Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Botshol

Natuurgebied Botshol

Vogelrijk veengebied

Het is hier heerlijk varen door smalle slootjes en over weidse plassen. Met de wind door je haar, overal wuivend riet, een kakofonie van vogelgeluiden en kleurrijke flora. Maar ook wandelend beleef je van alles. Je ziet zomaar een overvliegende lepelaar of hoort schetterende aalscholverjongen. Niet alleen voor vogels, maar ook voor natuurliefhebbers is Botshol een pareltje in het laagveen.

Boswachter Olga Ekelenkamp
Olga Ekelenkamp

Boswachter van dit gebied

Meer over Botshol
 • Nieuws
 • Routes
 • Over het gebied

  Botshol is een typisch Hollands laagveengebied tussen Abcoude en Vinkeveen. Hier vind je veenplassen, smalle slootjes, rietland en moerasbos. Buiten het broedseizoen kun je hier wandelen en roeiboten huren. Ook leuk: verken Botshol tijdens een vaarexcursie van Natuurmonumenten.

  Turfwinning

  Botshol dankt zijn karakter aan de veenwerkers van vroeger die hier turf wonnen. In het landschap herken je de langgerekte petgaten en legakkers nog die door de turfwinning zijn ontstaan. Een proces dat eeuwenlang doorging. Het bleef niet bij de petgaten. Door intensieve ‘vervening’ ontstonden grote plassen, zoals de Grote Weije en de Kleine Weije.

  Botshol

  Vogels kijken

  Botshol en het naastgelegen Waverhoek (Polder Groot-Mijdrecht) staat bekend om de vele water- en moerasvogels. Lepelaar, aalscholver, grote zilverreiger, kluut, snor, rietzanger, sprinkhaanrietzanger en de vaak urenlang zingende rietgors, ze zitten hier allemaal. Vanaf het wandelroute (2,5 km) in Waverhoek kun je allerlei soorten vogels bekijken.

  Varen in Botshol

  Vanaf 16 juni tot 1 april kun je Botshol met roeibootje verkennen. Let op: het is alléén mogelijk om met gehuurde roeiboot het water op te gaan. Eigen vaartuigen zijn niet toegestaan.

  Op twee locaties kun je deze roeiboten huren:

  Vaar in de zomermaanden ook eens mee door Botshol met een boswachter van Natuurmonumenten. Je leert dan van alles over dit bijzondere gebied, gaat op zoek naar zonnedauw en orchideeën en ervaart hoe het is om op trilveen te springen. Reserveer hier een vaarexcursie.

  Wil je een bijzonder bedrijfsuitje, familiedag of verjaardagsfeest organiseren? Reserveer dan een vaarexcursie op maat. Neem contact op met de boswachter van de Vechtplassen via telefoonnummer 06 - 542 95 204.

  Fort in de Botshol

  Aan de westkant van Botshol ligt Fort in de Botshol. Dit fort is onderdeel van de Stelling van Amsterdam, een 135 km lange verdedigingslinie rond de hoofdstad. Overigens is Fort in de Botshol alleen in naam een fort. Betonnen verdedigingswerken zijn op deze plek nooit gebouwd. Je ziet hier een verhoging in het landschap, te zien langs de Botsholroute.

   

  Ontdek Botshol vanaf het water

  Vaar in de zomer met de boswachter mee door het stille laagveengebied Botshol. Spring op veenmos en voel de bodem golven. Ontdek orchideeën en vleesetende plantjes of bekijk overvliegende lepelaars.

  Bekijk de vaarexcursies
 • Wandelen

  Wandelroute Botshol

  Ontdek dit typisch Hollandse laagveengebied met weidse plassen, smalle slootjes, moerasbos, polder en uitgestrekte rietlanden. Het is bijna niet voor te stellen dat Amsterdam op een steenworp afstand ligt van dit rustige, stille natuurgebied.

  • 10 km
 • Fietsen

  Fietsroute voor vogelaars door polder Groot Mijdrecht

  Nederland: polderland, waterland en vogelland. Dat ervaar je tijdens deze tocht tussen Amsterdam, Hilversum en Utrecht. Een groene oase om de Vinkeveense en Loosdrechtse Plassen.

  • 78,2 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Botshol

  Nieuws

  Botshol

  Wat wij hier doen

  Nieuw leven voor het veen

  Ondanks de rijkdom aan planten en dieren staat de natuur in Botshol onder zware druk. Zonder ingrijpen groeit het open water en omringende natte natuur dicht tot een eentonig bos. Natuurmonumenten werkt vanaf 2014 hard aan het opengraven van de oude petgaten (onderdeel van project New LIFE for Dutch Fens). De eerste resultaten zijn veelbelovend. De bijzondere grassoort galigaan en zeldzame orchideeën keren terug. Help je ook mee om dit waardevolle laagveengebied te behouden?

  Bekijk het project