Ga direct naar inhoud
Terug

Langs weiden, waaien en vogels

Waar: Eemland

Eemland
4 uur 2
48 km

Over de route

Startpunt

De fietsroute start op Carpoolplaats Eembrugge langs de A1. Starten kan ook vanuit het Toeristische Overstappunt Theetuin Eemnes (Meentdijk 131, Eemnes)

De fietsknooppunten

Deze route volgt het fietsknooppuntensysteem en bestaat uit twee delen: een route aan de oostzijde en een route aan de westzijde van de Eem. Deze twee routes samen maken een tocht van bijna 50 kilometer.

De route kan worden ingekort door de veerpont bij Eembrugge te nemen (doorsteek fietsknooppunt 25 en 11). Let op: op zondag vaart de veerpont niet.

  • Fietsroute Vogelboulevard Eemland West (18 km):

    17 - 19 - 20 - 25 - 2 - 24 - 21 - 20 - 19 - 17

     
  • Fietsroute Vogelboulevard Eemland Oost (30 km):

    17 - 15 - 72 - 73 - 5 - 3 - 11 - 12 - 8 - 17

Tip

Maak er een dagje uit van en combineer fietsen in de Eempolder met een vaartochtje van Fietsboot Eemlijn. De fietsboot vaart van april tot oktober vanuit Amersfoort langs de plaatsen Soest, Baarn, Eemdijk en afwisselend Spakenburg of Huizen. Kijk voor het actuele vaarschema op www.eemlijn.nl.

Waar kun je starten

Tureluur in Eemland
Startpunt

Eemnes, Carpoolplek Eembrugge-Baarn (nabij fietsknooppunt 17)

Wat kom je onderweg tegen?

Grutto

1. Vogelboulevard Eemland aan de Noord Ervenweg

Van heel dichtbij zie je vogels baltsen, broeden en hun jongen groot brengen in de bloemrijke weilanden. Ook boven je hoofd is veel te zien.

Vogelkijkhut Eemmeer Eemland

2. Vogelkijkhut Eemmeer

Laat je fiets even staan en loop op en neer over de Meentdijk naar de vogelkijkhut aan het Eemmeer. Je wordt beloond met een prachtig uitzicht op waaien, weiland en weidevogels. Vanuit de hut spot je fietsvogels en ganzen en eenden op het water.

Weide Eemland

3. De waaien van Eemland

Je fietst langs twee eeuwenoude dijken, de Meendijk en Zomerdijk. Opvallend zijn de ronde waaien. Ze zijn ontstaan bij doorbraken van de Eemdijk. Het water kolkte met veel geweld door de dijk en sloeg gaten met een diepte van vele meters.

Praktische informatie

  • Parkeerplaats bij Theetuin Eemnes | Brave Hendrik