Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Botshol

Natuurgebied Botshol

Vogelrijk veengebied

Het is hier heerlijk varen door smalle slootjes en over weidse plassen. Met de wind door je haar, overal wuivend riet, een kakofonie van vogelgeluiden en kleurrijke flora. Maar ook wandelend beleef je van alles. Je ziet zomaar een overvliegende lepelaar of hoort schetterende aalscholverjongen. Niet alleen voor vogels, maar ook voor natuurliefhebbers is Botshol een pareltje in het laagveen.

Tamara Overbeek
Tamara Overbeek

Boswachter van dit gebied

Meer over Botshol
 • Nieuws
 • Routes
 • Over het gebied

  Botshol is een typisch Hollands laagveengebied tussen Abcoude en Vinkeveen. Hier vind je veenplassen, smalle slootjes, rietland en moerasbos. Buiten het broedseizoen kun je hier wandelen en roeiboten huren. Ook leuk: verken Botshol tijdens een vaarexcursie van Natuurmonumenten.

  Turfwinning

  Botshol dankt zijn karakter aan de veenwerkers van vroeger die hier turf wonnen. In het landschap herken je de langgerekte petgaten en legakkers nog die door de turfwinning zijn ontstaan. Een proces dat eeuwenlang doorging. Het bleef niet bij de petgaten. Door intensieve ‘vervening’ ontstonden grote plassen, zoals de Grote Weije en de Kleine Weije.

  Ontdek Botshol vanaf het water

  Vaar in de zomer met de boswachter mee door het stille laagveengebied Botshol. Spring op veenmos en voel de bodem golven. Ontdek orchideeën en vleesetende plantjes of bekijk overvliegende lepelaars.

  Bekijk de vaarexcursies

  Wandelen door een oase van rust

  Wandel de Botsholroute (12 km) en ontdek dit veelzijdige, stille gebied. In verband met het broedseizoen is het wandelpad geopend van 16 juni tot 15 maart.

  filter plus

  Vogels kijken

  In Botshol broeden aalscholvers en lepelaars. De beste plek om deze indrukwekkende vogels te bekijken is het naastgelegen Waverhoek (Polder Groot-Mijdrecht). Maak het ommetje van 2,5 km en zie een ongekend groot aantal watervogels, weidelopers en moerasvogels.

  Bekijk de route
  filter plus
  Botshol

  De mooiste routes

 • Wandelen

  Wandelroute Botshol

  Ontdek dit typisch Hollandse laagveengebied met weidse plassen, smalle slootjes, moerasbos, polder en uitgestrekte rietlanden. Het is bijna niet voor te stellen dat Amsterdam op een steenworp afstand ligt van dit rustige natuurgebied.

  • 10 km
 • Fietsen

  Fietsroute voor vogelaars door polder Groot Mijdrecht

  Nederland: polderland, waterland en vogelland. Dat ervaar je tijdens deze tocht tussen Amsterdam, Hilversum en Utrecht. Een groene oase om de Vinkeveense en Loosdrechtse Plassen.

  • 78.2 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Huisregels

  Extra informatie

  Botshol

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Botshol

  Wat wij hier doen

  Nieuw leven voor het veen

  Ondanks de rijkdom aan planten en dieren staat de natuur in Botshol onder zware druk. Zonder ingrijpen groeit het open water en omringende natte natuur dicht tot een eentonig bos. Natuurmonumenten werkt vanaf 2014 hard aan het opengraven van de oude petgaten (onderdeel van project New LIFE for Dutch Fens). De eerste resultaten zijn veelbelovend. De bijzondere grassoort galigaan en zeldzame orchideeën keren terug. Help je ook mee om dit waardevolle laagveengebied te behouden?

  Bekijk het project
  logo