dikke oude eiken wisselen af met meer open paden, waarlangs koninginnekruid en heelblaadjes bloeien. Hierop verzamelen vlinders nectar. In het bos zingen de tjiftjaf en zwartkop.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Parkeerplaats Quackjeswater
  • Duindijk 7, 3235 KA Rockanje (ZH)
  • Vanuit Rockanje: De Schapengorsedijk richting Hellevoetsluis, deze dijk gaat over op de Duindijk. 100 m voor het tunneltje onder de Dammenweg (N57) rechtsaf. Direct na de 'lus' linksaf naar het parkeerterrein. Vanuit Hellevoetsluis: Bij het verlaten van Hellevoetsluis gaat de Amnesty Internationallaan na de rotonde over in de Provincialeweg (N497). Bij het eerste kruispunt linksaf de Voorweg op. Na 60 m rechtsaf de Haringvlietweg volgen. Na 1,3 km linksaf de afslag op. Na 160 m bij t-splitsing rechtsaf, tunneltje onder Dammenweg (N57) door. 100 m na de tunnel linksaf. Direct na de 'lus' linksaf naar het parkeerterrein. Vanaf de Dammenweg (N57) (uitsluitend autoverkeer): Afslaan naar de Provincialeweg (N497) richting Hellevoetsluis. Na 1,4 km rechtsaf de Voorweg op. Na 60 m rechtsaf de Haringvlietweg volgen. Na 1,3 km linksaf de afslag op. Na 160 m bij t-splitsing rechtsaf, tunneltje onder Dammenweg (N57) door. 100 m na de tunnel linksaf. Direct na de 'lus' linksaf naar het parkeerterrein.

De route

 Startpunt

1De kwak

Quackjeswater is één van de twee grote duinmeren in Voornes Duin. Het is ontstaan in de 17de eeuw; toen een groeiende duinenrij een oude kreek, de Goote, afsloot van de zee. De merkwaardige naam is waarschijnlijk te danken aan de kwak, een nachtreiger die hier vroeger veel voorkwam. Tegenwoordig is deze vogel in ons land zeer zeldzaam.
De kwak
De kwak

2Uitkijk over Quackjeswater

Je kijkt hier op het vogelrijke, oude duinmeer Quackjeswater. In het voorjaar en in de zomer zie je op het eilandje een kolonie lepelaars. Zij zijn met hun kuif en lepelvormige snavel de meest opvallende vogels. De lepelaars komen uit het Middellandse Zeegebied om hier te broeden. De vogels halen voedsel uit de Grevelingen en aan de overkant van het Haringvliet op de Kwade Hoek. De winter brengen de vogels weer in het warme zuiden door.Op en rond het duinmeer zijn vaak verschillende vogelsoorten te zien. Vanaf het uitkijkpunt zie je de eendensoorten die rond de plas broeden. Ook de grotere broedvogels als de blauwe reiger, grauwe gans en de kleine zilverreiger kun je vanaf hier goed bekijken. Het Quackjeswater is de eerste plek in Nederland waar de kleine zilverreiger ging broeden. Deze spierwitte vogel met zwarte poten en kleine tenen brengt hier tussen de lepelaars zijn jong groot.In de bomen op het eiland huizen aalscholvers. Deze grote zwarte vogels, met een spanwijdte tot wel 1,5 meter, voeden zich met vis. Ze kunnen wel een pond per dag eten! En als zij jongen hebben te voeden, vissen ze het dubbele aan voedsel op.
Uitkijk over Quackjeswater
Uitkijk over Quackjeswater
Uitkijk over Quackjeswater
Uitkijk over Quackjeswater
Uitkijk over Quackjeswater
Uitkijk over Quackjeswater

3Kringloop in een bos

Voornes Duin was één van de eerste aankopen van Natuurmonumenten. Al bijna een eeuw wordt dit natuurgebied door ons beheerd. De dode boom die je hier links ziet liggen, heeft dan ook een functie. Dood hout is namelijk onmisbaar is een bos. Het afsterven van bomen en het daarop volgende rottingsproces is onderdeel van de kringloop. Het dode hout wordt door planten, dieren en schimmels gebruikt als voedsel of onderdak. Ook huizen hier veel insecten, en die zijn weer voedsel voor andere dieren zoals vogels.
Kringloop in een bos
Kringloop in een bos

4Duinherstel

Foto’s uit de jaren ’30 van de vorige eeuw laten ons zien dat het er hier heel anders heeft uitgezien. Grote stukken kaal, stuivend duin en een begroeiing die het zichtbaar moeilijk had. Maar de weelderige begroeiing die we nu zien, heeft ook een keerzijde. Open plekken raken verloren, duingebieden groeien in hoog tempo dicht. Veel leefgebieden in de duinen worden bedreigd en de oorspronkelijke landschappelijke afwisseling neemt af. Typische soorten van open zand gaan hierdoor verloren, zoals de zandhagedis en het duinviooltje. Natuurmonumenten heeft het herstel van de typische kustnatuur een impuls gegeven. Met de toegekende Europese LIFE-subsidie zijn delen van het duingebied van Voorne weer opengemaakt.
Duinherstel
Duinherstel

5Geniet!

Beleef hier de wonderlijke sfeer die rond het duinmeer leeft. De grote stad en de grote industriegebieden lijken oneindig ver weg.
Geniet!
Geniet!

6Eindpunt

Wil je nog een hapje of drankje nuttigen? In Rockanje zijn diverse strandpaviljoens en horecagelegenheden aanwezig.
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.