Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Eemland, vlak bij Eemnes

Waar: Eemland

Wandelroute Eemland, vlak bij Eemnes
2 uur 39
8 km
  • Honden niet toegestaan

Over de route

Wandel door het weidse oer-Hollandse landschap bij Eemnes. Kijk vogels bij de kijkhut.

De wandelroute voert over twee dijken die uit de middeleeuwen stammen, de Meentdijk en de Zomerdijk. Je wandelt tussen de schapen op de dijk en over boerenweggetjes. Maak onderweg een uitstapje naar de vogelkijkhut aan het Eemmeer en bespied de vele watervogels.

Het hele jaar door zijn er langs de wandelroute vogels te zien, maar veel vogels hebben hun eigen seizoen. Weidevogels broeden van half maart tot half juni in het poldergebied. Van juni tot oktober zijn de oevers van het Eemmeer interessant. En in de winter strijken ganzen en zwanen neer in het gebied. Vergeet dus vooral je verrekijker niet!

Route is gemarkeerd.

Waar kun je starten

Tureluur in Eemland
Startpunt

Parkeerplaats bij Theetuin Eemnes | Brave Hendrik

Wat kom je onderweg tegen?

Startpunt met uitzicht op kerk Eemnes

1. Strijd

Achter de dijk van de vroegere Zuiderzee strekken zich lege weilanden landinwaarts uit. De Eem mondde eeuwenlang uit in een open Zuiderzee en stroomde regelmatig over. Rond 1000 begonnen boeren de vruchtbare grond te ontginnen. Daarmee startte een eeuwenlange strijd tegen het water. De boeren ontgonnen het moeras steeds verder noordwaarts, waardoor ze in conflict kwamen met de Gooiers, die van de andere kant kwamen. Na een twist tussen Utrecht en Holland in de 14e eeuw werd de grens bepaald langs de Gooiersgracht. Deze weg, vlak langs de A27, is nog altijd de grens tussen Gooi en Eemland.

Waaien
Schapen bij Waaien
Luchtfoto van Waaien

2. Waaien

De Meentdijk en de Zomerdijk zijn aangelegd op de Eemoever zoals die er in de middeleeuwen was. Het gebied is daarom rijk aan zogenaamde aardkundige waarden. Opvallend is het aantal waaien waar je langskomt. Ze zijn ontstaan bij doorbraken van de Eemdijk. Het water kolkte soms met veel geweld door de dijk en sloeg gaten met een diepte van vele meters. Langs de wandeling liggen een aantal van deze waaien. Halverwege de Meentdijk staat een informatiepaneel met meer informatie over de aardkundige waarden.

Kuifeend
Slobeend
Vogelkijkhut

3. Naar de vogelkijkhut

Sla hier even af om een kijkje te nemen in de vogelkijkhut aan de oever van het Eemmeer. Hier zie je geen weidevogels, maar rietvogels zoals grote karekieten en rietgorzen. En verder veel watervogels, waaronder slobeenden, kuifeenden en smienten. In de winter strijken er duizenden ganzen en honderden zwanen neer in het gebied.

Praktische informatie

  • Kinderwagen en buggy

    De dijken zijn niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens. Je komt regelmatig een klaphekje of overstap tegen van het ene naar het andere perceel. 

  • Honden niet toegestaan

    Op de Meentdijk en Zomerdijk zijn honden niet toegestaan, ook niet aan de lijn. Wél aangelijnd op het fietspad en de Noord Ervenweg. 

  • Eemnes, Vogelkijkhut Eemmeer

  • Observatiehut Eemland

  • Parkeerplaats bij Theetuin Eemnes | Brave Hendrik