Natuurgebied

Eemland

Grutto's in Eemland

Welkom in Eemland

‘Tjuuk-tjuuk-tjuuk! Grut-o grut-o! In de lente tetteren de weidevogels hartstochtelijk om me heen. Het is altijd weer spannend welke soorten er komen en hoeveel. Weidevogels hebben het moeilijk, maar hier kunnen ze nog broeden en hun kuikens voeden. Een nieuwe generatie weidevogels die uitvliegt, daar doe ik het voor.’

Jan Roodhart
Jan Roodhart

Boswachter van dit gebied

Meer over Eemland
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Over het gebied

  Eemland bestaat nog uit echt oud-Hollands boerenland. Hier bloeien de dotterbloemen, broeden weidevogels en vinden wintergasten rust. Een open gebied vlak bij de Randstad waar het heerlijk wandelen en fietsen is.

  Vrolijk voorjaar

  Eemland in het voorjaar, altijd weer een feest. Tetterende weidevogels, ontluikende dotterbloemen en de geur van vers gras zorgen voor vrolijkheid. De weidevogels weten dit gebied feilloos te vinden na hun trektocht vanuit hun overwinteringsplek in Afrika. Meestal arriveert de grutto als eerste, soms eind februari al. De kievit, tureluur en scholekster volgen snel daarna. De kievit blijft hier overigens steeds vaker het hele jaar vanwege de milde winters. In de tweede helft van maart verwelkomen ook we de kemphanen.

  Weidevogelwalhalla

  Eemland is geliefd bij weidevogels omdat ze hier nog een leefomgeving vinden die elders is verdwenen. Zachte, vochtige weidegrond waar ze makkelijk bij de bodemdiertjes kunnen, droge stukjes waar ze kunnen broeden, insecten voor de kuikens en voldoende rust.

  In de aankomsttijd zijn vooral de drassige stukken grasland drukbevolkt. Het zijn sociale ontmoetingsplekken waar weidevogels hun veren poetsen, paartjes vormen en veilig kunnen slapen. En aan de randen vinden ze in de bodem een snelle hap. Zo komen ze op krachten na hun lange trektocht. Daarna begint het broedseizoen en groeit er een nieuwe generatie weidevogels op in Eemland.

   

   

  Ontdek Eemland met de vogelgids

  Eemland is vogelland! In de lente buitelen de weidevogels om je heen. Ga mee met onze vogelgidsen en ontdek de Eempolder vanaf de boot én de fiets.

  Bekijk de activiteiten

  Het hele jaar: vogels kijken in Eemland

  Trekvogels, weidevogels, watervogels en wintergasten. Het hele jaar door zijn er in Eemland vogels te zien.

  Bekijk de routes

  Oer-Hollands landschap

  Sinds 2008 is Eemland onderdeel van het Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland. Hier vind je nog dijkjes en kavels uit de middeleeuwen. Geniet van dit open, beschermde veenweidelandschap en kom kijken!

 • Wandelen

  Wandelroute Eemland, vlak bij Eemnes

  Wandel door het weidse oer-Hollandse landschap bij Eemnes. Kijk vogels bij de kijkhut.

  • 8 km
 • Fietsen

  Fietsroute Vogelboulevard Eemland

  In de polders van Eemland wemelt het van maart tot en met juni van de weidevogels. De drassige polders met bloemrijk grasland zijn ideaal om hun jongen groot te brengen. Van juni tot oktober zijn de oevers van het Eemmeer interessant. En in de winter strijken ganzen en zwanen ...

  • 48 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Huisregels

  Praktisch

  Extra informatie

  Eemland

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Eemland

  Wat wij hier doen

  Leefgebied voor weidevogels

  Het welzijn van de weidevogels staat in Eemland voorop. Zo willen weidevogels van zich af kunnen kijken. Begroeiing die het zicht belemmert, wordt aan het einde van het groeiseizoen gemaaid of begraasd. Bij aankomst treffen de weidevogels zo een ideale situatie aan. In het voorjaar en de zomer zorgen we met hulp van pompjes en sluizen voor een hoog waterpeil. Bodemdiertjes zoeken het daardoor hogerop. Zo kunnen de vogels ze makkelijk vinden, en hebben ze genoeg te eten. Het mag hier trouwens ook niet te nat worden: vogels hebben droge grond nodig om hun nestje te bouwen. Met boeren die de gronden pachten, maakt Natuurmonumenten afspraken om de leefomgeving voor weidevogels optimaal te houden. De boeren hebben er zelf ook lol in. Ze doen hun best voor de weidevogels. Wat wil je ook? Hier hoor je het nog, schetterend vogelvolk waar iedereen blij van wordt. Help jij ook mee om onze weidevogels te behouden?

  Word lidDoneer nu
  logo