Eemland

Welkom in Eemland

Een leeg, open landschap en een oorverdovend orkest aan weidevogels. Dat zijn mijn mooiste momenten in de polders van Eemland. In het voorjaar komen ze met duizenden. Kom en ervaar het zelf. Het is een geweldige plek.

Jan Roodhart

Boswachter van dit gebied

Meer over Eemland

Weidevogels spotten in Eemland

Het is lente... ze zijn er weer! Kom weidevogels spotten in Eemland.

Bekijk de activiteiten

Streekconferentie Eemland300

Op 25 november 2017 vond in Eemnes de streekconferentie Eemland300 plaats. De 375 deelnemers uit de regio maakten samen plannen voor het landschap van de Eempolder. Natuur en agrarisch natuurbeheer staan hierbij centraal.

Lees meer
filter plus

Vogelboulevard Eemland

Ontdek waar de weidevogels vandaan komen en waar ze naartoe vliegen met de 'Vogelboulevard Eemland'. Deze uitkijkpunten met leuke weetjes vind je langs de bestaande wandel- en fietsroutes, bijvoorbeeld bij vogelreservaat De Slaag in Hoogland. Met de fietsroute 'Vogelboulevard Eemland' kom je langs alle uitkijkpunten in het natuurgebied. De route van ruim 50 kilometer komt langs Eemnes, Hoogland en Bunschoten.

filter plus
Eemland

De mooiste routes

 • Wandelen

  Wandelroute Eemland, vlak bij Eemnes

  Wandel door het weidse oer-Hollandse landschap bij Eemnes. Kijk vogels bij de kijkhut.

  • 8 km
 • Over het gebied

  Waaien

  Langs de zomerdijk liggen meer dan vijftien waaien. Waaien zijn oude kolkgaten die zijn ontstaan bij dijkdoorbraken van de voormalige Zuiderzee. Nu worden deze zoetwatermeertjes omringd door riet. Door regelmatig te baggeren is het water erg schoon. Vissen als vetje, bittervoorn en modderkruiper profiteren hiervan.

  Wandelroute Eemland

  Nationaal Landschap

  Sinds 2008 is Eemland onderdeel van het Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland. Dit landschap is typisch voor Nederland en uniek in de wereld. Samen met de boeren van Eemland zorgt Natuurmonumenten ervoor dat dit zo blijft.

  Toekomst natuur Eemland

  Bekijk hier de toekomstvisie van Natuurmonumenten >>

  Vogels kijken in Eemland

  In het voorjaar wemelt het in de drassige weilanden van de weidevogels. Vanaf de zomerdijk en andere polderweggetjes zie je kieviten, tureluurs, scholeksters en watersnippen. In het voorjaar boedt hier de grutto. Landelijk gezien een steeds zeldzamere soort, maar in Eemland neemt het aantal broedparen gelukkig toe. Aan het Eemmeer ligt een vogelkijkhut. Hier zie je riet- en watervogels. Meer over dieren en planten

  Bekijk het filmpje met boswachter Jan Roodhart over de weidevogels in Eemland:

   

  Item over Weidevogels

  Fietsen in Eemland

  Fiets door het prachtige, open landschap met weilanden, sloten, sluisjes en dijken. Vanaf de polderweggetjes en -dijken kun je met een verrekijker de weidevogels bewonderen. In de winter zitten er talloze ganzen en andere wintergasten. Vanuit Amersfoort vaart de fietsboot De Eemlijn over de Eem naar Eemland. Bij de Eemnesser Vaart kun je oversteken met een fietspontje (van de Noord Ervenweg naar de Zuid Ervenweg).

  Bezoekersinformatie

  Honden niet toegestaanHonden zijn helaas niet welkom op de dijken, zoals Meentdijk en Zomerdijk, ook niet aan de lijn. Honden mogen wel mee op de fietspaden en de Noord Ervenweg.
  Vrij wandelen op wegen en paden

  Toegankelijkheid

  Geschikt voor rolstoelOpenbare verharde wegen toegankelijk.

  Faciliteiten

  Eemland

  Nieuws van de boswachter