Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Eemland

Tureluur in Eemland

Welkom in Eemland

‘Tjuuk-tjuuk-tjuuk! Grut-o grut-o! In de lente tetteren de weidevogels hartstochtelijk om me heen. Het is altijd weer spannend welke soorten er komen en hoeveel. Weidevogels hebben het moeilijk, maar hier kunnen ze nog broeden en hun kuikens voeden. Een nieuwe generatie weidevogels die uitvliegt, daar doe ik het voor.’

Niek van t Klooster
Niek van 't Klooster

Boswachter van dit gebied

Meer over Eemland

Over het gebied

Eemland bestaat nog uit echt oud-Hollands boerenland. Hier bloeien de dotterbloemen, broeden weidevogels en vinden wintergasten rust. Een open gebied vlak bij de Randstad waar het heerlijk wandelen en fietsen is.

Vrolijk voorjaar

Eemland in het voorjaar, altijd weer een feest. Tetterende weidevogels, ontluikende dotterbloemen en de geur van vers gras zorgen voor vrolijkheid. De weidevogels weten dit gebied feilloos te vinden na hun trektocht vanuit hun overwinteringsplek in Afrika. Meestal arriveert de grutto als eerste, soms eind februari al. De kievit, tureluur en scholekster volgen snel daarna. De kievit blijft hier overigens steeds vaker het hele jaar vanwege de milde winters. In de tweede helft van maart verwelkomen ook we de kemphanen.

Weidevogelwalhalla

Eemland is geliefd bij weidevogels omdat ze hier nog een leefomgeving vinden die elders is verdwenen. Zachte, vochtige weidegrond waar ze makkelijk bij de bodemdiertjes kunnen, droge stukjes waar ze kunnen broeden, insecten voor de kuikens en voldoende rust.

In de aankomsttijd zijn vooral de drassige stukken grasland drukbevolkt. Het zijn sociale ontmoetingsplekken waar weidevogels hun veren poetsen, paartjes vormen en veilig kunnen slapen. En aan de randen vinden ze in de bodem een snelle hap. Zo komen ze op krachten na hun lange trektocht. Daarna begint het broedseizoen en groeit er een nieuwe generatie weidevogels op in Eemland.

 

 

Waaien

Naast weidevogels leven er ook veel watervogels in Eemland, zoals de krak- kuif- en tafeleend. Die dobberen onder meer op de waaien, waarvan er ruim vijftien langs de zomerdijk liggen. Waaien zijn oude kolkgaten die na dijkdoorbraken van de voormalige Zuiderzee zijn ontstaan. Nu worden deze zoetwatermeertjes omringd door riet. Het water is erg schoon. Vissen als vetje, bittervoorn en modderkruiper profiteren hiervan.

Eemland ontdekken

In Eemland kun je heerlijk uitwaaien, fietsen en vogels kijken. In het voorjaar en zomer wemelt het er van de weidevogels. In de winter zie je hier veel ganzen en andere wintergasten. Aan het Eemmeer ligt een vogelkijkhut. Hier zie je met een beetje geluk de zeearend.

Vanuit Amersfoort vaart de fietsboot De Eemlijn over de Eem naar Eemland. Bij de Eemnesser Vaart kun je oversteken met een fietspontje (van de Noord Ervenweg naar de Zuid Ervenweg).

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Parkeerplaats bij Theetuin Eemnes | Brave Hendrik
Eemland

Nieuws

Direct naar

Eemland

Wat wij hier doen

Leefgebied voor weidevogels

Het welzijn van de weidevogels staat in Eemland voorop. Zo willen weidevogels van zich af kunnen kijken. Begroeiing die het zicht belemmert, wordt aan het einde van het groeiseizoen gemaaid of begraasd. Bij aankomst treffen de weidevogels zo een ideale situatie aan. In het voorjaar en de zomer zorgen we met hulp van pompjes en sluizen voor een hoog waterpeil. Bodemdiertjes zoeken het daardoor hogerop. Zo kunnen de vogels ze makkelijk vinden, en hebben ze genoeg te eten. Het mag hier trouwens ook niet te nat worden: vogels hebben droge grond nodig om hun nestje te bouwen. Met boeren die de gronden pachten, maakt Natuurmonumenten afspraken om de leefomgeving voor weidevogels optimaal te houden. De boeren hebben er zelf ook lol in. Ze doen hun best voor de weidevogels. Wat wil je ook? Hier hoor je het nog, schetterend vogelvolk waar iedereen blij van wordt. Help jij ook mee om onze weidevogels te behouden?

Word lidDoneer nu