Wandelen

Wandelroute Eemland, vlak bij Eemnes

  • Honden niet toegestaan
Wandelen

Wandelroute Eemland, vlak bij Eemnes

Wandel door het weidse oer-Hollandse landschap bij Eemnes. Kijk vogels bij de kijkhut.

De wandelroute voert over twee dijken die uit de middeleeuwen stammen, de Meentdijk en de Zomerdijk. Je wandelt tussen de schapen op de dijk en over boerenweggetjes. Maak onderweg een uitstapje naar de vogelkijkhut aan het Eemmeer en bespied de vele watervogels.

Het hele jaar door zijn er langs de wandelroute vogels te zien, maar veel vogels hebben hun eigen seizoen. Weidevogels broeden van half maart tot half juni in het poldergebied. Van juni tot oktober zijn de oevers van het Eemmeer interessant. En in de winter strijken ganzen en zwanen neer in het gebied. Vergeet dus vooral je verrekijker niet!

Route is gemarkeerd.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Theetuin Eemnes
  • Meentweg 131, 3755 PD Eemnes (UT)
  • Vanuit Almere:Neem vanaf A27 afslag 35 (Huizen), richting Huizen. Bij het eerste stoplicht linksaf richting Huizen/Blaricum (Randweg oost). Bij eerstvolgende stoplicht linksaf en DIRECT (ca. 30m) weer linksaf smalle weg in (Gooyerweg). Volg deze weg via stoplicht en de brug over de snelweg gedurende ca. 800m tot Theetuin Eemnes. De parkeerplaats bevindt zich nu aan je linkerhand. Vanuit Utrecht: Neem vanaf A27 afslag 35 (Huizen), richting Huizen. Bij het eerste stoplicht rechtdoor richting Huizen/Blaricum (Randweg oost). Bij eerstvolgende stoplicht linksaf en DIRECT (ca. 30m) weer linksaf smalle weg in (Gooyerweg). Volg deze weg via stoplicht en de brug over de snelweg gedurende ca. 800m tot Theetuin Eemnes. De parkeerplaats bevindt zich nu aan je linkerhand.

Toegankelijkheid

Huisregels

Praktisch

Verkennen

De route

 Startpunt

1Strijd

Achter de dijk van de vroegere Zuiderzee strekken zich lege weilanden landinwaarts uit. De Eem mondde eeuwenlang uit in een open Zuiderzee en stroomde regelmatig over. Rond 1000 begonnen boeren de vruchtbare grond te ontginnen. Daarmee startte een eeuwenlange strijd tegen het water. De boeren ontgonnen het moeras steeds verder noordwaarts, waardoor ze in conflict kwamen met de Gooiers, die van de andere kant kwamen. Na een twist tussen Utrecht en Holland in de 14e eeuw werd de grens bepaald langs de Gooiersgracht. Deze weg, vlak langs de A27, is nog altijd de grens tussen Gooi en Eemland.

2Waaien

De Meentdijk en de Zomerdijk zijn aangelegd op de Eemoever zoals die er in de middeleeuwen was. Het gebied is daarom rijk aan zogenaamde aardkundige waarden. Opvallend is het aantal waaien waar je langskomt. Ze zijn ontstaan bij doorbraken van de Eemdijk. Het water kolkte soms met veel geweld door de dijk en sloeg gaten met een diepte van vele meters. Langs de wandeling liggen een aantal van deze waaien. Halverwege de Meentdijk staat een informatiepaneel met meer informatie over de aardkundige waarden.

3Naar de vogelkijkhut

Sla hier even af om een kijkje te nemen in de vogelkijkhut aan de oever van het Eemmeer. Hier zie je geen weidevogels, maar rietvogels zoals grote karekieten en rietgorzen. En verder veel watervogels, waaronder slobeenden, kuifeenden en smienten. In de winter strijken er duizenden ganzen en honderden zwanen neer in het gebied.

4Klinkerweg

Op de Zomerdijk was vroeger een verhard karrenspoor. Deze klinkerweg, die nog uit de middeleeuwen stamt, is niet voor niets een rijksmonument. Hier en daar zijn banken neergezet. Strijk eens neer voor een pauze en geniet van de rust en de weidsheid.

5Verder langs de Zomerdijk

De wandelroute gaat hier naar rechts (Corsrijkseweg). Bij de volgende kruising sla je rechtsaf (Noord Ervenweg) Je kunt ook nog een eindje verder rechtdoor wandelen over de dijk en genieten van het weidse uitzicht over Eemland. Keer daarna weer terug naar dit punt om de wandelroute te vervolgen. Je wandeling wordt dan 10,1 km in totaal.

6Vogels kijken op de Noord Ervenweg

Natuurmonumenten werkt aan de weilanden aan de Noord Ervenweg zodat hier de leefomstandigheden voor weidevogels verbeteren. Zo is de waterhuishouding verbeterd door enkele weilanden onder ondiep water te zetten en door de plaatsing van een waterwielpomp. Hier kunnen de vogels makkelijker voedsel vinden en ze vinden er ook een veilige overnachtingsplaats. Door de verlaging van de slootoevers wordt hetzelfde doel bereikt. Omdat deze oevers vlak bij de weg liggen kun je de vogels nu van dichtbij bekijken.

7Kwetsbaar gebied

Overstromingen van de voormalige Zuiderzee hebben hoogteverschillen in het landschap achtergelaten. De afwisseling van droge en natte gedeelten is gunstig voor weidevogels, waaronder kievieten, grutto’s, tureluurs, scholeksters en zelfs de zeldzame kemphanen. Toch is Eemland een kwetsbaar gebied. Vooral vanwege zijn beperkte omvang. Om bijvoorbeeld de bedreigde grutto beter te beschermen moet het reservaat worden uitgebreid. Meer variatie in het waterpeil is eveneens gunstig voor weidevogels. Onze boswachters zetten zich in voor deze belangrijke randvoorwaarden.

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.