Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Fort bij Nigtevecht

Fort bij Nigtevecht

Ingenieus ontwerp

Ik verbaas me elke keer weer over het ingenieuze ontwerp van forten zoals Fort bij Nigtevecht. Het gebouw zit vol slimmigheden! En het blijft indrukwekkend om de lengte van het gebouw te ervaren, wandelend door de lange gang van de ene naar de andere vleugel.

Boswachter Olga Ekelenkamp
Olga Ekelenkamp

Boswachter van dit gebied

Meer over Fort bij Nigtevecht

Over het gebied

Verscholen in het groen ligt Fort bij Nigtevecht aan een rustig weggetje bij het Amsterdam-Rijnkanaal. Het fort maakt onderdeel uit van de Stelling van Amsterdam. Grote delen van het in 1892 gebouwde fort zijn nog intact; fort, batterijen en liniedijk. Heel bijzonder zijn de twee gerestaureerde gebouwen waar de hefkoepels in stonden.

Geschiedenis van het fort

Het fort hoort bij de Stelling van Amsterdam, die rond 1900 gebouwd werd. Deze 135 km lange verdedigingslinie met dijken, sluizen, batterijen en forten beschermde de hoofdstad Amsterdam.

Hoewel het fort een verdedigingswerk is, is het rondom Nigtevecht altijd vrij rustig geweest. Grote delen van het fort zijn na de bouw nauwelijks veranderd. Fort bij Nigtevecht bestaat uit een binnenfort en een buitenfort, het gedeelte dat buiten de fortgracht ligt. Het binnenfort heeft een bomvrije, betonnen kazerne uit 1903 die plaats bood aan zo'n 300 militairen. Het is volledig gerestaureerd door de Stichting Herstelling, met inzet van kansarme jongeren. Bij het buitenfort horen een woning en een houten opbergloods.

Planten en dieren op het fort

Fort bij Nigtevecht is een plaats met veel natuurschoon, ruimte en rust. Het is een rustplaats voor onder meer fuut en kleine karekiet. In de winter kun je in de fortgracht zaagbekken (eenden) zien.

Liniepad: van fort naar fort

Van Fort bij Abcoude loopt een wandelroute van 10 kilometer naar Fort bij Nigtevecht. De route is in te korten tot 8 kilometer door te starten bij treinstation Abcoude. Je wandelt door oer-Hollands boerenland langs het riviertje de Gein. Onderweg kom je ook over de oude liniedijk. Deze wal verbond de batterijen aan het Gein met Fort bij Nigtevecht. Vroeger werden manschappen en materiaal verplaatst via deze dijk en het diende tevens als waterkering. Bij Fort bij Nigtevecht kun je langs de fortgracht lopen.

Routebeschrijving van het liniepad

Vergaderlocatie

Fort bij Nigtevecht is in onder meer in gebruik als prachtige vergaderlocatie op een bijzondere plek. Kijk voor meer informatie op www.fortbijnigtevecht.nl

Openingstijden

Elke zaterdag en zondag van 10:00 tot 17:00 uur kunnen bezoekers het fort bezoeken en genieten van deze bijzondere locatie onder het genot van een kopje goede koffie en thee en zelfgemaakte taart.

 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Fort bij Nigtevecht

Nieuws

Direct naar