Wandelen

Wandelroute Quackjeswater in Voornes Duin

  • Honden welkom, mits aangelijnd
Wandelen

Wandelroute Quackjeswater in Voornes Duin

Deze wandeling voert rond het duinmeer Quackjeswater, waar naast de prachtige lepelaars nog heel veel andere vogelsoorten broeden of tijdelijk neerstrijken. Ook de rest van de route is zeer de moeite waard met een afwisseling van bos met dikke oude eiken, water en open duin.  

Voornes Duin

Voornes Duin ligt op het Zuid-Hollandse Voorne-Putten, een klein half uur rijden vanaf Rotterdam. Het is één van de soortenrijkste duingebieden van West-Europa. Het afwisselende duingebied bestaat uit uitgestrekte duinen, vochtige duinvalleien, moeras, stille duinmeertjes en bos.

Praktisch

  • Honden mogen mee, mits aangelijnd
  • De route is met rode pijltjes gemarkeerd
  • Het pad is onverhard
  • Check jezelf na afloop altijd op teken

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Parkeerplaats Quackjeswater
  • Duindijk 7, 3235 KA Rockanje (ZH)
  • Vanuit Rockanje: De Schapengorsedijk richting Hellevoetsluis, deze dijk gaat over op de Duindijk. 100 m voor het tunneltje onder de Dammenweg (N57) rechtsaf. Direct na de 'lus' linksaf naar het parkeerterrein. Vanuit Hellevoetsluis: Bij het verlaten van Hellevoetsluis gaat de Amnesty Internationallaan na de rotonde over in de Provincialeweg (N497). Bij het eerste kruispunt linksaf de Voorweg op. Na 60 m rechtsaf de Haringvlietweg volgen. Na 1,3 km linksaf de afslag op. Na 160 m bij t-splitsing rechtsaf, tunneltje onder Dammenweg (N57) door. 100 m na de tunnel linksaf. Direct na de 'lus' linksaf naar het parkeerterrein. Vanaf de Dammenweg (N57) (uitsluitend autoverkeer): Afslaan naar de Provincialeweg (N497) richting Hellevoetsluis. Na 1,4 km rechtsaf de Voorweg op. Na 60 m rechtsaf de Haringvlietweg volgen. Na 1,3 km linksaf de afslag op. Na 160 m bij t-splitsing rechtsaf, tunneltje onder Dammenweg (N57) door. 100 m na de tunnel linksaf. Direct na de 'lus' linksaf naar het parkeerterrein.

De route

 Startpunt

1De kwak

Quackjeswater is één van de twee grote duinmeren in Voornes Duin. Het is in de 17de eeuw ontstaan toen een groeiende duinenrij een oude kreek afsloot van de zee. De merkwaardige naam heeft het watertje waarschijnlijk te danken aan de kwak (of zoals men toen schreef: quack), een nachtreiger die hier vroeger veel voorkwam. Tegenwoordig is deze vogel in ons land zeer zeldzaam en wordt ook in het Quackjeswater zelden nog gezien.

De kwak
De kwak

2Uitkijk over Quackjeswater

Je kijkt hier uit op het vogelrijke, oude duinmeer Quackjeswater. In het voorjaar en in de zomer zie je op het eilandje een kolonie lepelaars. Zij zijn met hun kuif en lepelvormige snavel de meest opvallende vogels. De lepelaars komen uit Zuid-Europa en West-Afrika om hier te broeden. Zij halen voedsel uit de wijde omgeving: van de Grevelingen en de branding van de Noordzee, tot helemaal in het veenweidegebied van het Westland. Daar gaan lepelaars in ondiepe sloten op jacht naar stekelbaarsjes, voorntjes en andere kleine vissen.

Vanaf het uitkijkpunt zie je ook eendensoorten die rond de plas broeden. Ook grotere broedvogels als de blauwe reiger en aalscholver kun je vanaf hier goed bekijken. In de bomen op het eiland en langs de randen van het water broeden aalscholvers. Deze grote zwarte vogels, met een spanwijdte tot wel 1,5 meter, zijn echte viseters. De witte vlekken in de bomen herinneren in de winter nog aan de aalscholverfamilies die hier in het broedseizoen hebben gezeten en hun uitwerpselen op de bomen lieten vallen..

In milde winters zijn de lepelaars soms nog in de delta te zien. Sowieso zijn in herfst en winter verschillende vogelsoorten te spotten. Denk aan kuifeend, wintertaling en verschillende soorten ganzen. Elk seizoen en zelfs elke dag is anders. Vandaar dat een wandeling in dit gebied je ook ieder seizoen een andere beleving geeft.

Uitkijk over Quackjeswater
Uitkijk over Quackjeswater
Uitkijk over Quackjeswater
Uitkijk over Quackjeswater
Uitkijk over Quackjeswater
Uitkijk over Quackjeswater

3Kringloop in een bos

Langs de route zie je af en toe dode bomen liggen. Natuurmonumenten, al bijna een eeuw beheerder van dit gebied, laat als het even kan deze bomen gewoon liggen. Het afsterven van bomen en het daarop volgende rottingsproces is onderdeel van de kringloop. Het dode hout wordt door planten, dieren en schimmels gebruikt als voedsel of onderdak. De insecten die in het hout huizen, zijn weer voedsel of een broedplaats voor andere dieren, zoals vogels. Dood hout is dus onmisbaar voor een gezond bos.

dood hout
Kringloop in een bos

4Duinherstel in Voornes Duin

Op foto’s uit de jaren ’30 van de vorige eeuw is te zien dat het er hier heel anders uitzag. Grote stukken kaal, stuivend duin met slechts hier en daar begroeiing. Eigenlijk is dat zoals ‘grijze duinen’, zoals deze bijzondere leefomgeving wordt genoemd, eruit horen te zien.

Door onder andere stikstofneerslag uit de lucht - die de van oorsprong arme duinen flink bemest - groeien duingebieden in hoog tempo dicht raken open plekken verloren. De oorspronkelijke landschappelijke afwisseling neemt af en typische soorten van open zand, zoals de zandhagedis en het duinviooltje, gaan hierdoor verloren. Natuurmonumenten probeert de typische kustnatuur op veel plekken weer te herstellen. Zo blijven de grijze duinen – uniek voor Europa- bestaan.

Duinherstel
Duinherstel in Voornes Duin

5Plekje om tot rust te komen

De wonderlijke sfeer die rond het duinmeer leeft, ervaar je nog beter als je even plaatsneemt op het bankje aan het water. De grote stad en de grote industriegebieden lijken oneindig ver weg.

Geniet!
Plekje om tot rust te komen

6Eindpunt

Je bent aan het einde van de route. Wil je meer zien van het Voornes Duin? Probeer dan ook de wandelroutes Breede water en De Pan.

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.