Ga direct naar inhoud
Nieuws

De liefde voor het vak van molenaar Bart

16 februari 2023 | Tamara Overbeek

Als jongen van 11 klopte Bart Dooren aan bij molen de Trouwe Wachter om hem eens van binnen te mogen zien. En nu, 40 jaar later, is hij nog steeds innig verbonden met de wipmolen in Tienhoven. Bart was als kleine jongen al geïnteresseerd in molens. Toen hij voor het eerst molen de Trouwe Wachter bezocht, maakte hij kennis met meneer en mevrouw Verbiest. Zij hebben Bart het vak van molenaar geleerd én zijn liefde voor molens gestimuleerd. “Op mijn 18e jaar haalde ik mijn molenaarsdiploma en dezelfde dag nog kreeg ik de sleutel van de molen van dhr. Verbiest” vertelt Bart.

Molenaar Bart Dooren

Droge voeten

Molen de Trouwe Wachter (1832) is gebouwd na het tijdperk van de turfwinning om de polder te bemalen. Tot 1948 zorgde de molen voor droge voeten in de polder door middel van een scheprad. Daarna ging de molen over in particuliere handen en werd het binnenwerk eruit gebroken. Hierdoor verloor het de functie van bemaling. In 1960 kwam de molen in handen van Natuurmonumenten, waarna zij de molen in 1965 verhuurden aan De heer Verbiest.

Het verleden bewaren

Omdat Natuurmonumenten het verleden graag bewaart voor de toekomst werd de molen in 1970 gerestaureerd. “En”, zo vertelt Bart, “een molen kun je alleen behouden door hem te laten draaien.” Maar dan moeten er nog wel mensen zijn die zo’n molen kúnnen laten draaien. Zonder molenaars, geen molens. Daarom is in 1972 het Gilde van vrijwillige molenaars opgericht om te voorkomen dat het beroep uitsterft.

Het werk van de molenaar

Wat houdt het werk van molenaar eigenlijk in? Bart of zijn collega-molenaar gaat wekelijks naar de molen om hem te laten draaien. Na het bepalen van de windrichting draait hij het bovenhuis de juiste kant op. Als er weinig wind staat, spant hij veel zeil op de wieken en als er veel wind staat, gebruikt hij weinig zeil. Door de rem er af te halen, gaat de molen draaien. Tijdens het draaien werkt Bart aan het onderhoud van de molen en repareert hij kleine mankementen. Aan het eind van de dag laat hij de molen weer veilig achter i.v.m. mogelijke storm of wind. Doordeweeks werkt Bart bij een molenrestauratiebedrijf. Hij heeft dus van zijn hobby zijn beroep kunnen maken.

Van dichtbij

Wil je molen de Trouwe Wachter eens van dichtbij bekijken? Wandel dan het Vredevoetpad (7 km) vanaf streekmuseum Vredegoed in Tienhoven. In het weekend draait de molen misschien wel.

Tamara Overbeek
Tamara Overbeek