Ga direct naar inhoud
Nieuws

De strijd tegen zwerfafval: proef ‘Schone Spiegelplas’ blijkt succesvol

20 november 2023 | Tamara Overbeek

Afgelopen voorjaar startte een proef om het zwerfafval rond de Spiegelplas in Nederhorst den Berg tegen te gaan. Diverse verzamelcontainers en dispensers met vuilniszakjes werden bij de in- en uitgangen van het gebied geplaatst. Vorige week was de evaluatie van de proef. De resultaten zijn veelbelovend.

Instructiebord 'Spiegelplas schoon'

Initiatief vanuit het dorp

Het doel van de proef was duidelijk: bezoekers aanmoedigen om hun afval na een dagje strand mee te nemen en bij het verlaten van het gebied in de afvalcontainer te gooien. Op initiatief van Bob de Boers en Wilma Snel, inwoners van Nederhorst den Berg, sloegen Natuurmonumenten en gemeente Wijdemeren de handen ineen. De proef omvatte de plaatsing van verzamelcontainers bij de in- en uitgangen van het gebied, evenals dispensers met bio-afbreekbare afvalzakjes bij de containers en strandjes. Daarnaast ruimden vrijwilligers het achter gebleven zwerfafval op.

Veelbelovende resultaten

De resultaten zijn veelbelovend: De container bij de Zanderijsluis aan de noordkant van de Spiegelplas werd ontzettend goed gebruikt. Tussen april en oktober van dit jaar is er ca. 30.000 liter afval afgevoerd. Voorheen was er nog sprake van een grote berg afval bij de strandjes na een warm weekend, maar dit jaar was dit niet langer het geval. Daarom is besloten de proef structureel voort te zetten. De container bij de Kooibrug, aan zuidkant van de Spiegelplas, zal komen te vervallen, omdat deze voornamelijk werd gebruikt voor huisvuil. De andere container en de dispensers blijven staan.

Nieuwe vrijwilligers gezocht

“Het succes van de proef was grotendeels te danken aan de vrijwilligers die meehielpen met het opruimen van het zwerfafval,“ vertelt boswachter Tamara Overbeek van Natuurmonumenten. “We zijn erg blij met hun inzet en zijn ze ook erg dankbaar.” Het werven van nieuwe vrijwilligers staat dan ook hoog op de lijst om de proef succesvol voort te kunnen zetten. “Samen zorgen we ervoor dat iedereen van dit prachtige natuurgebied kan blijven genieten. Wil jij (op je eigen tijd) helpen om de Spiegelplas schoon te houden? Meld je dan aan via het mailadres [email protected].” roept Tamara Overbeek op. 

Weinig afval bij het noordoost-strand

Er werd weinig tot geen afval meer aangetroffen bij het strandje

Tamara Overbeek
Tamara Overbeek