Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Hilverbeek en Spanderswoud, vlak bij Hilversum

Waar: Hilverbeek

Wandelroute Hilverbeek en Spanderswoud, vlak bij Hilversum
1 uur 4
3,27 km

Over de route

Hilverbeek en Spanderswoud zijn buitenplaatsen met prachtige parklandschappen. Wandel door dit gebied en proef daarna heerlijke lekkernijen bij Tuinderij Land en Boschzigt.

Tijdens de wandeling maak je kennis met Hilverbeek, een verrassende buitenplaats in 's-Graveland. Je ziet het schitterende landhuis en wandelt door het stijlvolle parkbos met slingerende paden en meanderende waterpartijen. Je komt ook langs Boerderij Stofbergen, die dateert uit de 17e eeuw. Via een brug kom je in het parkbos van de buitenplaats Spanderswoud. In de herfst kun je hier genieten van de prachtige kleuren en de vele soorten paddenstoelen.

Deze route is onderdeel van het wandelnetwerk Gooi & Vecht. Deze wandeling kun je ook volgen door de pijlen te volgen:

  • Start bij wandelknooppunt 13
  • Volg de oranje pijlen naar knooppunt 14
  • Volg de oranje pijlen naar knooppunt 15
  • Volg de gele pijlen naar knooppunt 16
  • Volg de gele pijlen naar knooppunt 33
  • Volg de gele pijlen naar knooppunt 13
  • Om het landhuis Hilverbeek te zien, loop je terug naar het bruggetje richting de Leeuwenlaan en sla je rechtsaf. Na enkele meters zie je het landhuis liggen

 

Waar kun je starten

Hilverbeek
Startpunt

Parkeerplaats Hilverbeek

Wat kom je onderweg tegen?

1. Koetshuis en tuinmanswoning

In het gebouw aan je rechterhand bevinden zich het koetshuis en de oranjerie van de buitenplaats Hilverbeek. Links zie je de tuinmanswoning die bij de moestuin van het landgoed hoort. Om het landhuis te zien lopen we een klein stukje naar de Leeuwenlaan.

Landhuis Hilverbeek
Landhuis Hilverbeek
Landhuis Hilverbeek

2. Landhuis Hilverbeek

Vanaf dit punt heb je goed zicht op het landhuis van Hilverbeek.

Geschiedenis

Vanaf 1826 is de buitenplaats in handen van Hendrik Six en zijn nazaten. Hendrik Six legt een parkbos aan in landschappelijke stijl met heuveltjes, kronkelige paden en waterpartijen. Exotische planten waren in die tijd in de mode en ook Six deed hieraan mee. Hij introduceerde de camelia in ons land, een theeplant uit Azië. In 1933 verkoopt de familie Hilverbeek aan Natuurmonumenten. Vanaf dat moment onderhoudt Natuurmonumenten de gebouwen en bijbehorende parkbossen en tuinen.

Herstelplan

De ’s-Gravelandse Buitenplaatsen zijn bijna vier eeuwen oud. Om die mooie historie voor de toekomst veilig te stellen heeft Natuurmonumenten een omvangrijk plan opgesteld voor herstel van de bossen, lanen en tuinen. Tijdens deze wandeling op Hilverbeek en Spanderswoud zie je hoeveel werk er al verzet is en wat er nog moet gebeuren. 

Over de scheidingssloot
Over de scheidingssloot

3. Over de scheidingssloot

Je wandelt nu via een brug naar de buitenplaats Spanderswoud. Ooit moet hierin veel hakhout hebben gestaan, want het buiten is er naar vernoemd.

Scheidingssloot

De sloot waar je overgaat dateert nog uit de tijd van de eerste ontginning in de 17e eeuw. Toen werd het zand van de buitenplaatsen afgegraven en verscheept naar Amsterdam voor de aanleg van Keizers-, Heren- en Prinsengracht. Voorheen lagen er helemaal geen bruggen tussen de buitenplaatsen, de privédomeinen waren strikt gescheiden. Pas toen Noord- en Zuid-Wolfsbergen en een deel van Spanderswoud werden toegevoegd aan Hilverbeek, kwamen er bruggen die de buitenplaatsen met elkaar verbonden.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda