Zwerfafval: de natuur betaalt al te lang de rekening
Met de toenemende drukte in natuurgebieden zien boswachters ook de hoeveelheid zwerfvuil toenemen. Dat ontsiert niet alleen het landschap, maar kan ook veel natuurschade veroorzaken. Zo kan het de bodem vervuilen en dieren eten het op of raken erin verstrikt. De overheid wil het probleem bij de bron aanpakken: producenten moeten duurzame alternatieve verpakkingen aanbieden én betalen voor de kosten van het opruimen van hun afval in de stad en de natuur. Een goede zaak, vindt Natuurmonumenten. Maar dan moet die vergoeding wel landen waar het afval wordt opgeruimd.
Zwerfafval maakt geen onderscheid tussen wel of geen overheid
Nu krijgen alleen overheidsorganisaties een tegemoetkoming in de kosten voor het opruimen van zwerfvuil. Een bizar onderscheid. Zwerfafval ligt helaas net zozeer bij Staatsbosbeheer op de mat als bij Natuurmonumenten, LandschappenNL, of bij particuliere eigenaren. Bij elkaar is dat zo’n 300.000 hectare natuurgebied en heel veel zwerfafval. Om een voorbeeld te geven: enkel in 1 van de 323 gebieden van Natuurmonumenten, de Kwade Hoek, is in een jaar tijd met 1000 vrijwilligersuren alleen al 5 ton aan afval verzameld.
Laten liggen is geen optie
Terreinbeheerders organiseren regelmatig grote schoonmaakacties, maar ook in het dagelijks werk zijn boswachters veel tijd kwijt met opruimen. Bij elke ronde vissen zij afval zoals mondkapjes, flesjes, blikjes, plastic verpakkingsmateriaal, boterhamzakjes, kauwgum en sigarettenpeuken uit de natuur. Laten liggen is geen optie. Wilde dieren kunnen bekneld raken, verwondingen oplopen, ziek worden of zelfs stikken omdat zij het aanzien voor voedsel. Plastic dat in de natuur achter blijft valt uiteindelijk uit elkaar in kleine deeltjes: microplastics. Microplastics zijn slecht voor dieren en voor de kwaliteit van het water in rivieren, plassen en de zee.
Oproep aan de overheid
Zwerfafval is dus een groot probleem in álle natuurgebieden. LandschappenNL, de Unie van Bosgroepen, de Federatie Particulier Grondbezit en Natuurmonumenten deden daarom middels deze zienswijze een beroep op staatssecretaris Steven van Weyenberg om het kunstmatige onderscheid in de vergoeding en producentenverantwoordelijkheid op te heffen.
Zie ook:
- Persbericht: Boswachter-ergernis nummer 1: zwerfafval in de natuur
- Persbericht: Plastic nekt otter in Nieuwkoopse Plassen
- Zienswijze van Natuurmonumenten, de LandschappenNL, de Unie van Bosgroepen en de Federatie Particulier Grondbezit in reactie op de concept Regeling Single Use Plastics.
Wildcamerabeelden van een jonge otter met plastic zwerfafval om zijn nek